Potrawka z kurczaka i szparagów |
Dzień dobry,
Potrawka z kurczaka to przez wiele osób danie znienawidzone. Mnie kojarzy się z zagęszczaną mąką papką z rozgotowaną marchewką i, nie daj Boże, groszkiem z puszki. Moje dzisiejsze danie także wygląda na papkę, ale jest za to o wiele zdrowsze i lżejsze. To dość sezonowa wersja potrawki z kurczaka, bo z dodatkiem zielonych szparagów.
Taka potrawka wpisze się w menu osób będących na redukcji. Ja użyłam tu mięsa z udek kurczaka, ale równie dobrze może to być np. mięso z piersi kurczaka lub indyka. Potrawkę podałam z kaszą gryczaną i ogórkami małosolnymi, które wyjątkowo dobrze komponują się z tego typu daniami.
Zostawiam Was z przepisem i wracam do robienia kolejnych teł do fotografii. Połówek podśmiewa się, że skoro tak sprawnie idzie mi nakładanie tynku, to mogłabym przy okazji machnąć ścianę w dużym pokoju 😉.
Potrawka z kurczaka i szparagów
Składniki (na 2 porcje):
- 1 nieduży por (biała część)
- 1 ząbek czosnku
- 250 g zielonych szparagów
- 250 g ugotowanego mięsa drobiowego (waga po oddzieleniu od skóry i kości)
- 2 lekko czubate łyżeczki musztardy (u mnie grillowa)
- 200 g kwaśnej śmietany (10, 12 lub 18 % – użyłam tej pierwszej)
- 3 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
- bulion warzywny lub drobiowy (opcjonalnie po prostu woda)
- sól i pieprz do smaku
- do podania: ugotowany ryż lub kasza
Jak zrobić potrawkę ze szparagami i kurczakiem?
Pora kroimy wzdłuż na 4 części, a następnie siekamy w cienkie plasterki. Czosnek drobno kroimy. Odłamujemy zdrewniałe końce od szparagów. Ja szparagi obrałam delikatnie obieraczką (były grubsze i dość włókniste). Szparagi kroimy w kilkucentymetrowe kawałki. Jeśli szparagi są dość grube, warto przekroić je na pół lub nawet na 4 części. Mięso drobiowe kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy olej lub klarowane masło. Wrzucamy pora, smażymy przez 3 minuty. Dodajemy szparagi (bez główek), smażymy przez 3-4 minuty. Dorzucamy główki szparagów i czosnek, smażymy dalej przez około 3 minuty, aż szparagi będą miękkie. Dodajemy śmietanę, musztardę i kilka łyżek bulionu lub po prostu wody (w takiej ilości, by otrzymać niezbyt gęsty sos). Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy, wkładamy pokrojone mięso. Zagotowujemy. Dodajemy posiekany drobno szczypiorek, mieszamy. Gorącą potrawkę z kurczaka nakładamy na talerze i podajemy. Ja postawiłam na paloną kaszę gryczaną i ogórki małosolne.
Uwagi:
– możecie pominąć pora i użyć białej lub, w wersji łagodniejszej, czerwoną cebulę
– by odchudzić potrawkę, możecie użyć piersi z kurczaka (np. z lekkiego wywaru drobiowego lub po prostu ugotowanej na parze)
Całkowity czas przygotowania: 20 minut.
13 komentarzy
To musi smakować pysznie.
Szparagi są takie dobre.
Super propozycja na obiadek.
Pozdrowionka! 🙂
Bardzo lubię takie dania – smacznie i szybko, no i te szparagi…pycha 🙂
Coś mi się wydaje, że takie danie bez mięsa bardzo by mi smakowało, zwłaszcza w zestawieniu z kaszą gryczaną 🙂 Wizualnie przypomina hummus ;))
Faktycznie potrawka tak mi się kojarzy i omijam ją szerokim łukiem i zamkniętymi oczami. Ale tak podana mi się podoba. Całkiem nowa szata i z moimi ulubionymi szparagami 🙂
Dokładnie tak jak piszesz potrawka z kurczaka i znienawidzony groszek z puszki 🙂 Opcja ze szparagami brzmi i wygląda dużo lepiej:-)
Witam, mam pytanie poza przepisem. Był kiedyś taki blog prowadzony przez małżeństwo "grumkolandia", mogę się mylić ale wydaje mi się, że gotowaliście często razem i to przez nich trafiłam na filozofię. Teraz nie ma śladu po tamtym blogu i strona na fb nie istnieje. Czy wiadomo co się stało, że tak nagle zniknęli? Dziękuję za odp.
Cześć, właśnie sprawdziłam i strona rzeczywiście już nie istnieje. Nawet nie zauważyłam kiedy i jak to się stało. Widocznie nie mieli czasu lub ochoty dalej jej prowadzić. Tylko straszna szkoda tylu wspaniałych przepisów. Bardzo lubiłam ich blog i podejście do gotowania.
Wygląda niesamowicie smacznie. *,*
Eee tam, groszek z puszki jest dobry.
Jak dla mnie, tylko i wyłącznie w sałatkach. Do potraw na ciepło tylko i wyłącznie groszek świeży lub mrożony.
To musi być pyszne danie, chętnie bym zjadła na obiad 😉
To coś dla mnie 🙂 Pycha !
A ja przedszkolne potrawki bardzo lubiłam – dawno już nie jadłam. Ciekawa jestem tego zestawienia ze szparagami 🙂
Ja lubiłam potrawkę z kurczaka, muszę zrobić 😉 Może właśnie w takim szparagowym wydaniu. Danie bardzo mi się podoba.