Biała kiełbasa pieczona z warzywami

przez Malwina
Biała kiełbasa z piekarnika
Biała kiełbasa z piekarnika

Dzień dobry,

Dziś mam dla Was obiecany przepis na białą kiełbasę pieczoną z warzywami. Myślę, że będzie to fajna alternatywa dla cięższych dań na bazie tego typowego dla Wielkanocy produktu. Kiełbaski posmarowałam mieszanką dwóch rodzajów musztardy i wędzonej papryki, po czym zapiekłam razem z warzywami z dodatkiem świeżego tymianku. Postawiłam na zwykłe oraz słodkie ziemniaki, młodą marchewkę, sporą ilość białej cebuli i czosnek. Gotowe danie podałam z sosem chrzanowym na zimno. Wyszło fajnie i troszkę niebanalnie. Myślę, że warto odtworzyć przepis we własnym domu, nie tylko w okresie wielkanocnym. 

Biała kiełbasa pieczona
Biała kiełbasa z warzywami
Do tego przepisu możecie użyć zarówno kiełbasy surowej, jak i wcześniej parzonej. Ja wykorzystałam tę drugą, była to bowiem jedyna kiełbasa w sklepie z sensownym składem (mięso, przyprawy, osłonka kolagenowa jadalna). Teraz w sklepach jest ogromny wybór kiełbas, więc na pewno znajdziecie takie o dobrym składzie. Wystarczy poświęcić chwilkę na przeczytanie tego, co jest napisane na etykiecie. 
Od razu uprzedzę pytania o czosnek. Nie żałujcie sobie go, po upieczeniu jest absolutnie przepyszny, delikatny, łagodny w smaku i kremowy. Możecie rozsmarować go na opieczonej grzance z bagietki lub zjadać prosto z łupinek. Ważne! Czosnek zawsze należy piec w łupinkach, w przeciwnym razie spali się. W takim czosnku zakochacie się od pierwszego spróbowania. 

Jeśli chcecie, na blachę możecie dorzucić także inne warzywa, np. buraki (trzeba je pokroić w nieduże kawałki, bo pieką się dość długo), koper włoski, pieczarki, cukinię lub seler korzeniowy. Kombinujcie do woli i stwórzcie swój ulubiony warzywny miks.

Biała kiełbasa z warzywami

Biała kiełbasa pieczona z warzywami



Składniki (na 2 porcje):

  • 400-500 g białej kiełbasy (surowa lub parzona)
  • 1 łyżka musztardy ziarnistej
  • 1 łyżka musztardy gładkiej (np. grillowej, rosyjskiej – użyłam tej pierwszej)
  • wędzona papryka (słodka lub ostra wg preferencji)
  • 1 duży batat (około 300 g po obraniu)
  • 3-4 białe cebule
  • 2 średniej wielkości młode marchewki
  • 400 g ziemniaków (waga po obraniu), wybierzcie odmiany, które dobrze się pieką, np. ziemniaki typu BC
  • pół główki czosnku 
  • kilka gałązek świeżego tymianku lub suszony tymianek
  • sól i pieprz do smaku
  • olej o neutralnym smaku, np. ryżowy 
  • do podania: sos chrzanowy na zimno

Jak upiec białą kiełbasę z warzywami?

Bataty kroimy w dość grubą kostkę. Ziemniaki i obrane cebule kroimy w ósemki. Obrane marchewki kroimy w nieduże kawałki. Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Układamy na niej warzywa, dokładamy czosnek, polewamy olejem, posypujemy listkami tymianku, doprawiamy solą i mieszamy. Dokładamy kiełbaski. Jeśli używacie surowych kiełbasek, ponakłuwajcie je wcześniej. Musztardę ziarnistą mieszamy z gładką musztardą, dodajemy wędzoną paprykę. Ja na tę ilość dodałam pół łyżeczki ostrej wędzonej papryki. Jeśli nie lubicie pikantnych dań, dodajcie słodką paprykę wędzoną. Kiełbaski smarujemy połową musztardowej mikstury. 
Piekarnik nagrzewamy do 180-200 stopni z termoobiegiem. Blachę wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez około 45 minut. Po 20 minutach odwracamy kiełbaski na drugą stronę i smarujemy resztą musztardowej mikstury, a warzywa mieszamy. Danie jest gotowe, gdy warzywa są miękkie, a biała kiełbasa przypieczona. Jeśli w trakcie pieczenia danie będzie się zbyt mocno przypiekać, przykryjcie blachę folią aluminiową. 
Białą kiełbasę pieczoną z warzywami podajemy z dodatkiem dipu chrzanowego.

Całkowity czas przygotowania: 60 minut.

Pieczona kiełbasa z batatami
Biała kiełbasa z sosem
Biała kiełbasa na obiad
Biała kiełbasa pieczona z warzywami

***

Korzystając z okazji życzę Wam spokojnych świąt Wielkiej Nocy. Odpocznijcie (o ile w święta jest to w ogóle możliwe), naładujcie akumulatorki i spędźcie ten czas z ludźmi, których kochacie. No i nie zapomnijcie we wtorek wpaść na Filozofię Smaku, od rana bowiem będzie na Was czekał nowy wpis w cyklu „Make bento, not war!”. 
5 komentarzy
0

Podobne posty:

5 komentarzy

Avrea 14/04/2017 - 11:09 am

radosnych świat

ja mam pecha z pieczonymi ziemniakami bo przewaznie wychodzą twarde a reszta dania juz jest gotowa 🙁

Odpowiedz
Filozofia Smaku 14/04/2017 - 11:18 am

Obstawiam, że używasz nieodpowiedniej odmiany ziemniaków. Tak zazwyczaj zachowują się ziemniaki typu A, AB i niektóre typu B.

Odpowiedz
Avrea 14/04/2017 - 11:30 am

qrcze pewnie tak , tylko kupuje ziemniaki na bazarku i nic nie pisze ,ale chyba zapytam nastepnym razem

Odpowiedz
Filozofia Smaku 14/04/2017 - 11:33 am

Najlepiej dopytaj sprzedawcy lub znajdź stoisko z kilkoma odmianami, wówczas sprzedawca na pewno ma pojęcie o pyrkach i doradzi Ci co i na co kupić. Odmian ziemniaków jest pewnie kilkaset, a nie każdy ziemniak nadaje się do przygotowania tej samej potrawy.

Odpowiedz
Fusion House 16/04/2017 - 5:07 pm

Bardzo apetycznie :))
Wesołych Świąt :))

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies