Sos chrzanowy (na zimno)

przez Malwina
Dip chrzanowy
Sos chrzanowy (na zimno)
Dzień dobry, 
Na Instagramie zapowiadałam Wam (i kusiłam zdjęciem), że wrzucę dziś przepis na białą kiełbasę pieczoną z warzywami. Musicie jednak wstrzymać się do jutra, bo najpierw chcę się z Wami podzielić recepturą na sos chrzanowy, który z tą kiełbaską idealnie się komponuje. Ale i nie tylko z nią, bo świetnie sprawdzi się jako dodatek do pieczonych mięs (np. boczku rolowanego), klopsa z jajkiem lub gotowanej szynki. Możecie nim polać także ugotowane na twardo jajka i też będzie pysznie. To mocno uniwersalny sos, więc myślę, że znajdziecie dla niego także inne kulinarne zastosowanie. 

Sos przygotowałam na bazie kwaśnej śmietany i domowego majonezu. Jeśli chcecie go troszkę odchudzić, przygotujcie go w całości ze śmietany lub połączcie pół na pół śmietanę z gęstym jogurtem naturalnym. Możecie dorzucić do niego zioła, np. posiekaną natkę pietruszki, koperek lub tak jak ja szczypiorek. Ilość dodanego chrzanu dostosujcie do własnych preferencji. Pamiętajcie, że każdy chrzan ma inną ostrość. Ja w tym roku wykorzystałam chrzan gotowy ze słoiczka (patrzcie na skład, by nie było w nim mleka w proszku i innych dziwnych dodatków). Po ubiegłorocznym tarciu chrzanu, otwieraniu okien na oścież, niekończącym się płaczu i wydrapywaniu oczu, doszłam do wniosku, że ten ze słoiczka jest też fajny 😉.

Sos z chrzanek
Sos chrzanowy (na zimno)

Sos chrzanowy do mięs i warzyw

Składniki:

  • 3 czubate łyżki gęstej kwaśnej śmietany 12 lub 18 %
  • 3 czubate łyżki domowego majonezu 
  • 2-3 łyżeczki chrzanu (lub więcej do smaku, w zależności od preferencji i ostrości użytego produktu – ja dodałam czubatą łyżkę chrzanu)
  • sok z cytryny do smaku (dolałam 2-3 łyżeczki)
  • sól i pieprz do smaku
  • odrobina cukru do smaku (opcjonalnie)
  • ulubione zioła, drobno posiekane (opcjonalnie)

Jak przygotować sos chrzanowy?

W misce umieszczamy kwaśną śmietanę, majonez, dodajemy chrzan w ilości wg uznania, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Jeśli sos jest dla Was zbyt kwaśny, zrównoważcie jego smak dodając odrobinę cukru. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Sos chrzanowy możecie wzbogacić o dodatek ulubionych ziół, np. drobno posiekanego szczypiorku, natki pietruszki lub koperku. 
Sos chrzanowy podajemy jako dodatek do mięs. 

Całkowity czas przygotowania: 5 minut.

6 komentarzy
0

Podobne posty:

6 komentarzy

Aguś kulinarnie 13/04/2017 - 9:14 pm

U mnie właśnie będzie chrzan słoiczkowy,być może pokuszę się o zrobienie sosu. Opowiadałam dziś synowi, jak to w czasach mojego dzieciństwa Tato zajmował się "łzawą obróbką chrzanu"haha jest co wspominać:)))

Odpowiedz
Filozofia Smaku 14/04/2017 - 6:29 am

Ja pewnie zrobię jeszcze kolejne podejście do domowego chrzanu, ale następnym razem wykorzystam po prostu robota kuchenny i założę okulary ochronne 😉

Odpowiedz
Anna Salwerowicz 13/04/2017 - 9:46 pm

O! Właśnie tego szukalam! Z pewnoscia chrzan w Twoim wydaniu zagosci na moim stole wielkanocnym. Babki wedlug Twojego przepisu juz mam- wyszły świetnie. Pozdrawiam.

Odpowiedz
Filozofia Smaku 14/04/2017 - 7:21 am

Miło mi to czytać 🙂

Odpowiedz
Anna Salwerowicz 13/04/2017 - 9:48 pm

O,tego właśnie szukałam! Chrzan w Twoim wydaniu zapewne zagosci na naszym stole wielkanocnym. Dzis pieklam baby z Twoich przepisów-wyszły świetnie.

Odpowiedz
Avrea 14/04/2017 - 8:27 am

ja stwierdziłam w tym roku własnie ,że uzywam miksera 😉

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies