Zupa z pieczarkami i ciecierzycą

przez Malwina
Zupa z pieczarek i ciecierzycy

Dzień dobry,

Jak za zupami nie przepadam, to od jakiegoś czasu miałam chęć własnie na zupę. Koniecznie z makaronem i jakimś strączkiem. Dodatkowo lekką, bo za ciężkimi zupami z dodatkiem zasmażek lub śmietany po prostu nie przepadam. Korzystając wczoraj z wolniejszego wieczoru zabrałam się za gotowanie, bazując na tym, co akurat miałam w lodówce. Tak powstała prosta zupa z brązowymi pieczarkami i ciecierzycą. Posmakowała mi na tyle, że jadłam ją wczoraj na kolację i dziś na…śniadanie. W garnku została już tylko mała porcja, tę jednak zostawię Połówkowi na spróbowanie.  Częstujcie się przepisem.

 

Zupa z pieczarkami i ciecierzycą

Składniki (na 3-4 porcje):

  • 1 nieduża cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 duża marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • mały kawałek selera korzeniowego (1/4 małego selera)
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 300 g brązowych pieczarek
  • 2 listki laurowe
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 250 g ugotowanej ciecierzycy lub z puszki (waga po ugotowaniu i odsączeniu)
  • 1/4-1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1/4 cayenne (lub więcej do smaku)
  • 4 łyżki japońskiego sosu sojowego
  • pieprz do smaku
  • około 130 g drobnego makaronu

Jak zrobić zupę pieczarkową z ciecierzycą?

 

Cebulę i czosnek drobno siekamy. Warzywa korzeniowe obieramy i ścieramy na tartce o grubych oczkach. Selera naciowego obieramy, kroimy w drobną kosteczkę. Pieczarki kroimy w plasterki. Do garnka wlewamy 1,5 litra przefiltrowanej wody, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Zagotowujemy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy przez 3-4 minuty. Dodajemy warzywa korzeniowe, przesmażamy. Zawartość patelni przekładamy do garnka z wodą. Dodajemy imbir, roztarte w palcach oregano, słodką paprykę w proszku, cayenne i czarny mielony pieprz oraz sos sojowy. Ja wolę tę zupę w wersji pikantniejszej, więc dodaję pół łyżeczki imbiru i pół łyżeczki cayenne. Pieczarki krótko przesmażamy na patelni i również dodajemy do zupy. Całość gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut, aż warzywa będą miękkie. Zupę próbujemy, w razie potrzeby dolewamy jeszcze troszkę sosu sojowego, ewentualnie dodajemy odrobinę soli. Dodajemy odsączoną ciecierzycę i podgrzewamy przez 3 minuty.
Kiedy zupa się gotuje, w osobnym garnku gotujemy makaron. Można to zrobić także w zupie, jednak wówczas zupa zrobi się dość gęsta (po dodaniu nawet już ugotowanego makaronu i odstaniu, zupa i tak dodatkowo zgęstnieje). Ugotowany makaron odcedzamy, przelewamy zimną wodą i dodajemy do gotowej zupy. Zupę z pieczarkami i ciecierzycą warto przygotować na kilka godzin przed podaniem, a najlepiej dzień wcześniej.

 

Zupa z pieczarkami i ciecierzycą

Całkowity czas przygotowania: 30 minut.

12 komentarzy
0

Podobne posty:

12 komentarzy

Martyna 26/02/2017 - 1:50 pm

Pyszna propozycja 🙂
Zapraszam do siebie – http://www.jedzrosliny.blogspot.com 🙂

Odpowiedz
Ola Jęśko 26/02/2017 - 6:46 pm

Chyba trzeba będzie zrobić:)

Odpowiedz
lemesos11 28/02/2017 - 2:44 pm

Uwielbiam i pieczarki i ciecierzyce, musze zrobic taka zupke

Odpowiedz
Just Ruda 02/03/2017 - 11:12 am

Zrobiłam z suszonymi grzybami i dodałam 2 papryczki świeżego chili – bossskie w smaku!!! Dziękuję za inspirację!!!!!!!

Odpowiedz
Solshine 03/03/2017 - 9:55 pm

Nigdy nie widziałam brązowych pieczarek, czy one mają jakiś znaczący dla zupy smak, czy też zwykłe białe mogą też być?

Odpowiedz
Malwina 04/03/2017 - 9:01 am

Smak brązowych jest inny, bardziej przypominają grzyby leśne. Są na stałe w ofercie Tesco. Widuję je również w Intermarche (są tam tańsze). Ze zwykłymi też będzie ciekawie, dodałabym jednak troszkę więcej pieczarek. Możesz dodatkowo dorzucić kilka pokruszonych grzybów leśnych (wcześniej namoczonych).

Odpowiedz
Ania 06/04/2017 - 2:30 pm

A czymkolwiek mogę zastapić cieciorkę ? Czy po prostu jej nie dodawać….no ale zupa na bank straci. Nie mam ugotowanej, za to pieczarki ciemne są i muszą byc dzis użyte 🙂 bo inaczej umrą!

Odpowiedz
Malwina 06/04/2017 - 6:57 pm

Dodałabym choćby fasolę z puszki lub soczewicę czerwoną 🙂

Odpowiedz
Ania 08/04/2017 - 10:47 am

Zrobiłam z cieciorka. Udało się kupić. Jak zwykle…..Pycha!

Odpowiedz
Anonimowy 13/03/2018 - 2:45 pm

Nie wiem już, który raz zrobiłam tę zupę. To mój absolutny numer jeden i ukochane "comfort food". Dziękuję za świetny przepis.
Karolina

Odpowiedz
Anonimowy 14/03/2018 - 7:21 pm

Naprawdę ciężko przestać ją jeść 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 14/05/2018 - 7:42 pm

Widać że jest pyszna 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies