Sushi bowl z wędzonym łososiem |
Dzień dobry,
W ostatnich miesiącach dość często w naszych lunchboxach lądowało zdekonstruowane sushi, czyli popularny obecnie sushi bowl. Co wyróżnia sushi bowl? Jest szybkie i proste w przygotowaniu, nie wymaga dodatkowych akcesoriów (jak np. mata do rolowania sushi) i wprawy w przygotowaniu. To tak, jakbyście Wasze ulubione składniki do sushi umieścili w misce z ryżem, zamiast zamykać je w płacie nori. Oczywiście najlepiej ułożyć je w sposób estetyczny, aby posiłek cieszył nie tylko podniebienie, ale i oko.
Lunchbox z sushi bowl |
Zauważyłam, że w sushi bowl coraz częściej lądują produkty poddane obróbce termicznej, np. ryba lub drób teriyaki, a nawet jajka w koszulce lub gotowane. Trend jak najbardziej fajny, szczególnie polecam wszelkie dodatki we wspomnianym sosie. A za co tak bardzo lubimy z Połówkiem sushi bowl? Podaje się je na zimno, więc doskonale sprawdza się jako posiłek w pracy lub na uczelni. Można dowolnie kombinować z dodatkami, w zależności od naszych preferencji oraz zawartości lodówki. Przygotowanie sushi bowl zajmuje o wiele mniej czasu, niż klasycznych rolek sushi, dlatego takie zdekonstruowane sushi idealnie wpisuje się w menu w tygodniu po brzegi wypełnionym pracą.
Ostrzegam- sushi w takiej postaci uzależnia. Nie jedzcie go jednak zbyt często, ponieważ to spora dawka sodu, którego nadmiar w naszej diecie nie jest wskazany. Szczególnie u osób z nadciśnieniem.
Jeśli czytujecie mnie od dłuższego czasu, to zapewne wiecie, że dużą uwagę przywiązuję do nazewnictwa potraw i nie lubię nazw łączących w sobie polskie wyrazy z obcojęzycznymi. Tym razem zrobiłam jednak wyjątek, ponieważ konstrukcja „miska sushi” niezbyt mi odpowiadała. Choć jak teraz to czytam, to nie brzmi to aż tak źle.
Sushi bowl przygotowałam w ramach wspólnego gotowania z Mirabelką. Zajrzyjcie do niej i zobaczcie jej wersję sushi dla zabieganych.
SUSHI BOWL Z ŁOSOSIEM WĘDZONYM
Składniki (na 2 porcje):
- ryż do sushi w ilości wg uznania (ja najczęściej nakładam sobie 50 g ryżu, Połówek 100 g lub więcej, w zależności od tego jaki to posiłek)- szczegółowe instrukcje, jak przygotować i zaprawić ryż do sushi znajdziecie w tym wpisie -> klik. Do przygotowania ryżu będzie Wam potrzebny jeszcze ocet ryżowy, sól i cukier (ewentualnie erytrol, którego sama używam, dzięki czemu otrzymuję zdrowszą wersję sushi)
- surowy lub wędzony łosoś (około 100 g)
- kilka rzodkiewek
- kawałek ogórka
- kawałek surowej marchewki
- kawałek płatu nori lub 2 snacki z alg morskich (polecam snacki o smaku wasabi)*
- 1 małe awokado
- 2 łyżki mrożonego groszku
- kawałek czerwonej kapusty plus odrobina soli
- szczypior z 2 cebulek dymek
- prażony sezam do posypania
- czarnuszka do posypania
- sos sriracha
- japoński sos sojowy
Jak zrobić sushi bowl?
Zaczynamy od przygotowania ryżu do sushi. Po szczegółowe instrukcje odsyłam Was do mojego wpisu: jak ugotować ryż do sushi. Znajdziecie tam wskazówki na temat gotowania i zaprawiania ryżu do sushi. Ugotowany zaprawiony ryż należy ostudzić. Można go od razu ugotować w większej ilości i po zaprawieniu przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku do 3 dni.
Łososia kroimy w nieduże cienkie kawałki. Ja kupuję łososia wędzonego w kawałku, oddzielam od skóry i kroję. Warzywa myjemy, oczyszczamy, w razie potrzeby obieramy ze skórki. Rzodkiewki i ogórka kroimy w plasterki, marchewkę siekamy w julienne (ja używam do tego specjalnej obieraczki), awokado kroimy w plasterki, płaty alg tniemy w paseczki przy pomocy nożyczek kuchennych. Kapustę szatkujemy, posypujemy niewielką ilością soli, po czym ugniatamy w dłoni, by delikatnie zmiękła. Szczypior drobno siekamy. Groszek zalewamy wrzątkiem i odcedzamy po 5 minutach.
Ryż umieszczamy w miseczkach, na wierzchu układamy pozostałe składniki. Posypujemy prażonym sezamem i czarnuszką. Podajemy z sosem sriracha i dobrej jakości sosem sojowym.
Uwagi (*):
- polecam do sushi bowl używać snacków z alg morskich, szczególnie tych smakowych, np. o smaku wasabi. Zerknijcie jednak na skład, bo wiele takich snacków zawiera sporo niepożądanych rzeczy, takich jak olej palmowy, cukier, barwniki itd. Te, które kupuję składają się jedynie z alg, oleju i soli (plus chrzan wasabi w przypadku tych smakowych). Pamiętajcie, by zachować umiar w jedzeniu tych snacków, zawierają bowiem duże dawki jodu (uważajcie, jeśli macie problemy z tarczycą).
Sushi bowl z wędzonym łososiem |
Całkowity czas przygotowania: 40 minut.
8 komentarzy
Apetycznie wygląda 😉
poszukuję lunchboxa na sałatki owocowe zeby owoce nie ciemniały czy możesz coś polecić?
Delikatnie ciemnieć będą zawsze. Skropienie sokiem z cytryny plus w 100% szczelny lunchbox powinny mocno ograniczyć ciemnienie. Do sałatek owocowych fajnie sprawdzi się pojemnik Monbento na sałatkę. Bardzo wygodnie się z niego je, nawet trzymając go w dłoni.
ale smakowitości! pożeram wzrokiem 🙂
Chodzi za mną sushi, ale nie umiem zrobić i nie za bardzo mam jak podskoczyć do "susharni", więc ten przepis jest dla mnie jak znalazł 🙂 Dziękuję!
Czy do pracy przygotowujesz taki pojemniczek wieczorem dzień wcześniej? Nie jestem pewna czy świeże warzywa będą smaczne jeśli je pokroje i przyprawię dzień wcześniej.
Ja wszystko pakuję do lunxhboxu dzień przed. Oczywiście możesz cześć warzyw dołożyć rano (ogórek, rzodkiewka).
A może sushi-micha?
Następnym razem będzie to chyba właśnie sushi micha 🙂