Galaretka drobiowa bez żelatyny (naturalna galaretka) |
Tym razem postanowiłam przygotować galaretkę na kurzych łapkach. Do takiej galaretki nie ma już potrzeby dodawać żelatyny, ponieważ kurze nóżki żelują wywar. Gdzie kupić takie kurze łapki?Szukajcie ich w niektórych sklepach mięsnych. Ja co jakiś czas zamawiam 2-3 kurki od znajomego rolnika, dzielę na porcje, zamrażam i później wykorzystuję do różnych potraw.
Składniki (na 5-6 małych foremek na galaretkę):
Galaretka na kurzych łapkach:
- 400 g kurzych nóżek/łapek (oczyszczonych)
- 600 g skrzydełek razem z lotkami
- 1 marchewka
- pół pietruszki
- mały kawałek selera
- 5-centymetrowy kawałek pora
- 2 listki laurowe
- 3 kulki ziela angielskiego
- sól do smaku
- suszony majeranek
- groszek mrożony lub z puszki
- jajko ugotowane na twardo
- kukurydza
- cytryna, ocet winny, szczególnie polecam biały ocet balsamiczny
Kolejno wyjmujemy skrzydełka szczypcami na deskę, dodajemy do wywaru obrane warzywa (można je pokroić na 3-4 kawałki, by zmieściły się w wywarze. Gotujemy dalej przez kolejne 45-60 minut. Wywar powinien się mocno zredukować. Mniej więcej o połowę. Pod koniec wyciągamy łapki, doprawiamy wywar solą do smaku. Ja dodaję jeszcze troszkę suszonego majeranku, roztartego w palcach.
Uwagi:
– wywar można sklarować przy pomocy białka
Całkowity czas przygotowania: 2 godziny.