Make bento, not war! #149

przez Malwina
Lunchbox

Dzień dobry,

No i stało się. Już po wakacjach. Zapewne część z Was podjęła decyzję o rozpoczęciu swojej przygody z lunchboxami. Mam nadzieję, że wytrwacie w tym postanowieniu. Całe mnóstwo inspiracji i przepisów znajdziecie oczywiście w poniedziałkowym cyklu „Make bento, not war!”. Początkujących odsyłam do wpisów o rodzajach lunchboxów oraz o akcesoriach do bento. Przyda Wam się także planer posiłków

Dziś w podsumowaniu pudełka Połówka. Od przyszłego tygodnia pojawią się z powrotem także moje lunchboxy (ostatnio troszkę sobie poleniuchowałam i odpuściłam robienie zdjęć moim zestawom). Życzę Wam przyjemnej lektury i udanego tygodnia!

PS. Jeśli wrzucacie zdjęcia swoich lunchboxów na Instagram, to nie zapomnijcie oznaczyć ich hasztagiem #makebentonotwar

PONIEDZIAŁEK

U Połówka sałatka ziemniaczana z salami. Pożywna i smaczna nawet kolejnego dnia (jak na sałatkę ziemniaczaną przystało).

Na drugim pięterku kofty z indyka z cukinią (w formie małych kotlecików) oraz placki z cukinii i marchewki. Dodatkowo Połówek zabrał ze sobą jeszcze sos czosnkowy na jogurcie.

WTOREK

Na śniadanie placuszki bezglutenowe (kokosowo-ryżowe), mus truskawkowy, nektarynka i rodzynki.

Na drugim pięterku indyk w ziołach prowansalskich, gotowane mini marchewki z sezamem i prosta sałatka z pomidora, oliwek, cebulki, natki i czarnuszki. 

ŚRODA

W pojemniku indyk smażony na oleju kokosowym, mini marchewki z zaatarem oraz sałatka z brokułem, serem pleśniowym, cebulką i oliwkami (plus oliwa z sokiem z cytryny, oregano i odrobiną czosnku).

W drugiej części pojemnika sushi z sosem sriracha, szczypiorkiem, ogórkiem, awokado, papryką i rzodkiewką. W niektórych rolkach wylądowała także czarnuszka. Połączenie ogórka, szczypiorku i awokado jest po prostu mistrzowskie. Sushi mało zgrabne, bo nadal nie mam maty, a na dodatek złamałam ostrzałkę i rolki kroiłam tępym nożem. Najważniejsze, że były pyszne 🙂 

CZWARTEK

Na śniadanie placuszki owsiane, mus truskawkowy oraz kiwi i mandarynka.

Na drugim pięterku pierś z indyka przyprawiona zieloną czubricą oraz sałatka z żółtych i czerwonych pomidorów, serka Brie i tymianku. Osobno w małym pojemniczku oliwa z czosnkiem. 

9 komentarzy
0

Podobne posty:

9 komentarzy

theCieniu nail art 05/09/2016 - 1:15 pm

Z chęcią wypróbuję tą sałatkę ziemniaczaną, wygląda super. O rany, jak mi się ta seria wpisów u Ciebie podoba, ile super inspiracji! *.*

Odpowiedz
Aguś kulinarnie 05/09/2016 - 5:16 pm

Kolejne pyszne pomysły do mojego lunchboxu-dzięki.

Odpowiedz
Malina Bo 05/09/2016 - 6:07 pm

chetnie zagladam na twoje kompozycje bo probuje dzieciakom do szkoly cos pozywnego i smacznego skomponowac. co do doboru lunchboxa to chyle czola. poszlam na latwizne i kupilam "fajny" pojemnik emsa z kolorowymi aplikacjami. dzis wlasnie czyscilam nowy tornister z soku z niedojedzonych malin.

Odpowiedz
Malwina 06/09/2016 - 5:28 am

Na blogu będą pojawiać się co jakiś czas także wpisy z propozycjami śniadaniowymi dla najmłodszych. Pierwszy będzie pod koniec miesiąca. Co do dziecięcego lunchboxu to polecam Monbento Tresor. Jest świetnie wykonane, w 100% szczelne i bardzo funkcjonalne.

Odpowiedz
Gucia 06/09/2016 - 7:25 am

Proszę wypróbować sushi z serkiem typu filadelfia, tuńczykiem w kawałkach z wody, ogórkiem i szczypiorkiem 🙂 to jest dopiero mistrzostwo 🙂
Mam pytanie techniczne, proszę mnie zrugać jeśli jestem nie uważna. Czy na blogu jest osobny dział make bento, not war? czy wpisy pojawiają się w treści bloga? Od jakiegoś czasu szukam i nie mogę znaleźć, a lubię do nich wracać i wtedy przeszukuję fb, a może jest to dużo prostsze 🙂

Odpowiedz
Malwina 06/09/2016 - 7:35 am

Dużo prościej poruszać się tu, na blogu, niż przeszukiwać Fb. Każdy wpis na blogu oznaczony jest specjalną kategorią, w tym przypadku make bento not war.. Wystarczy kliknąć w nazwę kategorii i pojawią się wszystkie wpisy. Przejście do kategorii bento następuje też po kliknięciu na baner w prawej szpalcie bloga (zdjęcie z lunchboxem i napisem Make bento not war!), ewentualnie u góry w poziomej belce masz "Bento-posiłki do pracy".

A co do sushi, to połączenie to jest mi dobrze znane (plus odrobina chrzanu do serka i awokado), ale ryb raczej unikamy.

Odpowiedz
Gucia 06/09/2016 - 10:11 am

jakie to proste… dziękuję!! klikałam w nazwę kategorii ale z numerem i wtedy przenosiło mnie do konkretnego zestawu, wiedziałam, że musi być prostszy sposób 😉 Dziękuję za codzienne inspiracje, stałam się fanką bento! 🙂

Odpowiedz
DietHarmony 13/09/2016 - 7:39 am

Pięknie wyglądają te zestawy. Dodaję do wypróbowania.

Odpowiedz
Leai 02/10/2016 - 3:54 pm

Twoje wpisy są niekończącą się inspiracją! Czekam na kolejne 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies