Nuggetsy z łososia

przez Malwina
Nuggetsy rybne przepis
Nuggetsy z łososia
Nuggetsy rybne przypadną do gustu i małym i dużym. Robi się je stosunkowo szybko i prosto, dlatego zachęcam do przygotowania ich samodzielnie w domu, zamiast kupować gotowca w sklepie. Ja postawiłam na popularnego łososia. Przyprawiłam go obficie zaatarem. Kwaśny sumak, tymianek i sezam świetnie komponują się z rybą. Zaatar kupicie w praktycznie każdym sklepie z przyprawami na wagę. Polecam Wam serdecznie tę mieszankę. Możecie przyprawiać nią warzywa (np. pieczone ziemniaki, kalafiora, cukinię), drób, ryby, dodawać do jajek, sałatek itd.Do nuggetsów z łososia koniecznie podajcie smaczny dip. Ja przygotowałam do nich prosty dip z koperkiem. Do tego domowe frytki lub pieczone młode ziemniaki i mamy obiad idealny.

Nuggetsy z łososia jak zrobić

 

NUGGETSY Z ŁOSOSIA

Składniki (na 2 porcje):

  • 400 g surowego łososia bez skóry
  • sok z połowy cytryny
  • 2-3 łyżeczki zaataru
  • sól i pieprz do smaku
  • mąka pszenna do obtoczenia (w wersji bezglutenowej mąka ryżowa)
  • 1 jajko
  • bułka tarta do panierowania (w wersji bezglutenowej bułka tarta kukurydziana lub inna bg)
  • do podania: ulubiony sos (np. dip koperkowy), frytki lub pieczone młode ziemniaki
Nuggetsy z łososia-przygotowanie:
Płat łososia kroimy po skosie na nieduże kawałki i umieszczamy w misce. Kropimy sokiem z cytryny i odstawiamy na 20 minut do zamarynowania. Mięso ryby przyprawiamy z obu stron solą i pieprzem, a następnie posypujemy zaatarem.
Na jeden talerz wysypujemy kilka łyżek mąki, na drugi kilka łyżek bułki tartej. Do miseczki wbijamy jajko i dokładnie roztrzepujemy widelcem. Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju. Kawałki ryby obtaczamy w mące, kolejno zanurzamy w jajku i panierujemy w bułce tartej. Smażymy po kilka minut z obu stron, aż bułka ładnie się zrumieni. Nuggetsy z łososia podajemy z ulubionym dipem, np. koperkowym.
Paluszki rybne przepis

 

Nuggetsy z łososia przepis
Nuggetsy z łososia

Całkowity czas przygotowania: 20 minut.

7 komentarzy
0

Podobne posty:

7 komentarzy

Malina Bo 10/08/2016 - 3:47 pm

…tak czesto zapominam o tym, ze proste swietnie smakuje. dziekuje za inspiracje jak moim rumcajsom przemycic rybke.

Odpowiedz
Wiewióra 10/08/2016 - 6:43 pm

ale smakowite maluszki!

Odpowiedz
Brunetka 17/08/2016 - 6:39 pm

A ja potrzebuję informacji podstawowych 🙁 Jakie ryby kupujesz? U mnie w domu zawsze robiło się mrożonki, które mi się całkowicie nie udają i smakują strasznie. Mogłabyś zdradzić początkującej osobie, gdzie się na taki towar zapatrywać? Pozdrawiam gorąco!

Odpowiedz
Malwina 18/08/2016 - 6:31 am

Ryby kupuję bardzo rzadko, głównie ze względu na to, że naprawdę trudno znaleźć w sklepie dobrą rybę. Większość naładowana jest pestycydami, rtęcią, ołowiem. No i ma charakterystyczny "rybi" smrodek, co nie świadczy o świeżości danego produktu. Z ryb wybieram jedynie dzikiego łososia, halibuta, pstrąga (mam w okolicy kilka hodowli), dorsza. Nie kupuję ryb mrożonych. W ryby zaopatruję się w lokalnym sklepie rybnym. Zdarzyło mi się kupić kilka razy świeżego halibuta w Lidlu i był naprawdę bardzo dobry (było to stosunkowo dawno, bo z dwa lata temu, ale mam nadzieję, że nic pod względem jakości się u nich nie zmieniło).

Odpowiedz
Brunetka 18/08/2016 - 7:09 am

Ostatnio kupiłam dobrą rybkę w Piotrze i Pawle, ale koszty są duże. Muszę poszukać, czy gdzieś u mnie nie ma takich dostaw. Dziękuję Ci bardzo za pomoc! Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
Malwina 18/08/2016 - 7:11 am

W PiP nigdy akurat nie byłam, więc nie mam pojęcia, jak u nich z jakością produktów. Koszt zakupu dobrej rybki to wydatek od około 50 zł za kg w górę.

Odpowiedz
Brunetka 18/08/2016 - 12:49 pm

O ile dobrze pamiętam płaciłam niecałe 60zł za kilogram. A my tak bardzo kochamy ryby.. 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies