Dip koperkowy |
Jest lato, mamy sezon grillowy. Obowiązkowym dodatkiem do mięs i warzyw z grilla jest smaczny sos. W tym roku prezentowałam Wam już dwa dipy do grilla: sos ogórkowy z serem feta i pikantny sos z harissą. Dziś pora na kolejny szybki w przygotowaniu, smaczny i dość uniwersalny dip.
Dip z koperkiem idealnie komponuje się z rybami, ale i nie tylko. Warto podać go np. do ziemniaków z ogniska. Fajnie sprawdzi się także jako dodatek do drobiowych lub wołowych koft. Koniecznie wypróbujcie przepis.
DIP KOPERKOWY
Składniki:
- 150 g kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu greckiego
- 50 g majonezu
- 1 lekko czubata łyżka drobno posiekanego koperku
- 2-3 łyżeczki soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Wersja fit: pomiń w przepisie majonez i użyj 200 g jogurtu naturalnego
Wersja wegańska: zamiast majonezu i śmietany użyj silken tofu i zmiksuj na gładki sos razem z sokiem z cytryny. Możesz dodać 1 łyżeczkę oliwy do smaku.
Przygotowanie:
W misce umieszczamy śmietanę lub jogurt, majonez, sok z cytryny i koperek. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Mieszamy. Dip można dodatkowo polać delikatnie oliwą, która zagęści sos. Przed podaniem dip można dodatkowo schłodzić w lodówce.
Z czym podawać dip koperkowy? Dip z koperkiem serwujcie jako dodatek do ryb, np. nuggetsów rybnych, ryby pieczonej w całości. Możecie w nim maczać pokrojone w słupki warzywa, paluszki chlebowe grissini lub domowe krakersy. Dip koperkowy to także smaczny dodatek do dań z grilla, np. grillowanego indyka lub kurczaka, warzyw z grilla, koft wołowych.
Dip koperkowy |
Całkowity czas przygotowania: 5 minut.