Make bento, not war! #145

przez Malwina

Dzień dobry,

Wybaczcie mi moją małą aktywność na blogu, ale obecnie jestem zawalona pracą. Albo nie mam czasu na robienie zdjęć i pisanie, albo gdy uda mi się znaleźć wolną chwilę, za oknem jest już ciemno. Mam nadzieję, że wkrótce się to zmieni. Niczego jednak nie obiecuję, bo niedługo czekają na mnie nowe obowiązki. Przenosimy się do większego mieszkania, musimy odnowić obecne lokum i wyremontować nowe. Dodatkowo wymyśliłam sobie, że dam nowe życie kilku starym mebelkom pamiętającym czasy PRL-u (o czym nie mam zielonego pojęcia). Jeśli wyjdzie z tego coś sensownego, to na pewno efektami podzielę się z Wami na blogu.

Mimo wszystko, staram się znaleźć czas na przygotowanie bento i uwiecznienie go na fotografii. Po cichu marzy mi się wolniejsze popołudnie, by pobawić się w robienie charaben.

PS. Jeśli wrzucacie zdjęcia swoich lunachboxów na Instagram, to koniecznie oznaczcie je hasztagiem #makebentonotwar.

PONIEDZIAŁEK

Śniadanie u Połówka to placuszki bananowo-kokosowe (bez glutenu) oraz owoce (winogrona, borówki, maliny).

Na drugim pięterku warzywa z patelni z pesto z bazylii oraz smażona pierś z indyka. 

U mnie w pudełeczku mega ekspresowy zestaw. Na górze sałatka z rukoli, młodej cebulki, rzodkiewki, ogórka, pomidorków koktajlowych, kukurydzy i czerwonej fasoli. W małym pudełeczku oliwa ev. Dodatkowo wafle ryżowe. 
Na dole tofu z rzodkiewką, szczypiorkiem i czarnuszką. Dodatkowo pomidor z cebulką i ogórek gruntowy.


WTOREK

W moim bento ponownie tofu, tym razem z papryką, szczypiorkiem i zaatarem. Do pochrupania kalarepka, ogórek, rzodkiewki.

Na dole sałatka z rukoli, pomidorków, papryki, ogórków, ciecierzycy, młodej cebulki plus oliwa w małym pojemniczku. W przegródce żółty pomidor z czarnuszką i cebulką.

ŚRODA

U Połówka hummus z suszonych pomidorów plus warzywa. Hummus posypałam pikantną papryką w płatkach.

U mnie hummus z suszonych pomidorów posypany zaatarem plus warzywa: kalarepa, pomidorki, ogórek.

Na dole patison z cukinią z patelni, fasolka flażoletka i borówki.

Na koniec pudełeczko Połówka z ubiegłego tygodnia, które zapomniałam dorzucić do podsumowania. W środku frittata z groszkiem, cukinią i szpinakiem plus ogórek i rzodkiewka. 

2 komentarze
0

Podobne posty:

2 komentarze

Teresa Bejgrowicz 02/08/2016 - 4:46 pm

Zbieraj siły na wyzwanie pt.nowe lokum. Z meblami PRL dasz radę, jęśli to jest PRL "głębszy" masz szansę na drewno a może nawet nóżki .pozdrawiam

Odpowiedz
Malwina 02/08/2016 - 4:49 pm

To drewno, dlatego tym bardziej chcę te mebelki odnowić. No i oczywiście meble są na ślicznych nóżkach 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies