Placuszki bananowo-kokosowe

przez Malwina
Placki z banana i kokosu
Placuszki bananowo-kokosowe
Dużą popularnością na blogu cieszą się placuszki na mące kokosowej. Dziś mam dla Was kolejny smakowity przepis z wykorzystaniem tej bezglutenowej mąki. To placuszki bananowo-kokosowe– delikatne i rozpływające się w ustach. Możecie podać je z jogurtem, owocami, konfiturą lub zajadać solo. Pamiętajcie o tym, aby smażyć je na bardzo małym ogniu na patelni z grubym dnem.
Mąka kokosowa przepisy

 

PLACUSZKI BANANOWO-KOKOSOWE
(bezglutenowe)
#Śniadanie Mistrzów #315

Składniki (na około 12 sztuk):

  • 2 nieduże banany (łącznie około 150 g po obraniu)
  • 3 jajka (rozmiar L)
  • 1-2 łyżki cukru, erytrolu lub ksylitolu (przy bardzo słodkich bananach można pominąć)
  • 40 g mąki kokosowej
  • 2 łyżeczki oleju kokosowego
Przygotowanie:
Obrane banany umieszczamy w pojemniku blendera, dodajemy jajka, słodzidło (jeśli używamy), olej. Miksujemy do połączenia. Dodajemy mąkę kokosową, mieszamy (krótko, jedynie do połączenia). Na patelni rozgrzewamy olej, łyżeczką wylewamy porcje ciasta. Smażymy na bardzo małym ogniu, aż placuszki ładnie się zrumienią (ja stawiam patelnię na najmniejszym palniku). Odwracamy je delikatnie na drugą stroną i smażymy do zrumienienia. Usmażone placki odkładamy na papierowy ręcznik. Placuszki bananowo-kokosowe podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja podałam je ze świeżymi owocami.
Placki mąka kokosowa

 

 

Pancakes kokosowe

 

Placuszki kokosowe z bananem
Placuszki bananowo-kokosowe

Całkowity czas przygotowania: 20 minut.

13 komentarzy
0

Podobne posty:

13 komentarzy

Unknown 01/08/2016 - 10:27 am

Nie mam oleju Kokosowego . MOżna to zastąpić oliwą ?Olejem normalnym

Odpowiedz
Malwina 01/08/2016 - 12:48 pm

Olej rzepakowy będzie ok.

Odpowiedz
Ania Ł 02/08/2016 - 6:57 am

Czym zastąpić mąke kokosową?

Odpowiedz
Malwina 02/08/2016 - 6:59 am

Mąka kokosowa jest na tyle specyficzna, że tu jej niczym nie zastąpisz. Możesz za to zrobić placuszki z dodatkiem mąki owsianej. Dodaj jej tyle, aby powstało niezbyt gęste ciasto jak na placki.

Odpowiedz
Ania 14/09/2016 - 7:17 am

40g mąki kokosowej, ile to będzie łyżek?

Odpowiedz
Malwina 14/09/2016 - 7:21 am

3-4 płaskie łyżki. Polecam mimo wszystko użyć wagi kuchennej. Przy mące kokosowej wystarczy dosłownie kilka gramów za dużo i ciasto będzie zbyt gęste.

Odpowiedz
Harnasiu 26/04/2017 - 1:00 pm

Czy jest możliwość dołożenia proszku do pieczenia?

Odpowiedz
Filozofia Smaku 26/04/2017 - 1:20 pm

Ciasto jest dość delikatne, po dodaniu proszku mogą być problemy z odwracaniem placuszków na drugą stronę. Zresztą same placki już są dość grube.

Odpowiedz
Unknown 18/06/2017 - 10:14 am

Czy mogłabym się dowiedzieć jaka książka jest w tle. Pozdrawiam. Magda

Odpowiedz
Malwina 19/06/2017 - 4:06 pm

Magdo, to "Rośliny lecznicze stosowane u dzieci" autorstwa W. Olechnowicz-Stępień.

Odpowiedz
Anonimowy 27/10/2017 - 9:20 am

Raz na kilka tygodni bezkarnie pozwalam sobie na to śniadanie z dodatkiem mascarpone i mango <3 po prostu cudo!!!

Odpowiedz
Anonimowy 19/11/2017 - 10:44 pm

zrobiłem, ale słabo mi to wyszło raczej :/
b. długo je smażyłem na małym ogniu / chyba po 4 minuty z każdej strony, żeby nie były surowe, starałem sie robić jak najcieńsze.
dziwi mnie też trochę fakt nie dodania proszku do pieczenia/bądź sody, jak w innych przepisach.
mam mieszanie uczucia co do tego przepisu, ale nie jestem też świetnym kucharzem , wiec może gdzieś popełniłem jakiś błąd

Odpowiedz
Malwina 20/11/2017 - 8:16 am

4 minuty na jedną stronę to nie jest długo przy plackach na mące kokosowej. Soda ani proszek nie są potrzebne, bo po co, skoro same placki są i tak delikatne, a na patelni i tak rosną.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies