Placuszki bananowo-kokosowe |
Dużą popularnością na blogu cieszą się placuszki na mące kokosowej. Dziś mam dla Was kolejny smakowity przepis z wykorzystaniem tej bezglutenowej mąki. To placuszki bananowo-kokosowe– delikatne i rozpływające się w ustach. Możecie podać je z jogurtem, owocami, konfiturą lub zajadać solo. Pamiętajcie o tym, aby smażyć je na bardzo małym ogniu na patelni z grubym dnem.
PLACUSZKI BANANOWO-KOKOSOWE
(bezglutenowe)
#Śniadanie Mistrzów #315
(bezglutenowe)
#Śniadanie Mistrzów #315
Składniki (na około 12 sztuk):
- 2 nieduże banany (łącznie około 150 g po obraniu)
- 3 jajka (rozmiar L)
- 1-2 łyżki cukru, erytrolu lub ksylitolu (przy bardzo słodkich bananach można pominąć)
- 40 g mąki kokosowej
- 2 łyżeczki oleju kokosowego
Przygotowanie:
Obrane banany umieszczamy w pojemniku blendera, dodajemy jajka, słodzidło (jeśli używamy), olej. Miksujemy do połączenia. Dodajemy mąkę kokosową, mieszamy (krótko, jedynie do połączenia). Na patelni rozgrzewamy olej, łyżeczką wylewamy porcje ciasta. Smażymy na bardzo małym ogniu, aż placuszki ładnie się zrumienią (ja stawiam patelnię na najmniejszym palniku). Odwracamy je delikatnie na drugą stroną i smażymy do zrumienienia. Usmażone placki odkładamy na papierowy ręcznik. Placuszki bananowo-kokosowe podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja podałam je ze świeżymi owocami.
Placuszki bananowo-kokosowe |
Całkowity czas przygotowania: 20 minut.
13 komentarzy
Nie mam oleju Kokosowego . MOżna to zastąpić oliwą ?Olejem normalnym
Olej rzepakowy będzie ok.
Czym zastąpić mąke kokosową?
Mąka kokosowa jest na tyle specyficzna, że tu jej niczym nie zastąpisz. Możesz za to zrobić placuszki z dodatkiem mąki owsianej. Dodaj jej tyle, aby powstało niezbyt gęste ciasto jak na placki.
40g mąki kokosowej, ile to będzie łyżek?
3-4 płaskie łyżki. Polecam mimo wszystko użyć wagi kuchennej. Przy mące kokosowej wystarczy dosłownie kilka gramów za dużo i ciasto będzie zbyt gęste.
Czy jest możliwość dołożenia proszku do pieczenia?
Ciasto jest dość delikatne, po dodaniu proszku mogą być problemy z odwracaniem placuszków na drugą stronę. Zresztą same placki już są dość grube.
Czy mogłabym się dowiedzieć jaka książka jest w tle. Pozdrawiam. Magda
Magdo, to "Rośliny lecznicze stosowane u dzieci" autorstwa W. Olechnowicz-Stępień.
Raz na kilka tygodni bezkarnie pozwalam sobie na to śniadanie z dodatkiem mascarpone i mango <3 po prostu cudo!!!
zrobiłem, ale słabo mi to wyszło raczej :/
b. długo je smażyłem na małym ogniu / chyba po 4 minuty z każdej strony, żeby nie były surowe, starałem sie robić jak najcieńsze.
dziwi mnie też trochę fakt nie dodania proszku do pieczenia/bądź sody, jak w innych przepisach.
mam mieszanie uczucia co do tego przepisu, ale nie jestem też świetnym kucharzem , wiec może gdzieś popełniłem jakiś błąd
4 minuty na jedną stronę to nie jest długo przy plackach na mące kokosowej. Soda ani proszek nie są potrzebne, bo po co, skoro same placki są i tak delikatne, a na patelni i tak rosną.