Make bento, not war! #144

przez Malwina
Lunchbox- przepisy
Dzień dobry, 
To chyba najbardziej kolorowe podsumowanie z lunchboxami w tym roku. Królują owoce i sezonowe warzywa. Nie wiem, jak Wam, ale mnie zawsze cieszy się buzia, gdy widzę pojemniki z taką zawartością. Moje bento ma spełniać kilka założeń. Ma być zdrowe, smaczne, oparte na sezonowych produktach i estetyczne. Dużo uwagi poświęcam ostatniej wytycznej, dobierając produkty o określonej barwie i układając je w odpowiedni sposób. W końcu kwestia wizualna jest niezwykle ważna w przypadku sztuki bento.

Korzystając z okazji polecam Wam lekturę mojego ostatniego artykułu na temat przechowywania i bezpieczeństwa bento
PS. Jeśli wrzucacie zdjęcia swoich lunchboxów na Instagram, to nie zapomnijcie oznaczyć ich hasztagiem #makebentonotwar.

PONIEDZIAŁEK

W drugim pojemniku dietetyczne ciastka owsiane z bananem (dosłodzone 1 łyżką melasy z trzciny cukrowej), arbuz, borówki i nektarynka. Ciastka piekłam w silikonowej formie na babeczki, aby nadać im kształt serduszek.

W moim bento pieczone bataty z zaatarem, porcja sosu tzatziki i dwie mandarynki. 
Na drugim pięterku sałatka z miksu sałat (mieszanka florencka), oliwek, soczewicy, pomidorków, ogórka, rzodkiewek, czerwonej cebulki (w małym pojemniku oliwa ev).

WTOREK

W monbento pieczone bataty z zaatarem oraz cukinia smażona z cebulą po japońsku.

Na drugim pięterku owocowa bomba: arbuz, nektarynka, maliny i borówki.

ŚRODA

W moim bento porcja owoców: nektarynka, kiwi, arbuz, borówki, mandarynka. 
Na drugim pięterku przepyszny makaron z cukinii z pomidorkami oraz pół kalarepki do pochrupania. 

CZWARTEK

W moim bento ponowie owoce: borówki, nektarynki, kiwi, mandarynka. 
Na drugim pięterku ciecierzyca z papryką z patelni i kasza jaglana. Prosto i pysznie. 
5 komentarzy
0

Podobne posty:

5 komentarzy

z Alicją przez Wiedeń 27/07/2016 - 1:34 pm

Kolorowo, smacznie i zdrowo. Twój post robi wrażenie! Aż się chce spróbować tych smaków 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 02/08/2016 - 6:16 am

urzekły mnie seduszka owsiane!

pozdrawiam
Marta

Odpowiedz
Klaudia Wu. 02/08/2016 - 7:00 am

Jak na nie patrze to aż chce się zjeść ekran. Mniam!

Odpowiedz
Emilia Golińska 02/08/2016 - 5:18 pm

Masz racje wygląd potraw i estetyka są niezwykle ważne. Twój przepis na makaron z cukini i pomidorów totalnie mnie ujął dlatego będzie stałym elementem mojego lunchboxu. Dzięki za inspiracje

Odpowiedz
Katarzyna Stypuła 02/08/2016 - 10:25 pm

Wszystkie Twoje lunchboxy wyglądają przepięknie! Te kolory są niesamowite 🙂 A tak poza tym to naprawdę świetnie pomysły na lunch. Na pewno z któregoś skorzystam 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies