Jeśli przygotowujesz jedzenie z wyprzedzeniem (np. wieczorem dzień wcześniej) i ma ono być włożone do lodówki, to ZAWSZE należy do pojemnika wkładać zimne jedzenie, bez względu na to, z jakiego materiału został on wykonany.
Gdy masz możliwość skorzystania z lodówki w miejscu pracy, to polecam wyjęcie lunchboxu na zewnątrz na około 30 minut przed posiłkiem, aby jedzenie ociepliło się.
wkładów chłodzących
Jeśli przygotowujesz jedzenie dzień wcześniej, to owoce dorzuć do pojemnika dopiero następnego dnia przed wyjściem z domu. Psują się stosunkowo szybko, tym bardziej w kontakcie z innym jedzeniem (szczególnie wilgotnym), np. gdy dodamy je do owsianki lub posypiemy nimi naleśniki.
Co zrobić, gdy na plastiku pojawią się plamy, np. od pomidorów, papryki? Odsyłam Was do mojego wpisu o tym, jak dbać o lunchbox. Znajdziecie tam także wskazówki, jak pozbyć się brzydkiego zapachu z pojemnika.
W trakcie gotowania przestrzegaj podstawowych zasad higieny w kuchni. Przed przystąpieniem do pracy umyj dokładnie ręce oraz blat roboczy. Pamiętaj także o dokładnym myciu i wycieraniu używanych do gotowania produktów spożywczych.
Jeśli do pojemnika wkładamy ugotowane warzywa, należy wcześniej pozostawić je na sicie, aby dokładnie obciekły z nadmiaru wody. Pamiętamy o tym, aby nie rozgotowywać warzyw (szybciej się psują). Po ugotowaniu, zielone warzywa warto przelać obficie zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania. Mięso gotowane na parze warto odłożyć na papierowy ręcznik przed zapakowaniem do pudełka.
Ostatnio kilka razy spotkałam się z manierą dodawania do lunchboxu zamrożonych warzyw. Jest to absolutnie niehigieniczne. Mrożone warzywa należy albo poddać obróbce cieplnej, albo po prostu rozmrozić i odsączyć przed włożeniem do lunchboxu.
10 komentarzy
Swietny wpis! O kilku rzeczach wiedzialam, ale teraz okazalo sie ze popelnialam rowniez bledy. Zawsze jeszcze cieple dania przekladalam do szklanych pojemnikow i dopiero jak ostygly – wkladalam do lodowki.
Piekny, inspirujacy wpis – ryzowe misie skradly moje serce! 🙂
A ja mam pytanie o ten przepiękny czerwony lunchbox z Monbento, który jest widoczny na zdjęciu przy punkcie 7. Gdzie można taki dostać? Na stronie Zanshin.pl nie ma takiego wyboru kolorów…
To była edycja limitowana sprzed ponad roku, raczej już nie do kupienia.
Ooo jaki super post. Trochę z tych wskazówek było mi oczywiście znane, aczkolwiek jest parę nowych, z których z pewnością zacznę korzystać. Pozdrowienia dla autorów – dzięki!
A czy jeżeli było ciepłe ale nje gorące i włożyłam do pudełka na kilka godzin to będzie zdatne do jedzenia czy lepiej już nie jeść?
Spokojnie, nic mu się nie powinno stać.
My w pracy nie mamy lodówki w związku z czym mam problem z przechowywaniem jedzenia, non stop mi się coś psuje i siedzę głodna. Czy takie wkłady wystarczą, żeby te kilka godzin jedzenie przetrwało?
Wkłady plus torba termiczna jak najbardziej. Na moim przykładzie – jako fotograf często pracuję w terenie na sesjach plenerowych. Torba leży gdzieś na słońcu i po 4-5 godzinach, gdy jestem w drodze powrotnej, mam nadal zimne napoje i chłodne jedzenie.
do czego służy taki mały otworek w zamknięciu, posiada zamknięcie ze strzalką i cyframi. dot. lun boxu Altom design.
Obstawiam, że to zaworek odpowiadający za szczelność produktu. Powinno się go wyjmować przed otworzeniem pokrywy pojemnika i wciskać z powrotem po zamknięciu pokrywy.