Make bento, not war! #142

przez Malwina
Dzień dobry, 
Z lekkim poślizgiem witam Was w nowym tygodniu. Standardowo zaczynamy od przeglądu zawartości pojemników. Jest różnorodnie, kolorowo i przede wszystkim smacznie. Tym razem w podsumowaniu jedynie lunchboxy Połówka. Postaram się w przyszłym tygodniu pokazać Wam także kilka moich zestawów. 

Koniecznie zajrzyjcie na blog jutro, bo przygotowałam dla Was kolejną recenzję lunchboxów. Z pewnością zainteresuje ona rodziców, którzy poszukują solidnego pudełka dla swoich pociech. 
PS. Jeśli wrzucacie zdjęcia swoich lunchboxów na Instagram, to koniecznie oznaczcie je hasztagiem #makebentonotwar

WTOREK

Na śniadanie placuszki na mące ryżowej oraz domowy mus truskawkowy. Mam jeszcze kilka słoiczków z minionego sezonu i staram się szybko je opróżnić, by zrobić miejsce na półce nowym przetworom. Dodatkowo świeże owoce: porzeczka, maliny, jeżyny.

Na drugim pięterku fit placuszki z otrębów (bezglutenowe), jajko gotowane na twardo i warzywa: pomidor, ogórek, rzodkiewki. 

ŚRODA
Tym razem w pojemniku królują greckie potrawy. Na pierwszym pięterku klopsiki keftedes oraz placuszki z cukinii.

Na drugim pięterku sałatka grecka. W małym pojemniczku oliwa.

Dodatkowo lemoniada truskawkowa. Tym razem bazowałam na domowym soku truskawkowym.

CZWARTEK

Na śniadanie muffiny owsiane z jagodami i wiórkami kokosowymi. Szybkie i bardzo proste w przygotowaniu. Na dodatek dietetyczne.

Drugi posiłek to pieczona biała kiełbasa oraz warzywa z patelni (fasolka szparagowa, marchewka, kukurydza, cebula, czosnek i koperek).

PIĄTEK

Pierwszy posiłek to frittata z zielonym groszkiem, salami, cebulką, brązowymi pieczarkami i grzybami shiitake. Dodatkowo warzywa.

Na drugim pięterku glazurowana marchewka z sezamem oraz pieczona biała kiełbasa. Połówek zabrał ze sobą jeszcze mały pojemniczek z musztardą. 

7 komentarzy
0

Podobne posty:

7 komentarzy

nieskomplikowanie 12/07/2016 - 9:05 am

Mam nadzieję zobaczyć wkrótce przepis na placuszki z otrębów. Te na zdjęciu wyglądają baaardzo smakowicie 🙂

Odpowiedz
Malwina 12/07/2016 - 9:17 am

Będzie, potrzebuję tylko kopniaka, by wrócić do regularnego blogowania. Pomysłów mam w głowie całe mnóstwo, ale czasu i chęci już mniej.

Odpowiedz
Anonimowy 12/07/2016 - 10:50 am

Hej 🙂 Ostatnio szaleję z placuszkami tzw. czyszczenie lodówki;-) np.kalafior ugotowany, odjeżdżająca cukinia, ser typu bałkańskiego, koperek i.t.p do tego jajko trochę otręb, przypraw , sosu sojowego, słonecznika i na patelnie na oleju kokosowym. Smakowicie i nic się nie marnuje :-0
pozdrawiam
Mariola
ps. czy fritatę przewracasz, czy tylko na jednej stronie smażysz 🙂

Odpowiedz
Malwina 12/07/2016 - 11:15 am

Mariolu, obecnie nie przewracam. Przykrywam pokrywką i smażę do ścięcia wierzchu. Twoje placuszkowe wariacje brzmią rewelacyjnie. I nic się nie marnuje 🙂

Odpowiedz
Roztrzepana Zabiegana 12/07/2016 - 2:00 pm

ja poproszę takie placuszki jak na 2 zdjęciu 😀

Odpowiedz
Bububka 14/07/2016 - 8:41 am

Placuszki z otrębów wyglądają obłędnie! Bardzo proszę o przepis 🙂

Odpowiedz
smakowite 14/07/2016 - 2:17 pm

Ja też jestem zainteresowana placuszkami z otrębów.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies