Kotlety cielęce z ziołami |
Delikatnie kotleciki cielęce z dodatkiem ziół to pomysł na nieskomplikowany obiad. Możecie zakupić mięso już poporcjowane na kotlety lub kawałek górki cielęcej i samemu podzielić ją na części. Ja kupuję tę drugą i wycinam z niej małe kotleciki (robi się to stosunkowo prosto). Mięso należy wcześniej zamarynować przez około pół doby. Później wystarczy je już tylko usmażyć na klarowanym maśle do preferowanego stopnia wysmażenia.
Z czym podawać kotlety cielęce? Możecie postawić na pieczone ziemniaki lub puree ziemniaczane. Ja tym razem zdecydowałam się na placki warzywne.
KOTLETY CIELĘCE Z ZIOŁAMI
Składniki (na 3-4 porcje):
- 1 górka cielęca o wadze około 500-600 g, pokrojona na kotleciki o grubości około 2,5 centymetra
- 2 łyżeczki drobno posiekanej szałwii
- pół łyżeczki posiekanych igiełek rozmarynu
- odrobina skórki otartej z cytryny (niewoskowanej)
- sól morska lub himalajska w młynku
- świeżo mielony kolorowy pieprz
- 2 łyżeczki oliwy
- do podania: placki warzywne i ulubiony sos
Przygotowanie:
Z górki cielęcej wycinamy kotleciki. Posypujemy je szałwią, rozmarynem, skórką cytrynową, kolorowym pieprzem (nie przesadzamy z ilością tego ostatniego, wystarczy odrobina pieprzu do smaku). Polewamy oliwą, dokładnie mieszamy, Odstawiamy do lodówki na około 12 godzin (lub dłużej). Mięso należy wyciągnąć z lodówki na 30 minut przed planowanym smażeniem.
Kotleciki przyprawiamy z obu stron solą morską lub himalajską. Na patelni rozgrzewamy klarowane masło. Kotlety smażymy z obu stron po około 3-4 minuty lub dłużej (w zależności od grubości kotletów i preferowanego stopnia wysmażenia). Kotleciki cielęce podajemy z ulubionymi dodatkami.
Kotlety cielęce z ziołami |
Całkowity czas przygotowania: 15 minut.
2 komentarze
Wyglądają przewspaniale 😉
Ładnie się prezentują 🙂