Kotlety cielęce z ziołami

przez Malwina
Kotlety z górki cielęcej
Kotlety cielęce z ziołami
Delikatnie kotleciki cielęce z dodatkiem ziół to pomysł na nieskomplikowany obiad. Możecie zakupić mięso już poporcjowane na kotlety lub kawałek górki cielęcej i samemu podzielić ją na części. Ja kupuję tę drugą i wycinam z niej małe kotleciki (robi się to stosunkowo prosto). Mięso należy wcześniej zamarynować przez około pół doby. Później wystarczy je już tylko usmażyć na klarowanym maśle do preferowanego stopnia wysmażenia.

Z czym podawać kotlety cielęce? Możecie postawić na pieczone ziemniaki lub puree ziemniaczane. Ja tym razem zdecydowałam się na placki warzywne.

Kotlety z górki cielęcej

KOTLETY CIELĘCE Z ZIOŁAMI

Składniki (na 3-4 porcje):

  • 1 górka cielęca o wadze około 500-600 g, pokrojona na kotleciki o grubości około 2,5 centymetra
  • 2 łyżeczki drobno posiekanej szałwii
  • pół łyżeczki posiekanych igiełek rozmarynu
  • odrobina skórki otartej z cytryny (niewoskowanej)
  • sól morska lub himalajska w młynku
  • świeżo mielony kolorowy pieprz
  • 2 łyżeczki oliwy
  • do podania: placki warzywne i ulubiony sos
Przygotowanie:
Z górki cielęcej wycinamy kotleciki. Posypujemy je szałwią, rozmarynem, skórką cytrynową, kolorowym pieprzem (nie przesadzamy z ilością tego ostatniego, wystarczy odrobina pieprzu do smaku). Polewamy oliwą, dokładnie mieszamy, Odstawiamy do lodówki na około 12 godzin (lub dłużej). Mięso należy wyciągnąć z lodówki na 30 minut przed planowanym smażeniem. 
Kotleciki przyprawiamy z obu stron solą morską lub himalajską. Na patelni rozgrzewamy klarowane masło. Kotlety smażymy z obu stron po około 3-4 minuty lub dłużej (w zależności od grubości kotletów i preferowanego stopnia wysmażenia). Kotleciki cielęce podajemy z ulubionymi dodatkami. 

Kotlety z cielęciny jak zrobic
Kotlety cielęce z ziołami

Całkowity czas przygotowania: 15 minut.
2 komentarze
0

Podobne posty:

2 komentarze

Roztrzepana Babeczka 17/06/2016 - 2:39 pm

Wyglądają przewspaniale 😉

Odpowiedz
Dominika Bień 17/06/2016 - 3:53 pm

Ładnie się prezentują 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies