Dip z fetą i ogórkiem

przez Malwina
 Sos na grilla z ogórkiem
Dip z fetą i ogórkiem 
Jeśli w ten weekend planujecie grillowanie, to mam dla Was kolejny przepis na smaczny dip. Świetnie komponuje się z mięsem i warzywami z grilla. Jest orzeźwiający za sprawą dodatku ogórka i mięty, przez co idealnie wpisuje się w letnie menu. Kropką nad „i” w tym dipie jest dodatek słonego i wyrazistego w smaku sera feta. Wypróbujcie koniecznie, bo naprawdę warto. 

Przepis na dip z fetą i ogórkiem przygotowałam wspólnie z Emilią z blogu Turcja od kuchni
 Sos na grilla z ogórkiem

DIP Z FETĄ I OGÓRKIEM


Składniki:

  • 200 g gęstego jogurtu greckiego
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 mały ogórek szklarniowy 
  • 1 duży ząbek czosnku lub 2 mniejsze
  • 35-40 g sera feta
  • kilka listków mięty
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • odrobina pieprzu do smaku 
Przygotowanie:
Ogórka obieramy, wykrawamy gniazda nasienne. Warzywo ścieramy na tartce na dużych oczkach, posypujemy szczyptą soli i odstawiamy na 10 minut. W tym czasie jogurt mieszamy z cytryną. Czosnek rozcieramy w moździerzu na pastę. Do jogurtu dodajemy czosnek, sok z cytryny, pokruszony ser feta, posiekaną miętę i koperek. Odciskamy nadmiar soku z ogórka i dodajemy warzywo do dipu. Doprawiamy pieprzem do smaku. W  razie potrzeby dodajemy minimalną ilością soli (proszę pamiętać, że ser feta jest bardzo słony). Sos chłodzimy w lodówce. Podajemy go jako dodatek do dań z grilla. 
 Sos na grilla z ogórkiem przepis
Na poniższym zdjęciu przykład wykorzystania sosu z ogórkiem i fetą. To kofty wołowe z ziołami podane z ziemniakami pieczonymi z zaatarem, prostą sałatką z bobem oraz oczywiście dipem z serem feta. 
 Sos na grilla z ogórkiem
Kofty z ziołami, ziemniaki pieczone z zaatarem, sos z fetą i sałatka z bobem i miętą

Całkowity czas przygotowania: 5 minut.

3 komentarze
0

Podobne posty:

3 komentarze

Aguś kulinarnie 17/06/2016 - 4:49 pm

Brzmi wspaniale:)

Odpowiedz
Roztrzepana Babeczka 18/06/2016 - 7:28 am

wygląda przepysznie :DD

Odpowiedz
Becia Karwowska 18/06/2016 - 12:12 pm

Wyglada tak apetycznie ze chyba sobie to przyrzadze wedlug twojego przepisu. Zapraszam tez do mnie po stare przepisy kulinarne http://przepisybabci.com

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies