Dip z fetą i ogórkiem |
Jeśli w ten weekend planujecie grillowanie, to mam dla Was kolejny przepis na smaczny dip. Świetnie komponuje się z mięsem i warzywami z grilla. Jest orzeźwiający za sprawą dodatku ogórka i mięty, przez co idealnie wpisuje się w letnie menu. Kropką nad „i” w tym dipie jest dodatek słonego i wyrazistego w smaku sera feta. Wypróbujcie koniecznie, bo naprawdę warto.
Przepis na dip z fetą i ogórkiem przygotowałam wspólnie z Emilią z blogu Turcja od kuchni.
DIP Z FETĄ I OGÓRKIEM
Składniki:
- 200 g gęstego jogurtu greckiego
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 mały ogórek szklarniowy
- 1 duży ząbek czosnku lub 2 mniejsze
- 35-40 g sera feta
- kilka listków mięty
- 1 łyżka posiekanego koperku
- odrobina pieprzu do smaku
Przygotowanie:
Ogórka obieramy, wykrawamy gniazda nasienne. Warzywo ścieramy na tartce na dużych oczkach, posypujemy szczyptą soli i odstawiamy na 10 minut. W tym czasie jogurt mieszamy z cytryną. Czosnek rozcieramy w moździerzu na pastę. Do jogurtu dodajemy czosnek, sok z cytryny, pokruszony ser feta, posiekaną miętę i koperek. Odciskamy nadmiar soku z ogórka i dodajemy warzywo do dipu. Doprawiamy pieprzem do smaku. W razie potrzeby dodajemy minimalną ilością soli (proszę pamiętać, że ser feta jest bardzo słony). Sos chłodzimy w lodówce. Podajemy go jako dodatek do dań z grilla.
Na poniższym zdjęciu przykład wykorzystania sosu z ogórkiem i fetą. To kofty wołowe z ziołami podane z ziemniakami pieczonymi z zaatarem, prostą sałatką z bobem oraz oczywiście dipem z serem feta.
Kofty z ziołami, ziemniaki pieczone z zaatarem, sos z fetą i sałatka z bobem i miętą |
Całkowity czas przygotowania: 5 minut.
3 komentarze
Brzmi wspaniale:)
wygląda przepysznie :DD
Wyglada tak apetycznie ze chyba sobie to przyrzadze wedlug twojego przepisu. Zapraszam tez do mnie po stare przepisy kulinarne http://przepisybabci.com