Ciasto kokosowe z truskawkami (bez glutenu)

przez Malwina
Ciasto z truskawkami bez glutenu
Ciasto kokosowe z truskawkami (bez glutenu)
Wyjątkowo zamiast mistrzowskiego śniadania, mam dla Was przepis na słodki wypiek, w sam raz na weekend. To kokosowe ciasto z dodatkiem truskawek. Proste w przygotowaniu i smaczne. Jeśli użyjecie do tego przepisu zamiennika cukru w postaci ksylitolu lub erytrolu, to otrzymacie zdrowe fit ciasto, które możecie zjeść w większej ilość bez wyrzutów sumienia. Ja zaraz biegnę na ryneczek po owoce i zabieram się za pieczenie.

 Ciasto z owocami bez glutenu

CIASTO KOKOSOWE Z TRUSKAWKAMI 
(BEZ GLUTENU)

Składniki (tortownica 20 cm):

  • 5 jajek (L)
  • 5 łyżek cukru lub zamiennika (erytrolu, ksylitolu)
  • 50 g mąki kokosowej
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • truskawki (lub inne owoce)
  • wiórki kokosowe do posypania wierzchu
Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (bez termoobiegu). Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Kolejno dodajemy stopniowo cukier lub zamiennik, cały czas miksując. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze, dodajemy po 1 żółtku, miksując za każdym razem tylko do połączenia. Przesiewamy mąkę kokosową z proszkiem do pieczenia (mąkę należy dokładnie odważyć na wadze). Mieszamy delikatnie łyżką do połączenia.  

Tortownicę o średnicy 20 centymetrów wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do formy, na górze układamy połówki truskawek i posypujemy wierzch wiórkami kokosowymi. Pieczemy w temp. 180 stopni przez około 30-35 minut (do suchego patyczka). Ciasto studzimy na kratce, następnie wyjmujemy w tortownicy i dzielimy na porcje.

Ciasto bezglutenowe przepis

 Ciasto z truskawkami przepis

 Ciasto bezglutenowe z truskawkami
Ciasto kokosowe z truskawkami (bez glutenu)


Całkowity czas przygotowania: 45 minut.

Przepis na ciasto kokosowe w wykonaniu czytelników:

42 komentarze
3

Podobne posty:

42 komentarze

Wiewióra 04/06/2016 - 6:10 pm

wygląda przepysznie 🙂 moje smaki!

Odpowiedz
Anonimowy 05/06/2016 - 9:50 am

Czy to ciasto jest suche czy wilgotne?

Odpowiedz
Malwina 05/06/2016 - 10:22 am

Wilgotne, ale nie jakoś bardzo. Biszkopt na mące kokosowej nie jest suchy tak jak w przypadku biszkoptu na mące pszennej. Dodatkowo dodatek truskawek wpływa na zwiększenie wilgotności wypieku.

Odpowiedz
Roztrzepana Babeczka 05/06/2016 - 10:30 am

wyglada przewspaniale 😀

Odpowiedz
Monika St 05/06/2016 - 10:33 am

Wygląda obłędnie <3 Ja czekam z utęsknieniem kiedy to u mnie pojawią się truskawki by upichcić takie ciacho 😉

Odpowiedz
gin 05/06/2016 - 3:22 pm

Wygląda pysznie! 🙂 Nie ma jak truskawki… 🙂

Odpowiedz
agata piekarska 06/06/2016 - 6:49 am

nie planowałam wczoraj ciasta, ale rozgrzany piekarnik i mała ilość składników sprawiła, ze raz dwa zrobiłam co potrzeba i ciasto wylądowało w piekarniku. mąki miałam 40g, ale dodałam 10g wiórek kokosowych co sprawiło, że kokos był jeszcze bardziej wyczuwalny. nieskomplikowane, wilgotne, dietetyczne i pyszne! następnym razem jednak dodam jeszcze więcej truskawek 🙂

Odpowiedz
Karolina Sawulak 07/06/2016 - 6:56 pm

Już 2 razy robiłam Twoje czekoladowe na mące kokosowej i jest boskie 🙂 to też wypróbuję. Ta Mąka jest świetna.

Odpowiedz
Anonimowy 15/06/2016 - 1:15 pm

A czy moze byc mąka jaglana zamiast kokosowej?? nie mam kokosowej a chce zużyc jaglaną. czy wyjdzie podobnie?

Odpowiedz
Malwina 15/06/2016 - 1:23 pm

Z jaglaną należy zmienić proporcje (na 1 jajko około 15 g mąki), dodatkowo ciasto wyjdzie dość suche.

Odpowiedz
Anonimowy 17/07/2016 - 7:51 pm

Czy można jako słodzidła użyć miodu, i jaka wtedy powinna to być ilość? I czy można zamiast proszku użyć sody?

Odpowiedz
Malwina 18/07/2016 - 6:27 am

Soda się tu nie sprawdzi, bo nie mamy w przepisie niczego kwaśnego (sodę dodajemy, np. gdy w cieście jest maślanka, jogurt). Co do miodu, to dodałabym 2 czubate łyżki. Miód należy utrzeć na puszystą masę z żółtkami i dopiero wtedy dodać do białek i wymieszać delikatnie łyżką.

Odpowiedz
Anonimowy 08/08/2016 - 11:26 am

Dodatkowo, mąka kokosowa nie zawira prawie węglowodanów 🙂

Ania

Odpowiedz
Malwina 08/08/2016 - 11:30 am

Aniu, dokładnie 🙂 Szkoda tylko, że na żadnej mące kokosowej nie znalazłam tabeli z podaną zawartością białek, węglowodanów i tłuszczy. Dane na różnych kalkulatorach kalorii mocno się różnią.

Odpowiedz
Unknown 28/09/2016 - 9:32 pm

Jeżeli nadal to panią interesuje to na mojej jest taka tabelka Nutrition

Typical Values Typical Values Per 100g
Energy 352kcal
– 1468kj
Fat 12g
of which Saturates 11g
Carbohydrate 58g
of which Sugars 8.6g
Fibre 42g
Protein 18g
Salt 0.1g

Odpowiedz
Malwina 29/09/2016 - 7:09 pm

Bardzo dziękuję.

Odpowiedz
Anonimowy 15/12/2016 - 7:20 pm

Ile to ciasto ma cm wysokości?

Odpowiedz
Malwina 16/12/2016 - 7:33 am

Około 5 cm.

Odpowiedz
Kawa i Czekolada 04/02/2017 - 10:07 pm

Ach jak mi się zatęskniło za takim ciastem i latem !

Odpowiedz
Iwonka 14/03/2017 - 3:03 pm

Wygląda apetycznie, chyba się nim zajmę w weekend!

Odpowiedz
Anonimowy 28/04/2017 - 3:46 pm

Czy można zamiast mąki kokosowe izyc jakiejś innej ? Np owsianej lub orkiszowej

Odpowiedz
Filozofia Smaku 06/05/2017 - 7:04 am

Przepraszam, nie zauważyłam wcześniej komentarza. Z każdą inną mąką ciasto będzie suche. To ciasto to nic innego, jak biszkopt. Jeśli chcesz użyć innej mąki to na 1 jajko dodaj czubatą łyżkę mąki.

Odpowiedz
Anonimowy 06/05/2017 - 2:27 am

Podpinam się pod pytanie powyżej i jeszcze: córka uczulona na kokos i gluten, zamiennie ile dać mąki ryżowej?:-)))

Odpowiedz
Filozofia Smaku 06/05/2017 - 7:13 am

Ciasto z każdą inną mąką będzie suche. Ok, można by je zrobić z ziemniaczanej i ryżowej. Próbowałabym trzymając się proporcji czubata łyżka na 1 jajko (czyli około 15-20 g mąki na jajko). Przyznam, że nie piekłam biszkoptu w takiej konfiguracji, ale może w ten weekend spróbuję i sprawdzę, co z tego wyjdzie. Tylko tu najlepiej byłoby upiec sam biszkopt, przeciąć go na pół i przełożyć kremem lub chociaż musem z jabłek.

Odpowiedz
stopcia 11/05/2017 - 3:15 pm

moje już w piekarniku! dałam mrożone truskawki i świeże borówki, a jako słodzidło użyłam syropu klonowego. zobaczymy co wyjdzie 🙂

Odpowiedz
stopcia 12/05/2017 - 4:41 pm

ciasto bardzo smaczne, nawet chłopakowi smakowało!

Odpowiedz
Anulla 18/06/2017 - 5:39 pm

robiłam już kilkukrotnie i jest pyszne 🙂 ja zmniejszyłam jedynie ilość ksylitolu, bo wolę mniej słodkie wypieki 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 07/07/2017 - 4:33 pm

Zrobiłam,ciasto wyszło przepyszne, najlepsze z bezglutenowych i nie tylko:) Jest bardzo wilgotne i delikatne.Tylko pod koniec pieczenia w środku się zapadło i trochę to popsuło efekt wizualny.Myślałam, że będzie do wyrzucenia, ale jest przepyszne:)Na pewno powtórzę ten wypiek. Tylko chciałabym wiedzieć dlaczego tak się zapadło, aby wyeliminować błąd. Trzymałam się przepisu, mąka dokładnie odmierzona, jajka L.

Odpowiedz
Malwina 07/07/2017 - 5:06 pm

Obstawiam, że otwierałaś piekarnik w trakcie pieczenia. Ciasto kokosowe to biszkopt i przy zmianach temperatury może klapnąć.

Odpowiedz
Katarzyna Szymczyk 18/07/2017 - 11:25 am

Mam tortownice 30cm. O ile więcej dać składników żeby wyszło dobrze?

Odpowiedz
Malwina 18/07/2017 - 11:36 am

Kasiu, zajrzyj sobie na Moje Wypieki. U Doroty powinien być przelicznik foremek, w którym wyliczysz dokładnie o ile zwiększyć składniki. Ja bym pomnożyła po prostu składniki razy dwa.

Odpowiedz
Anonimowy 26/07/2017 - 6:04 pm

Biszkopty z mąki pszennej zawsze mi wychodzą, a ten z mąką kokosową się nie udaje 🙁 Robiłam dwa razy, wszystko dokładnie jak w przepisie. Ubita piana z cukrem była bardzo sztywna, dodałam żółtka i gdy zaczęłam dodawać mąkę kokosową małymi porcjami, mieszałam najdelikatniej jak tylko potrafię, piana się zapadała. W sumie ciasta wyszło tyle co kot napłakał, w małej foremce jakiś 1 cm, a po upieczeniu może ze 2. Co ja robię źle? Będę wdzięczna za podpowiedź 🙂

Odpowiedz
Malwina 27/07/2017 - 5:54 am

Może to kwestia użytej mąki. Jest drobno czy grubo mielona? Jakiej firmy to mąka?

Odpowiedz
Anonimowy 25/08/2017 - 1:48 pm

zrobiłam ze śliwkami węgierkami i brzoskwiniami 😀 jest pyszne ! 😀

Odpowiedz
Anonimowy 17/09/2017 - 8:58 am

Uwielbiam mąkę kokosową 🙂
Super przepis zrobiłam z jabłkiem ale na pewno zrobię z jeżynami 🙂
Mam syna chorego na cukrzycę a sama mam insulinooporność i to są wypieki dla nas zbawienne. Najlepsza to dobra baza a dodatki można modyfikować. Gorzkie kakao, przyprawa do piernika, orzechy, owoce sezonowe. POLECAM niedowiarkom 🙂
Krysia

Odpowiedz
Anonimowy 15/05/2018 - 10:58 am

Czy mozna zrobić mąkę Kokosowa z worków kokosowy? Nagromadzilo się mi ich dość sporo i nie mam pomysłu co z nimi zrobić 😉

Odpowiedz
Malwina 16/05/2018 - 5:04 am

Szczerze mówiąc, nie mam pojęcia czy wyjdzie. Polecam Ciasteczka kokosowe. Proste, pyszne. Do kawy w sam raz.

Odpowiedz
Anonimowy 16/05/2018 - 6:14 am

To chyba się skuszę na te ciasteczka. Dziękuję 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 12/06/2018 - 5:25 pm

…czy można zastąpić cukier daktylami (namoczonymi?)Jeśli tak, to w jakiej ilości?
Proponowany miód w wysokiej temperaturze nie rożni się za wiele od cukru

Odpowiedz
Malwina 13/06/2018 - 4:30 am

Niestety nie. To jest biszkopt, więc daktyle się tu nie sprawdzą. Proszę użyć erytrolu lub ksylitolu.

Odpowiedz
Natalia Wojcieszak 14/06/2018 - 5:28 am

A moze byc zwykly proszek? 🙂

Odpowiedz
Malwina 15/06/2018 - 4:23 am

Jeśli nie masz alergii, to jasne 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies