Warzywa pieczone ze szparagami |
Tym razem postawiłam na mieszankę słodkich i zwykłych ziemniaków, cukinii, młodej marchewki i oczywiście szparagów. Ich smak podkręciłam delikatnie tymiankiem i ostrą turecką papryką w płatkach. Takie warzywa najlepiej podawać z ulubionym dipem.
Zajrzyjcie do Gin, Mopsika, Emilii i Mirabelki, które także przygotowały smakowite przepisy z dodatkiem pieczonych szparagów.
Składniki (na 2 porcje):
- 150 g batatów
- 150 g młodych ziemniaków
- 200 g szparagów
- 125 g młodej marchewki
- pół cukinii
- 2-3 łyżeczki oliwy lub oleju o neutralnym smaku (np. ryżowego)
- suszony tymianek i ostra turecka papryka w płatkach do posypania
- sól morska lub himalajska w młynku
Warzywa pieczone ze szparagami |
Całkowity czas przygotowania: 40 minut.
9 komentarzy
Uwielbiam tak przygotowane warzywa; robię takie przez cały rok, zmieniają się tylko przyprawy i rodzaj warzyw 🙂
Uwielbiam takie warzywka, sama przygotowuje podobne do obiadow :))
Chętnie bym zjadła tak przygotowane warzywka 🙂
Dlaczego nie pieczesz warzyw we frytkownicy beztłuszczowej, którą jakiś czas temu testowałaś i polecałaś?
A to już nie mam prawa upiec czegoś w piekarniku? 😉
pieczone warzywa to moja ulubiona forma obiadu wiosenno-letnia porą 🙂
Pytałam raczej o to, czy może przy dłuższym użyciu zmieniłaś zdanie na temat walorów tego urządzenia. Przypuszczam, że wiele czytających Cię osób, planując zakup gadżetów do kuchni,szuka opinii w internecie. Może nie trzeba od razu tak zaczepnie. Możesz piec w czym Ci się tylko podoba.
Przez całą jesień i zimę sprzęt był w użyciu każdego dnia (czasem i dwa razy dziennie), ponieważ stale zajadaliśmy się frytkami. Tymczasowo poszedł w odstawkę, bo na frytki nie mogą już patrzeć. Zapewne wróci do łask w upały (w przeciwieństwie do piekarnika nie podnosi temperatury w pomieszczeniu).
Uwielbiam pieczone ziemniaczki, a do tego szparagi…danie idealne dla mnie 😉