Make bento, not war! #135

przez Malwina
Lunchbox: naleśniki z konfiturą

Dzień dobry, 
Standardowo zaczynamy nowy tydzień od przeglądu bento. Tym razem króluje sushi, które robię ostatnio co drugi dzień. Najbardziej smakuje mi w wiosennej wersji z dodatkiem zielonych szparagów. Szkoda, że sezon na to warzywo jest tak krótki. A może to i lepiej? Zapewne, gdybym mogła cieszyć się ich smakiem każdego dnia, dość szybko by mi się przejadły. A tak, czekam cały rok na upragniony maj.

A maj to nie tylko szparagi, ale i uwodzący nasze nosy zapach bzu i konwalii. Chyba nie ma drugiego tak pięknego miesiąca.

PONIEDZIAŁEK

Posiłek białkowo-tłuszczowy u Połówka to sałatka z pieczoną wołowiną, ogórkiem, pomidorem, oliwkami, jajkiem, rzodkiewką i sałatą. W małym pojemniczku dressing z oregano.

Pierwsze podejście do mąki kasztanowej. Zaczęłam od dość prostych placuszków na jogurcie naturalnym. Dodatkowo frużelina wiśniowa

U mnie hummus szparagowy posypany zatarem, warzywa: rzodkiewki, ogórek, seler, papryka. 
Na drugim pięterku pieczona owsianka z malinami oraz borówki.

WTOREK

Pierwszy posiłek u Połówka to sernikowa owsianka z jagodami

Na drugim pięterku sushi z czerwoną kapustą. Plus oczywiście sos sojowy.

U mnie sushi z czerwoną kapustą plus brązowe pieczarki z sezamem. 
Na drugim pięterku mini burgery z bobu plus domowy ajvar do nich. Dodatkowo zielone oliwki oraz kinpira z cukinii. 

ŚRODA

Pierwszy posiłek u Połówka to kotlety z indyka z marchewką (pieczone w piekarniku) plus warzywa: główki szparagów z parowaru, ogórek, papryka, marchewka.

Na drugim pięterku sushi ze szparagami.

U mnie również sushi ze szparagami (z podwójną porcją szparagów).

Na drugim poziomie sałatka z soczewicy i suszonych pomidorów plus główki szparagów z parowaru.

CZWARTEK

Posiłek białkowo-tłuszczowy u Połówka to kofty z indyka z cukinią oraz porcja sałatki greckiej.

W drugiej części pojemnika naleśniki na serwatce plus frużelina wiśniowa. Robiłam twaróg z 4,5 l wiejskiego mleka i została mi spora porcja serwatki. Część wykorzystałam do koktajlu, a resztę dodałam do ciasta naleśnikowego.

2 komentarze
0

Podobne posty:

2 komentarze

KulinarnePrzeboje.pl 23/05/2016 - 1:59 pm

Same smakowitości 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 24/05/2016 - 7:21 am

Czy będzie w niedługim czasie przepis na burgery z bobu?
Od dłuższego czasu śledzę Pani bloga – dziękuję za pudełkowe inspiracje!
Świetne dania Pani tworzy! 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies