Masło z nerkowców |
Jeszcze niedawno na półkach w sklepach królowało masło z orzechów arachidowych. Od jakiegoś czasu na popularności zyskują także inne masła orzechowe. W przeciwieństwie do wspomnianego masła z fistaszków, są one stosunkowo drogie. Oczywiście można przygotować je w prosty sposób w domu. Będzie nam do tego potrzebny specjalny sprzęt w postaci rozdrabniacza lub malaksera i oczywiście ulubione orzechy. Ja tym razem postawiłam na orzechy nerkowca.
Masło z nerkowców to na chwilę obecną moje ulubione. Obowiązkowo przyprawione odrobiną soli morskiej. Najlepiej smakuje samo, wyjadane łyżeczką prosto ze słoiczka.
MASŁO Z NERKOWCÓW
Składniki (na mały słoiczek masła):
- 250 g orzechów nerkowca
- szczypta soli morskiej (opcjonalnie)
- neutralny w smaku olej (np. ryżowy); opcjonalnie
Przygotowanie:
Orzechy wysypujemy na blasze w jednej warstwie. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pieczemy orzechy przez około 8-12 minut, aż lekko się zrumienią (w trakcie warto je przemieszać). Pilnujemy stopnia zrumienienia orzechów. Przepieczone orzechy staną się gorzkie.
Orzechy nerkowca przesypujemy do rozdrabniacza/malaksera. Miksujemy przez kilkanaście minut do powstania gładkiego masła. Należy pamiętać o tym, aby co jakiś czas robić przerwę, by nie przegrzać urządzenia. Orzechy najpierw zamienią się w mączkę, która zacznie się zbrylać. Z czasem powstanie gładkie masło. Jeśli orzechy są stosunkowo suche (może na to wpłynąć sposób ich przechowywania), można sobie pomóc w trakcie miksowania, dolewając 1 łyżkę oleju neutralnego w smaku (np. ryżowego). Pod koniec miksowania dodajemy sól do smaku. Masło, gdy ostygnie, przekładamy do słoiczka i zamykamy słoik. Przechowujemy je w chłodnym i zacienionym miejscu. Nie musi być to lodówka (ja trzymam masła orzechowe w kuchennej szafce).
Całkowity czas przygotowania: 30 minut.
10 komentarzy
bardzo lubię masło orzechowe, nerkowce też, chyba się skuszę 🙂
O mniam, to by mi smakowało. Przepadam za nerkowcami! 🙂
zapisane do zrobienia,
ps. uwielbiam Twoje zdjęcia!
pozdrawiam
Marta
zrobiłam! najlepszy krem jaki jadłam! niesamowity smak. Poszłam trochę na skróty, bo nie podpiekłam wcześniej nerkowców, tylko od razu zblendowałam. U mnie z olejem kokosowym i odrobiną midou, dziękuję za inspirację
pozdrawiam
Marta
Cieszę się, że smakuje 🙂 Następnym razem, gdy będziesz miała więcej czasu, polecam je podpiec, dzięki temu masło jeszcze lepiej smakuje. Pozdrawiam.
Uwielbiam masełko nerkowcowe i często robię 🙂 Na orzechy arachidowe jestem z resztą uczulona, ale nerkowce i tak lubię bardziej 🙂
Robię takie masełko i trzymam je w lodówce. Jak długo można je przechowywać ? Moje po niecałym miesiącu potrafi zacząć się psuć. Dlatego zawsze mnie dziwi dlaczego to sklepowe tak długo można przechowywać ( trzymając nawet w szafce), a to zrobione w domu nie. Możesz coś poradzić proszę ? Pozdrawiam 🙂
Trzymać poza lodówką w szczelnym słoiku. U mnie takie masło wytrzymuje bardzo długo, podobnie jak domowa tahina i inne domowe masła. A co się z nim dzieje, że się psuje?
No właśnie nie wiem, bo po około 3 tygodniach pojawia się na nim pleśń i jest do wyrzucenia. Robię masło z samych orzechów, bez jakichkolwiek dodatków cukru, soli czy oleju. I za każdym razem używam czystej łyżeczki 😉 Nie mam pojęcia dlaczego tak się dzieje…
Pozostaje wyparzyć słoik przed zrobieniem masła.