Masło z nerkowców

przez Malwina
 Masło z nerkowców przepis
Masło z nerkowców
Jeszcze niedawno na półkach w sklepach królowało masło z orzechów arachidowych. Od jakiegoś czasu na popularności zyskują także inne masła orzechowe. W przeciwieństwie do wspomnianego masła z fistaszków, są one stosunkowo drogie. Oczywiście można przygotować je w prosty sposób w domu. Będzie nam do tego potrzebny specjalny sprzęt w postaci rozdrabniacza lub malaksera i oczywiście ulubione orzechy. Ja tym razem postawiłam na orzechy nerkowca.

Masło z nerkowców to na chwilę obecną moje ulubione. Obowiązkowo przyprawione odrobiną soli morskiej. Najlepiej smakuje samo, wyjadane łyżeczką prosto ze słoiczka.

 Masło z orzechów nerkowca jak zrobić
MASŁO Z NERKOWCÓW

Składniki (na mały słoiczek masła):

  • 250 g orzechów nerkowca
  • szczypta soli morskiej (opcjonalnie)
  • neutralny w smaku olej (np. ryżowy); opcjonalnie



Przygotowanie:

Orzechy wysypujemy na blasze w jednej warstwie. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pieczemy orzechy przez około 8-12 minut, aż lekko się zrumienią (w trakcie warto je przemieszać). Pilnujemy stopnia zrumienienia orzechów. Przepieczone orzechy staną się gorzkie.
Orzechy nerkowca przesypujemy do rozdrabniacza/malaksera. Miksujemy przez kilkanaście minut do powstania gładkiego masła. Należy pamiętać o tym, aby co jakiś czas robić przerwę, by nie przegrzać urządzenia. Orzechy najpierw zamienią się w mączkę, która zacznie się zbrylać. Z czasem powstanie gładkie masło. Jeśli orzechy są stosunkowo suche (może na to wpłynąć sposób ich przechowywania), można sobie pomóc w trakcie miksowania, dolewając 1 łyżkę oleju neutralnego w smaku (np. ryżowego). Pod koniec miksowania dodajemy sól do smaku. Masło, gdy ostygnie, przekładamy do słoiczka i zamykamy słoik. Przechowujemy je w chłodnym i zacienionym miejscu. Nie musi być to lodówka (ja trzymam masła orzechowe w kuchennej szafce). 

Wypróbuj inne przepisy na masło orzechowe:

Masło z fistaszków
Masło z fistaszków
 Masło kokosowe przepis
Masło kokosowe
 Masło laskowe przepis
Masło z orzechów laskowych

Całkowity czas przygotowania: 30 minut.

10 komentarzy
0

Podobne posty:

10 komentarzy

magdam 17/05/2016 - 4:21 pm

bardzo lubię masło orzechowe, nerkowce też, chyba się skuszę 🙂

Odpowiedz
gin 18/05/2016 - 2:29 pm

O mniam, to by mi smakowało. Przepadam za nerkowcami! 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 19/05/2016 - 5:23 am

zapisane do zrobienia,
ps. uwielbiam Twoje zdjęcia!

pozdrawiam
Marta

Odpowiedz
Anonimowy 20/05/2016 - 5:44 am

zrobiłam! najlepszy krem jaki jadłam! niesamowity smak. Poszłam trochę na skróty, bo nie podpiekłam wcześniej nerkowców, tylko od razu zblendowałam. U mnie z olejem kokosowym i odrobiną midou, dziękuję za inspirację

pozdrawiam
Marta

Odpowiedz
Malwina 20/05/2016 - 5:45 am

Cieszę się, że smakuje 🙂 Następnym razem, gdy będziesz miała więcej czasu, polecam je podpiec, dzięki temu masło jeszcze lepiej smakuje. Pozdrawiam.

Odpowiedz
rabarbarowo 26/05/2016 - 2:36 pm

Uwielbiam masełko nerkowcowe i często robię 🙂 Na orzechy arachidowe jestem z resztą uczulona, ale nerkowce i tak lubię bardziej 🙂

Odpowiedz
Kama 21/08/2019 - 12:46 pm

Robię takie masełko i trzymam je w lodówce. Jak długo można je przechowywać ? Moje po niecałym miesiącu potrafi zacząć się psuć. Dlatego zawsze mnie dziwi dlaczego to sklepowe tak długo można przechowywać ( trzymając nawet w szafce), a to zrobione w domu nie. Możesz coś poradzić proszę ? Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
Malwina 22/08/2019 - 6:52 pm

Trzymać poza lodówką w szczelnym słoiku. U mnie takie masło wytrzymuje bardzo długo, podobnie jak domowa tahina i inne domowe masła. A co się z nim dzieje, że się psuje?

Odpowiedz
Kama 10/09/2019 - 9:04 am

No właśnie nie wiem, bo po około 3 tygodniach pojawia się na nim pleśń i jest do wyrzucenia. Robię masło z samych orzechów, bez jakichkolwiek dodatków cukru, soli czy oleju. I za każdym razem używam czystej łyżeczki 😉 Nie mam pojęcia dlaczego tak się dzieje…

Odpowiedz
Malwina 10/09/2019 - 9:06 am

Pozostaje wyparzyć słoik przed zrobieniem masła.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies