Sałatka z kurczakiem i serem pleśniowym

przez Malwina
 Sałatka z kurczakiem i serem pleśniowym przepis
Sałatka z kurczakiem i serem pleśniowym
Tematem naszego kolejnego wspólnego gotowania były trzy składniki:  kurczak, roszponka i orzechy. Od razu pomyślałam o lekkiej i pełnej smaku sałatce ze sporą ilością dodatków. Taka sałatka to dobry pomysł na kolację. Możecie ją podać solo lub z dodatkiem grzanek z bagietki. Choć myślę, że i towarzystwo białego półwytrawnego wina będzie równie udane. Częstujcie się przepisem i zajrzyjcie także do Ani, która także wzięła udział w  wyzwaniu.

 Sałatka z kurczakiem i serem pleśniowym
 
SAŁATKA Z KURCZAKIEM I SEREM PLEŚNIOWYM

Składniki (na 2 porcje):

  • 2 garście roszponki
  • 1 pierś z kurczaka (200 g)
  • do przyprawienia mięsa: słodka papryka w proszku, suszone oregano, sól i świeżo mielony kolorowy pieprz
  • pół czerwonej cebulki
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • pół dużego dojrzałego awokado
  • 2 małe ogórki gruntowe
  • 60 g sera z niebieską pleśnią (użyłam sera Danish Blue)
  • 2 łyżki kukurydzy z puszki
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • dressing: 3 łyżki oliwy, sok z połowy cytryny, 1 łyżeczka płynnego miodu, 1 łyżeczka octu balsamicznego, sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kurczaka przyprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i oregano. Grillujemy na patelni po kilka minut z obu stron, aż przestanie być surowy w środku. Zdejmujemy szczypcami na deskę, a po przestygnięciu, kroimy w mniejsze kawałki.
Cebulkę siekamy w piórka, pomidorki na pół, obrane ogórki w plastry. Obrane awokado kroimy w mniejsze kawałki. Płatki migdałów prażymy na suchej patelni. Składniki dressingu dokładnie łączymy (najlepiej w słoiczku).
Na talerzu układamy roszponkę, mięso, cebulkę, pomidorki, awokado, ogórki. Posypujemy płatkami migdałowymi, pokruszonym serem i kukurydzą. Sałatkę polewamy dressingiem i od razu podajemy.

 

Całkowity czas przygotowania: 20 minut.

3 komentarze
0

Podobne posty:

3 komentarze

bryssska 20/04/2016 - 5:15 pm

pyszna wiosenna sałatka 😉

Odpowiedz
Agata Kądziołka 21/04/2016 - 1:56 pm

Takie są najpyszniejsze 🙂

Odpowiedz
EllaCanto 21/04/2016 - 4:43 pm

Musiało być pyszne 🙂 Uwielbiam takie połączenie. Dodałabym jeszcze świeżą paprykę i rozpłynęłabym się!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies