Sałatka z kurczakiem i serem pleśniowym |
Tematem naszego kolejnego wspólnego gotowania były trzy składniki: kurczak, roszponka i orzechy. Od razu pomyślałam o lekkiej i pełnej smaku sałatce ze sporą ilością dodatków. Taka sałatka to dobry pomysł na kolację. Możecie ją podać solo lub z dodatkiem grzanek z bagietki. Choć myślę, że i towarzystwo białego półwytrawnego wina będzie równie udane. Częstujcie się przepisem i zajrzyjcie także do Ani, która także wzięła udział w wyzwaniu.
SAŁATKA Z KURCZAKIEM I SEREM PLEŚNIOWYM
Składniki (na 2 porcje):
- 2 garście roszponki
- 1 pierś z kurczaka (200 g)
- do przyprawienia mięsa: słodka papryka w proszku, suszone oregano, sól i świeżo mielony kolorowy pieprz
- pół czerwonej cebulki
- 10 pomidorków koktajlowych
- pół dużego dojrzałego awokado
- 2 małe ogórki gruntowe
- 60 g sera z niebieską pleśnią (użyłam sera Danish Blue)
- 2 łyżki kukurydzy z puszki
- 2 łyżki płatków migdałowych
- dressing: 3 łyżki oliwy, sok z połowy cytryny, 1 łyżeczka płynnego miodu, 1 łyżeczka octu balsamicznego, sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kurczaka przyprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i oregano. Grillujemy na patelni po kilka minut z obu stron, aż przestanie być surowy w środku. Zdejmujemy szczypcami na deskę, a po przestygnięciu, kroimy w mniejsze kawałki.
Cebulkę siekamy w piórka, pomidorki na pół, obrane ogórki w plastry. Obrane awokado kroimy w mniejsze kawałki. Płatki migdałów prażymy na suchej patelni. Składniki dressingu dokładnie łączymy (najlepiej w słoiczku).
Na talerzu układamy roszponkę, mięso, cebulkę, pomidorki, awokado, ogórki. Posypujemy płatkami migdałowymi, pokruszonym serem i kukurydzą. Sałatkę polewamy dressingiem i od razu podajemy.
Całkowity czas przygotowania: 20 minut.
3 komentarze
pyszna wiosenna sałatka 😉
Takie są najpyszniejsze 🙂
Musiało być pyszne 🙂 Uwielbiam takie połączenie. Dodałabym jeszcze świeżą paprykę i rozpłynęłabym się!