Ciasto czekoladowe bez glutenu

przez Malwina
 Ciasto czekoladowe bez mąki
Ciasto czekoladowe bez glutenu
Mocno czekoladowe, wilgotne, słodkie i uzależniające. Na dodatek bez dodatku mąki pszennej. To ciasto przygotowałam całkiem niedawno na moje urodziny. Był to eksperyment, który zakończył się dużym sukcesem, a samo ciasto zniknęło ze stołu w oka mgnieniu.

Zamiast zwykłej mąki wykorzystałam mąkę kokosową. Gdy spojrzycie na składniki, zapewne zdziwi Was tak mała jej ilość. Nie wkradł się tu żaden błąd. Do upieczenia tego ciasta wystarczy bowiem jedynie 25 g mąki kokosowej. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu. Ja wszystko robię w garnku (rozpuszczanie składników i miksowanie) przez co mam o wiele mniej zmywania. 
Gdy tylko pojawią się truskawki, podzielę się z Wami kolejnym przepisem na bezglutenowe ciasto na mące kokosowej. Tymczasem zajrzyjcie do MartynosiEmi, Gin, Mirabelki, Sianko, Chantel i Justinki, które także upiekły smakowite ciasta czekoladowe. 
Ciasto bez glutenu z czekoladą
CIASTO CZEKOLADOWE BEZ GLUTENU

Składniki (na okrągłą formę o średnicy 20 cm):

  • 200 g gorzkiej czekolady (ewentualnie pół na pół mlecznej i gorzkiej)
  • 3/4 szklanki cukru (lub zamiennika cukru: erytrolu, ksylitolu)
  • 100 g masła
  • 4 jajka (L)
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (nie olejku)
  • 25 g mąki kokosowej
  • 1 płaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
Przygotowanie:
W rondelku z grubym dnem umieszczamy połamaną czekoladę, masło i cukier (erytrol/ksylitol). Podgrzewamy na bardzo małym ogniu, mieszając silikonową łopatką do rozpuszczenia. Odstawiamy na kilka minut do przestygnięcia. Kolejno dodajemy po 1 jajku, za każdym razem miksując do połączenia. Wlewamy ekstrakt, dodajemy mąkę kokosową i proszek do pieczenia, ponownie miksujemy tylko do połączenia. 
Tortownicę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy do niej ciasto. Pieczemy w temp. 180 stopni przez około 30-35 minut. Jeśli wierzch za bardzo zacznie się przypiekać, można zmniejszyć temp. o około 10 stopni. Ciasto studzimy na metalowej kratce. Ja ciasto podałam z dodatkiem frużeliny wiśniowej

Ciasto z czekolada bez glutenu
Ciasto czekoladowe bez glutenu

Całkowity czas przygotowania: 45 minut.

30 komentarzy
2

Podobne posty:

30 komentarzy

Monika 17/04/2016 - 5:39 pm

Wygląda wspaniale, Malwinno, niemal czuję zapach czekolady 🙂 Myślisz, że to ciasto wyszłoby równie dobrze z inną mąką bezglutenową? Kiedyś szukałam na półkach sklepowych w mojej okolicy mąki kokosowej, ale jakoś nigdzie nie mogłam jej znaleźć. Może sprawdziłaby się tu mąka jaglana albo ryżowa? Pozdrawiam!

Odpowiedz
Malwina 18/04/2016 - 6:41 am

Nie próbowałam jeszcze dodawać tej mąki do słodkich wypieków, więc niestety nie pomogę. Na pewno trzeba będzie dodać odrobinę więcej mąki jaglanej lub ryżowej od kokosowej. Kokosowa jest na pewno w Tesco (może akurat masz u siebie ten sklep), ale chyba najwygodniej i najtaniej będzie ją zamówić przez Internet.

Odpowiedz
Ila_PP 19/04/2016 - 6:04 pm

Widziałam ostatnio mąkę kokosową w Piotrze i Pawle, i zastanawiałam się do czego jej użyć. No to problem rozwiązany 🙂 Dzieci i mąż będą w siódmym niebie!

Odpowiedz
Roztrzepana Babeczka 17/04/2016 - 6:22 pm

pysznie wygląda 😀

Odpowiedz
Panna Anna 17/04/2016 - 7:21 pm

Nabrałam apetytu 🙂
Upiekę przy najbliższej okazji 🙂

Odpowiedz
gin 18/04/2016 - 2:39 am

Wygląda pysznie!
Musiało smakować bardzo intensywnie czekoladowo 🙂
Wszystkiego najlepszego 🙂

Odpowiedz
Lukas Palkovski 18/04/2016 - 11:46 am

Superowe ciasto! Uwielbiam takie <3

Odpowiedz
Słodyczą malowane 18/04/2016 - 10:27 pm

Uwielbiam :)! Polecam również ciasto czekoladowe bez mąki, na bazie bananów 🙂 Niebo w gębie 😉

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 19/04/2016 - 2:27 pm

Cudowne ciasto …. a jeszcze ta frużelina na wierzchu … mniam:)

Odpowiedz
rabarbarowo 19/04/2016 - 7:56 pm

Wspaniałe, aż się wierzyć nie chce, że bez mąki. A ta faktura…coś tak czuje że to zdecydowanie ciasto dla mnie 🙂

Odpowiedz
Anna Witkiewicz 21/04/2016 - 8:50 am

Zaległe życzenia urodzinowe 🙂 Jestem ciekawa mąki kokosowej. Czy ona mocny smak kokosowy ? Musi smakować bardzo dobrze w ciastach. Zwłaszcza w połączeniu z czekoladą 🙂

Odpowiedz
Malwina 21/04/2016 - 1:55 pm

Polecam zakup mąki kokosowej, teraz chyba jest nawet w promocji w Tesco. Smak ma kokosowy i nadaje się do jedzenia na surowo (np. można nią posypywać sałatkę owocową itp.). A za życzenia oczywiście bardzo dziękuję!

Odpowiedz
anna90 21/04/2016 - 1:48 pm

25g mąki kokosowej to ile łyżek? Bo nie mam wagi kuchennej.

Odpowiedz
Malwina 21/04/2016 - 1:53 pm

Bardzo zachęcam do zakupu wagi, bo bez niej w kuchni jak bez ręki. Przy mące kokosowej każdy gram ma znaczenie. Na łyżki będzie to około 2,5 płaskiej łyżki.

Odpowiedz
anna90 22/04/2016 - 12:25 pm

Właśnie szukam jakiejś wagi bo faktycznie ciężko bez niej.

Odpowiedz
Malwina 22/04/2016 - 4:14 pm

Polecam wagi firmy Salter. Mam ich wagę od 6 lat i jest niezawodna. Na dodatek te wagi mają 10-letnią gwarancję (o ile nic się nie zmieniło). Teściową i Mamę także obdarowałam wagami tej firmy. Za 50-60 zł kupisz naprawdę fajną wagę, która na co dzień będzie Ci służyć w kuchni.

Odpowiedz
graszka 14/07/2016 - 3:35 pm

Nie mam mąki, Tesco daleko a chęć na to ciasto – ogromna 🙂
W szafce wiórki, jeśli je zmielę, uzyskam mąkę kokosową odpowiednią do tego przepisu?
Dziękuuję za odpowiedź 🙂

Odpowiedz
Malwina 14/07/2016 - 3:41 pm

Mąkę kokosową uzyskujemy z wiórków troszkę inaczej (najpierw robimy mleko roślinne, potem suszymy pozostałość i mielimy). Koniecznie musi być to ciasto bezglutenowe? Jeśli nie, to możesz dodać 4 lekko czubate łyżki mąki pszennej.

Odpowiedz
graszka 14/07/2016 - 3:53 pm

Nie, nie musi być bezglutenowe, ale myślę, że ten smak kokosa z czekoladą bezcenny 🙂
Pieczenie odłożę na weekend a jutro zaopatrzę się w mąkę
Dzięki za odp 🙂

Odpowiedz
mamola 28/08/2016 - 11:58 pm

Ja robię identyczne brownie, zastepując masła nierafinowanym olejem kokosowym. I zdrowiej i bardziej kokosowo 🙂 Dodaje też łyżeczkę kawy instant, która wzmacnia smak. Można zrobic do tego polewę ze 100ml mleka kokosowego, 1.5 łyzki surowego kakao, łyżki oleju kokosowego i miodu. Mleko podgrzać, wymieszać z olejem, dodać kakao i miód (lub syrop klonowy) i gotować na wolnym ogniu do zgestnienia (ok. 10 minut). Pokrojone brownie polewamy na talerzu goracym sosem. Pycha! 🙂

Odpowiedz
Unknown 02/12/2016 - 12:53 pm

W związku z tym,iż nie używam masła do wypieków dodałam 3 czubate łyżki oleju kokosowego. Zastanawiam sie teraz jakby tu zrezygnować z czekolady a zamiast tego dać kakao. Może ktoś ma jakiś pomysł na proporcje takiego ciasta?

Odpowiedz
Edyta Kopczyńska 03/01/2017 - 7:39 pm

ciasto boskie, robi się błyskawicznie, robię już kolejny raz i mimo dodawania składników nieco na oko wychodzi bez pudła, cała rodzina się zajada, dodaję połowę cukru i jest dla nas wystarczająco słodkie mimo gorzkiej czekolady, ciasto idzie ze mną jutro do pracy, dzięki wielkie za przepis 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 11/04/2017 - 11:12 am

Witam mam pytanko czy bez cukru ciasto wyjdzie?

Odpowiedz
Filozofia Smaku 11/04/2017 - 11:25 am

Nie rezygnowałabym z cukru całkowicie bo ciasto po prostu nie będzie smaczne (nie ma tu nic słodkiego, nawet czekolada jest gorzka). Jeśli nie lubisz bardzo słodkich wypieków, to zredukuj ilość cukru (nawet do 1/4 szklanki). Możesz też spróbować upiec ciasto z ksylitolem lub erytrolem.

Odpowiedz
Dorotty 20/05/2019 - 10:03 am

Widzę, że przepis ma już parę lat, ale dopiero niedawno trafiłam na tego bloga. Ciasto pycha, połączenie z lekko kwaskowatą frużeliną genialne. Siadło mi podczas obu prób jeszcze w piekarniku, nie wiem czemu, ale i tak wszyscy chwalili. Użyłam sody zamiast bezglutenowego proszku, bo miałam wizytę koleżanki z nietolerancją, następnym razem użyję zwykłego proszku, może tak nie opadnie . Dziękuję za ten przepis i całego bloga, pozdrawiam!

Odpowiedz
Malwina 20/05/2019 - 10:05 am

Soda się tu nie sprawdzi, bo nie mamy niczego kwaśnego. Polecam następnym razem pozostać przy proszku, ewentualnie przy sodzie zamiast cukru dać miód.

Odpowiedz
Koniczynka 09/08/2019 - 11:21 am

Witam czy wyszłoby ze .śliwkami na wierzchu? Oczywiście włożone skórką do dołu? Pozdrawiam

Odpowiedz
Malwina 10/08/2019 - 5:35 am

Nie wiem, czy ciasto nie będzie zbyt rzadkie i śliwki wpadną do środka. Najlepiej ocenić jego konsystencję po zmiksowaniu. Może śliwki oprószyć cynamonem, polać miodem i upiec i w takiej formie podać jako dodatek do ciasta?

Odpowiedz
Aga 08/02/2020 - 5:58 pm

O matko i córko, jakie pyszne ciasto!!!!!!

Odpowiedz
Majka 09/03/2023 - 11:06 am

Ciasto jest genialne 🥰 Świetna struktura i cudowny smak.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies