Ciasto czekoladowe bez glutenu |
Mocno czekoladowe, wilgotne, słodkie i uzależniające. Na dodatek bez dodatku mąki pszennej. To ciasto przygotowałam całkiem niedawno na moje urodziny. Był to eksperyment, który zakończył się dużym sukcesem, a samo ciasto zniknęło ze stołu w oka mgnieniu.
Zamiast zwykłej mąki wykorzystałam mąkę kokosową. Gdy spojrzycie na składniki, zapewne zdziwi Was tak mała jej ilość. Nie wkradł się tu żaden błąd. Do upieczenia tego ciasta wystarczy bowiem jedynie 25 g mąki kokosowej. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu. Ja wszystko robię w garnku (rozpuszczanie składników i miksowanie) przez co mam o wiele mniej zmywania.
Gdy tylko pojawią się truskawki, podzielę się z Wami kolejnym przepisem na bezglutenowe ciasto na mące kokosowej. Tymczasem zajrzyjcie do Martynosi, Emi, Gin, Mirabelki, Sianko, Chantel i Justinki, które także upiekły smakowite ciasta czekoladowe.
CIASTO CZEKOLADOWE BEZ GLUTENU
Składniki (na okrągłą formę o średnicy 20 cm):
- 200 g gorzkiej czekolady (ewentualnie pół na pół mlecznej i gorzkiej)
- 3/4 szklanki cukru (lub zamiennika cukru: erytrolu, ksylitolu)
- 100 g masła
- 4 jajka (L)
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (nie olejku)
- 25 g mąki kokosowej
- 1 płaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
Przygotowanie:
W rondelku z grubym dnem umieszczamy połamaną czekoladę, masło i cukier (erytrol/ksylitol). Podgrzewamy na bardzo małym ogniu, mieszając silikonową łopatką do rozpuszczenia. Odstawiamy na kilka minut do przestygnięcia. Kolejno dodajemy po 1 jajku, za każdym razem miksując do połączenia. Wlewamy ekstrakt, dodajemy mąkę kokosową i proszek do pieczenia, ponownie miksujemy tylko do połączenia.
Tortownicę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy do niej ciasto. Pieczemy w temp. 180 stopni przez około 30-35 minut. Jeśli wierzch za bardzo zacznie się przypiekać, można zmniejszyć temp. o około 10 stopni. Ciasto studzimy na metalowej kratce. Ja ciasto podałam z dodatkiem frużeliny wiśniowej.
Ciasto czekoladowe bez glutenu |
Całkowity czas przygotowania: 45 minut.
30 komentarzy
Wygląda wspaniale, Malwinno, niemal czuję zapach czekolady 🙂 Myślisz, że to ciasto wyszłoby równie dobrze z inną mąką bezglutenową? Kiedyś szukałam na półkach sklepowych w mojej okolicy mąki kokosowej, ale jakoś nigdzie nie mogłam jej znaleźć. Może sprawdziłaby się tu mąka jaglana albo ryżowa? Pozdrawiam!
Nie próbowałam jeszcze dodawać tej mąki do słodkich wypieków, więc niestety nie pomogę. Na pewno trzeba będzie dodać odrobinę więcej mąki jaglanej lub ryżowej od kokosowej. Kokosowa jest na pewno w Tesco (może akurat masz u siebie ten sklep), ale chyba najwygodniej i najtaniej będzie ją zamówić przez Internet.
Widziałam ostatnio mąkę kokosową w Piotrze i Pawle, i zastanawiałam się do czego jej użyć. No to problem rozwiązany 🙂 Dzieci i mąż będą w siódmym niebie!
pysznie wygląda 😀
Nabrałam apetytu 🙂
Upiekę przy najbliższej okazji 🙂
Wygląda pysznie!
Musiało smakować bardzo intensywnie czekoladowo 🙂
Wszystkiego najlepszego 🙂
Superowe ciasto! Uwielbiam takie <3
Uwielbiam :)! Polecam również ciasto czekoladowe bez mąki, na bazie bananów 🙂 Niebo w gębie 😉
Cudowne ciasto …. a jeszcze ta frużelina na wierzchu … mniam:)
Wspaniałe, aż się wierzyć nie chce, że bez mąki. A ta faktura…coś tak czuje że to zdecydowanie ciasto dla mnie 🙂
Zaległe życzenia urodzinowe 🙂 Jestem ciekawa mąki kokosowej. Czy ona mocny smak kokosowy ? Musi smakować bardzo dobrze w ciastach. Zwłaszcza w połączeniu z czekoladą 🙂
Polecam zakup mąki kokosowej, teraz chyba jest nawet w promocji w Tesco. Smak ma kokosowy i nadaje się do jedzenia na surowo (np. można nią posypywać sałatkę owocową itp.). A za życzenia oczywiście bardzo dziękuję!
25g mąki kokosowej to ile łyżek? Bo nie mam wagi kuchennej.
Bardzo zachęcam do zakupu wagi, bo bez niej w kuchni jak bez ręki. Przy mące kokosowej każdy gram ma znaczenie. Na łyżki będzie to około 2,5 płaskiej łyżki.
Właśnie szukam jakiejś wagi bo faktycznie ciężko bez niej.
Polecam wagi firmy Salter. Mam ich wagę od 6 lat i jest niezawodna. Na dodatek te wagi mają 10-letnią gwarancję (o ile nic się nie zmieniło). Teściową i Mamę także obdarowałam wagami tej firmy. Za 50-60 zł kupisz naprawdę fajną wagę, która na co dzień będzie Ci służyć w kuchni.
Nie mam mąki, Tesco daleko a chęć na to ciasto – ogromna 🙂
W szafce wiórki, jeśli je zmielę, uzyskam mąkę kokosową odpowiednią do tego przepisu?
Dziękuuję za odpowiedź 🙂
Mąkę kokosową uzyskujemy z wiórków troszkę inaczej (najpierw robimy mleko roślinne, potem suszymy pozostałość i mielimy). Koniecznie musi być to ciasto bezglutenowe? Jeśli nie, to możesz dodać 4 lekko czubate łyżki mąki pszennej.
Nie, nie musi być bezglutenowe, ale myślę, że ten smak kokosa z czekoladą bezcenny 🙂
Pieczenie odłożę na weekend a jutro zaopatrzę się w mąkę
Dzięki za odp 🙂
Ja robię identyczne brownie, zastepując masła nierafinowanym olejem kokosowym. I zdrowiej i bardziej kokosowo 🙂 Dodaje też łyżeczkę kawy instant, która wzmacnia smak. Można zrobic do tego polewę ze 100ml mleka kokosowego, 1.5 łyzki surowego kakao, łyżki oleju kokosowego i miodu. Mleko podgrzać, wymieszać z olejem, dodać kakao i miód (lub syrop klonowy) i gotować na wolnym ogniu do zgestnienia (ok. 10 minut). Pokrojone brownie polewamy na talerzu goracym sosem. Pycha! 🙂
W związku z tym,iż nie używam masła do wypieków dodałam 3 czubate łyżki oleju kokosowego. Zastanawiam sie teraz jakby tu zrezygnować z czekolady a zamiast tego dać kakao. Może ktoś ma jakiś pomysł na proporcje takiego ciasta?
ciasto boskie, robi się błyskawicznie, robię już kolejny raz i mimo dodawania składników nieco na oko wychodzi bez pudła, cała rodzina się zajada, dodaję połowę cukru i jest dla nas wystarczająco słodkie mimo gorzkiej czekolady, ciasto idzie ze mną jutro do pracy, dzięki wielkie za przepis 🙂
Witam mam pytanko czy bez cukru ciasto wyjdzie?
Nie rezygnowałabym z cukru całkowicie bo ciasto po prostu nie będzie smaczne (nie ma tu nic słodkiego, nawet czekolada jest gorzka). Jeśli nie lubisz bardzo słodkich wypieków, to zredukuj ilość cukru (nawet do 1/4 szklanki). Możesz też spróbować upiec ciasto z ksylitolem lub erytrolem.
Widzę, że przepis ma już parę lat, ale dopiero niedawno trafiłam na tego bloga. Ciasto pycha, połączenie z lekko kwaskowatą frużeliną genialne. Siadło mi podczas obu prób jeszcze w piekarniku, nie wiem czemu, ale i tak wszyscy chwalili. Użyłam sody zamiast bezglutenowego proszku, bo miałam wizytę koleżanki z nietolerancją, następnym razem użyję zwykłego proszku, może tak nie opadnie . Dziękuję za ten przepis i całego bloga, pozdrawiam!
Soda się tu nie sprawdzi, bo nie mamy niczego kwaśnego. Polecam następnym razem pozostać przy proszku, ewentualnie przy sodzie zamiast cukru dać miód.
Witam czy wyszłoby ze .śliwkami na wierzchu? Oczywiście włożone skórką do dołu? Pozdrawiam
Nie wiem, czy ciasto nie będzie zbyt rzadkie i śliwki wpadną do środka. Najlepiej ocenić jego konsystencję po zmiksowaniu. Może śliwki oprószyć cynamonem, polać miodem i upiec i w takiej formie podać jako dodatek do ciasta?
O matko i córko, jakie pyszne ciasto!!!!!!
Ciasto jest genialne 🥰 Świetna struktura i cudowny smak.