Frittata z groszkiem i cukinią

przez Malwina
Omlet z groszkiem
Frittata z groszkiem i cukinią
Przygotowałam dla Was kolejny przepis na mistrzowskie śniadanie. Tym razem jest to frittata w wiosennym klimacie z dodatkiem zielonego groszku i cukinii. Kontrapunktem dla delikatnych w smaku warzyw są tu suszone pomidory. Nie mogło też zabraknąć odrobiny sera, tym razem mini kuleczek mozzarelli. Po zapieczeniu ser cudownie się ciągnie. Wypróbujcie koniecznie, bo naprawdę warto. Zajrzyjcie też do Emilii i zobaczcie jej wersję frittaty z groszkiem.

Omlet z groszkiem i pomidorami

 

FRITTATA Z GROSZKIEM I CUKINIĄ
Śniadanie Mistrzów #310
 

Składniki (na 1 dużą porcję lub 2 małe):

  • 4 jajka
  • 3 łyżki mleka
  • pół czerwonej cebulki
  • 120 g cukinii
  • 100 g mrożonego groszku
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 6 połówek suszonych pomidorów z oliwy
  • 5-6 kuleczek mozzarelli
  • 1 łyżka kiełków rzodkiewki
  • sól do smaku
Przygotowanie:

Cebulkę drobno siekamy, cukinię kroimy w kostkę. Pomidory kroimy w mniejsze kawałki. Jajka dokładnie roztrzepujemy z mlekiem i solą. Dodajemy szczypior, groszek, suszone pomidory i kiełki rzodkiewki. Na patelni (którą można włożyć do piekarnika) rozgrzewamy klarowane masło lub olej. Wrzucamy drobno posiekaną cebulkę, smażymy przez 2-3 minuty. Dodajemy cukinię, smażymy dalej przez kolejne 3-4 minuty. Wlewamy masę jajeczną. Smażymy na małym ogniu przez 3-4 minuty. Na wierzchu kładziemy kulki mozzarelli i wkładamy patelnię do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy jeszcze kilka minut, aż wierzch omletu całkowicie się zetnie i ładnie przyrumieni (czas pieczenie będzie uzależniony od grubości masy jajecznej, im większa patelnia, tym omlet spędzi mniej czasu w piekarniku). Patelnię ostrożnie wyjmujemy z piekarnika (pamiętajcie o rękawicy, rączka będzie bardzo gorąca) i kładziemy na desce. Frittatę podajemy z dodatkiem pieczywa.
Omlet z cukinią

 

Omlet z suszonymi pomidorami
Frittata z groszkiem i cukinią
Całkowity czas przygotowania: 20 minut.
6 komentarzy
1

Podobne posty:

6 komentarzy

Martynosia 16/04/2016 - 8:59 am

Hah, u mnie na blogu dziś też frittata, tylko, że ze szparagami 😉

Odpowiedz
Roztrzepana Babeczka 16/04/2016 - 11:29 am

Faktycznie Mistrzowskie 😀

Odpowiedz
Jud 16/04/2016 - 11:31 am

Cudowne kolory! 🙂

Odpowiedz
rabarbarowo 18/04/2016 - 9:39 am

Wspaniale wygląda 🙂 I te zdjęcia! Przez moment poczułam się jak w Hiszpanii 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 10/05/2016 - 7:44 pm

Poproszę o praktyczną wskazówkę. Nie mam żeliwnej patelni, którą mogałabym włożyć do piekarnika-wobec tego, czy bawić się w podsmażanie na teflonowej lub ceramicznej i do naczynia żaroodpornego, czy może jakiś inny patent. Wygląda świetnie, więc chciałabym spróbować .Pozdrawiam
Dormirka

Odpowiedz
Malwina 10/05/2016 - 8:12 pm

Dormirko, gdy nie mam dostępu do specjalnej patelni, przesmażam składniki, przekładam do naczynka żaroodpornego, zalewam i wstawiam do piekarnika. Czas pieczenia wydłuży się (najlepiej sprawdzać w centrum naczynka wykałaczką). Ewentualnie jeśli masz dobrą patelnię z grubym dnem, to po prostu zamiast wstawiać ją do piekarnika, przykryj pokrywką i smaż na małym ogniu, aż wierzch się zetnie (często robię tak z omletami do bento, gdy nie mam czasu na odpalenie piekarnika).

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies