Mazurek z bakaliami (bezglutenowy)

przez Malwina
 Mazurek z bakaliami
Mazurek z bakaliami (bezglutenowy) 
W moim domu na świątecznym stole nie może zabraknąć mazurka. W tym roku przygotowałam go w wersji bezglutenowej. Kruchy spód z dodatkiem orzechów laskowych pokrywa polewa z gorzkiej czekolady i mnóstwo bakalii. Postawiłam na mieszankę jagód goji, orzechy pekan, blanszowane migdały i suszoną żurawinę. Połówek posypał wierzch ciasta dodatkowo niezbyt drobno zmieloną solą morską. Muszę przyznać, że byłam bardzo pozytywnie zaskoczona efektem. Mazurek jest nie tylko smaczny, ale i niezwykle fotogeniczny. Z pewnością powtórzę go w nadchodzące święta.

 Mazurek z bakaliami przepis

MAZUREK Z BAKALIAMI (BEZ GLUTENU)

Składniki (na kwadratową formę o boku 20 cm):

Spód bezglutenowy do mazurka:

  • 100 g mąki ryżowej
  • 20 g skrobi z tapioki  
  • 50 g mielonych na mąkę migdałów lub orzechów (użyłam orzechów laskowych, pozbawionych wcześniej błonek)
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
  • 3 łyżki drobnego cukru (ewentualnie 4 łyżki erytrolu, ksylitolu)
  • szczypta soli 
  • 75 g zimnego masła
  • 1 małe jajko (M)
Przygotowanie:
Łączymy mąkę ryżową, skrobię z tapioki, mąkę migdałową/orzechową, proszek do pieczenia, cukier i sól. Dodajemy zimne masło i siekamy nożem z mąką. Wbijamy jajko i zagniatamy zwarte ciasto. Jeśli masa będzie się kleić do dłoni, dodajemy odrobinę mąki ryżowej lub orzechowej/migdałowej, jeśli będzie zbyt sucha- troszkę mleka lub zimnej wody. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na około 1-2 godziny. 
Kwadratową formę o boku 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Dno formy wylepiamy ciastem kruchym. Pieczemy w temp. 180 stopni przez około 18-20 minut lub dłużej, aż wierzch ładnie się zrumieni. Formę z ciastem wyjmujemy z piekarnika i przekładamy na metalową kratkę do całkowitego ostygnięcia. Ciasto na początku będzie miękkie, gdy ostygnie stanie się bardziej kruche. 
Nadzienie bakaliowe do mazurka:
  • 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady plus 50 ml kremówki
  • 100 g ulubionych bakalii (postawiłam na blanszowane migdały, jagody goji, suszoną żurawinę, orzechy pekan)
  • 1/8 łyżeczki soli morskiej lub himalajskiej (opcjonalnie)
Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki. Kremówkę zagotowujemy, wyłączamy płomień pod garnkiem, dodajemy czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia. Polewę studzimy i nakładamy ją na wierzch ciasta. Ciasto dekorujemy bakaliami, posypujemy niezbyt drobno zmieloną solą morską. Przechowujemy w temp. pokojowej z dala od źródła ciepła. 

Wypróbuj inne przepisy na wielkanocne mazurki:

 Mazurek z bezą przepis
Mazurek z bezą
Mazurek z marcepanem
Mazurek z marcepanem
 Mazurek krówkowy
Mazurek krówkowy
Mazurek kokosowy przepis
Mazurek kokosowy
 Mazurek z makiem przepis
Mazurek makowy

 Mazurek bezglutenowy

 Mazurek bez glutenu przepis

 Mazurek z bakaliami
Mazurek z bakaliami (bezglutenowy) 

Całkowity czas przygotowania: 40 minut.
5 komentarzy
0

Podobne posty:

5 komentarzy

Marzena 20/03/2016 - 3:37 pm

Pysznie wygląda:-) I fajnie, że bezglutenowy. Ja na te święta tylko takie ciasta muszę zrobić.

Odpowiedz
Jud 20/03/2016 - 6:25 pm

Super – zdrowo i słodko 🙂

Odpowiedz
Roztrzepana Babeczka 20/03/2016 - 8:38 pm

Ale pycha <3

Odpowiedz
gin 22/03/2016 - 7:14 pm

Wygląda przepięknie 🙂

Odpowiedz
testy alergiczne lublin 07/04/2017 - 12:18 pm

Nie tylko fajnie wygląda to jeszcze bezglutenowy! Dziękuję za przepis :)!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies