Mazurek z bakaliami (bezglutenowy) |
W moim domu na świątecznym stole nie może zabraknąć mazurka. W tym roku przygotowałam go w wersji bezglutenowej. Kruchy spód z dodatkiem orzechów laskowych pokrywa polewa z gorzkiej czekolady i mnóstwo bakalii. Postawiłam na mieszankę jagód goji, orzechy pekan, blanszowane migdały i suszoną żurawinę. Połówek posypał wierzch ciasta dodatkowo niezbyt drobno zmieloną solą morską. Muszę przyznać, że byłam bardzo pozytywnie zaskoczona efektem. Mazurek jest nie tylko smaczny, ale i niezwykle fotogeniczny. Z pewnością powtórzę go w nadchodzące święta.
MAZUREK Z BAKALIAMI (BEZ GLUTENU)
Składniki (na kwadratową formę o boku 20 cm):
Spód bezglutenowy do mazurka:
- 100 g mąki ryżowej
- 20 g skrobi z tapioki
- 50 g mielonych na mąkę migdałów lub orzechów (użyłam orzechów laskowych, pozbawionych wcześniej błonek)
- pół łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
- 3 łyżki drobnego cukru (ewentualnie 4 łyżki erytrolu, ksylitolu)
- szczypta soli
- 75 g zimnego masła
- 1 małe jajko (M)
Przygotowanie:
Łączymy mąkę ryżową, skrobię z tapioki, mąkę migdałową/orzechową, proszek do pieczenia, cukier i sól. Dodajemy zimne masło i siekamy nożem z mąką. Wbijamy jajko i zagniatamy zwarte ciasto. Jeśli masa będzie się kleić do dłoni, dodajemy odrobinę mąki ryżowej lub orzechowej/migdałowej, jeśli będzie zbyt sucha- troszkę mleka lub zimnej wody. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na około 1-2 godziny.
Kwadratową formę o boku 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Dno formy wylepiamy ciastem kruchym. Pieczemy w temp. 180 stopni przez około 18-20 minut lub dłużej, aż wierzch ładnie się zrumieni. Formę z ciastem wyjmujemy z piekarnika i przekładamy na metalową kratkę do całkowitego ostygnięcia. Ciasto na początku będzie miękkie, gdy ostygnie stanie się bardziej kruche.
Nadzienie bakaliowe do mazurka:
- 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady plus 50 ml kremówki
- 100 g ulubionych bakalii (postawiłam na blanszowane migdały, jagody goji, suszoną żurawinę, orzechy pekan)
- 1/8 łyżeczki soli morskiej lub himalajskiej (opcjonalnie)
Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki. Kremówkę zagotowujemy, wyłączamy płomień pod garnkiem, dodajemy czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia. Polewę studzimy i nakładamy ją na wierzch ciasta. Ciasto dekorujemy bakaliami, posypujemy niezbyt drobno zmieloną solą morską. Przechowujemy w temp. pokojowej z dala od źródła ciepła.
Wypróbuj inne przepisy na wielkanocne mazurki:
Mazurek z bezą |
Mazurek z marcepanem |
Mazurek krówkowy |
Mazurek kokosowy |
Mazurek makowy |
Mazurek z bakaliami (bezglutenowy) |
Całkowity czas przygotowania: 40 minut.
5 komentarzy
Pysznie wygląda:-) I fajnie, że bezglutenowy. Ja na te święta tylko takie ciasta muszę zrobić.
Super – zdrowo i słodko 🙂
Ale pycha <3
Wygląda przepięknie 🙂
Nie tylko fajnie wygląda to jeszcze bezglutenowy! Dziękuję za przepis :)!