Jajka pieczone z łososiem

przez Malwina
 Jajka z łososiem
Jajka pieczone z łososiem
Jajka w kokilkach to jedno ze smaczniejszych śniadań, które można przygotować na setki sposobów. Moja propozycja utrzymana jest w wiosennym klimacie za sprawą zielonych dodatków w postaci szpinaku i młodego szczypiorku. Do naczynek dorzuciłam także wyrazisty w smaku kozi serek i łososia wędzonego na zimno. To połączenie jest zdecydowanie warte odtworzenia we własnej kuchni.

 Jajka z łososiem przepisy

 

JAJKA PIECZONE Z ŁOSOSIEM
Śniadanie Mistrzów #308


Składniki (na 4 porcje):

  • 4 jajka
  • 5-centymetrowy kawałek pora (biała część)
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g szpinaku miniaturowego
  • 60 g wędzonego łososia na zimno
  • 30 g miękkiego koziego serka w talarkach
  • sól do smaku
  • posiekany szczypiorek do posypania
Przygotowanie:
Pora kroimy wzdłuż na pół a następnie w cienkie półplasterki. Czosnek drobno siekamy. Łososia rwiemy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy klarowane masło, wrzucamy pora, smażymy przez 3 minuty. Dodajemy czosnek, przesmażamy przez 30 sekund. Dodajemy liście szpinaku, smażymy przez 1-2 minuty, aż zwiędną.
Zawartość patelni przekładamy do 4 kokilek. Dokładamy do każdej kawałki łososia i pokruszony kozi ser. W środku robimy wgłębienie, wbijamy jajko i oprószamy je solą. Pieczemy w temp. 180 stopni przez 12-15 minut, aż białko się zetnie. Kokilki ostrożnie wyjmujemy z piekarnika, przekładamy na deskę. Przed podaniem jajka posypujemy  drobno posiekanym szczypiorkiem.
Wypróbuj inne przepisy na jajka w kokilkach:
Jajka w kokilkach z pomidorami
Jajka z pomidorami i fetą
 Jajka z awokado
Jajka z awokado
 Jajka ze szpinakiem
Jajka ze szpinakiem
 Jajka zapiekane z łososiem

 

 Jajka w kokilkach z łososiem
Jajka pieczone z łososiem

Całkowity czas przygotowania: 25 minut.

12 komentarzy
1

Podobne posty:

12 komentarzy

Jud 13/03/2016 - 12:40 pm

Fajne połączenie łososia, którego uwielbiam i jajek. W sumie dość klasycznie, ale nie robiłam jeszcze czegoś takiego 🙂

Odpowiedz
Gosia Szulc 13/03/2016 - 12:58 pm

jak to cudownie wygląda! już się robię głodna 🙂

Odpowiedz
Sylwia-eR 13/03/2016 - 6:29 pm

Rzeczywiście apetycznie się prezentuje.Czy można dowiedzieć się jaką objętość mają kokilki zaprezentowane w poście?

Odpowiedz
Malwina 15/03/2016 - 8:38 am

150 ml

Odpowiedz
Sylwia-eR 15/03/2016 - 11:45 am

dziękuję ślicznie za odp:))))

Odpowiedz
Majana 13/03/2016 - 7:10 pm

Pięknie wyglądają, świeżo,wiosennie i smacznie. 🙂

Odpowiedz
Roztrzepana Babeczka 13/03/2016 - 9:43 pm

Ale wspaniałe jedzonko 😉

Odpowiedz
nika 14/03/2016 - 1:26 pm

Super śniadanko!

Odpowiedz
Anonimowy 19/04/2017 - 7:03 pm

nie mam kokilek…czy można upiec w czymś innym? np. 3 lub cztery jajka na raz w jednorazowej małej foremce na pasztet..? Bardzo proszę o odpowiedź….

Odpowiedz
Filozofia Smaku 20/04/2017 - 6:18 am

Można piec w większej formie większą porcję. Mała foremka na pasztet będzie ok (byle nie metalowa). Na przyszłość polecam zakup kokilek. Są teraz stosunkowo niedrogie (można je kupić nawet za 4-5 zł), a przydają się w kuchni bardzo często.

Odpowiedz
Anonimowy 03/05/2017 - 7:38 pm

foremka jest pewnie głębsza niż kokilka…jak to potem przeliczyć na czas pieczenia żeby nie za bardzo wysuszyć jajek? bo to by się tak piekło nierównomiernie.. z jednej strony szybciej niż z drugiej itp.. Bardzo proszę o pomoc..

Odpowiedz
Filozofia Smaku 04/05/2017 - 6:46 am

Jeśli nie będziesz wbijać jajka na jajko, to czas pieczenia raczej nie ulegnie zmianie. Zazwyczaj zajmuje 12-15 minut. Jajka są gotowe, gdy białko będzie ścięte. Wówczas danie można już wykładać (chyba, że wolisz jajka na twardo, wówczas należy piec jajka chwilkę dłużej. Nałóż do foremki 2-3 cm nadzienia, wbij na wierzch jajka i upiecz 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies