Jajka pieczone z łososiem |
Jajka w kokilkach to jedno ze smaczniejszych śniadań, które można przygotować na setki sposobów. Moja propozycja utrzymana jest w wiosennym klimacie za sprawą zielonych dodatków w postaci szpinaku i młodego szczypiorku. Do naczynek dorzuciłam także wyrazisty w smaku kozi serek i łososia wędzonego na zimno. To połączenie jest zdecydowanie warte odtworzenia we własnej kuchni.
JAJKA PIECZONE Z ŁOSOSIEM
Śniadanie Mistrzów #308
Śniadanie Mistrzów #308
Składniki (na 4 porcje):
- 4 jajka
- 5-centymetrowy kawałek pora (biała część)
- 1 ząbek czosnku
- 200 g szpinaku miniaturowego
- 60 g wędzonego łososia na zimno
- 30 g miękkiego koziego serka w talarkach
- sól do smaku
- posiekany szczypiorek do posypania
Przygotowanie:
Pora kroimy wzdłuż na pół a następnie w cienkie półplasterki. Czosnek drobno siekamy. Łososia rwiemy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy klarowane masło, wrzucamy pora, smażymy przez 3 minuty. Dodajemy czosnek, przesmażamy przez 30 sekund. Dodajemy liście szpinaku, smażymy przez 1-2 minuty, aż zwiędną.
Zawartość patelni przekładamy do 4 kokilek. Dokładamy do każdej kawałki łososia i pokruszony kozi ser. W środku robimy wgłębienie, wbijamy jajko i oprószamy je solą. Pieczemy w temp. 180 stopni przez 12-15 minut, aż białko się zetnie. Kokilki ostrożnie wyjmujemy z piekarnika, przekładamy na deskę. Przed podaniem jajka posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.
Wypróbuj inne przepisy na jajka w kokilkach:
Jajka pieczone z łososiem |
Całkowity czas przygotowania: 25 minut.
12 komentarzy
Fajne połączenie łososia, którego uwielbiam i jajek. W sumie dość klasycznie, ale nie robiłam jeszcze czegoś takiego 🙂
jak to cudownie wygląda! już się robię głodna 🙂
Rzeczywiście apetycznie się prezentuje.Czy można dowiedzieć się jaką objętość mają kokilki zaprezentowane w poście?
150 ml
dziękuję ślicznie za odp:))))
Pięknie wyglądają, świeżo,wiosennie i smacznie. 🙂
Ale wspaniałe jedzonko 😉
Super śniadanko!
nie mam kokilek…czy można upiec w czymś innym? np. 3 lub cztery jajka na raz w jednorazowej małej foremce na pasztet..? Bardzo proszę o odpowiedź….
Można piec w większej formie większą porcję. Mała foremka na pasztet będzie ok (byle nie metalowa). Na przyszłość polecam zakup kokilek. Są teraz stosunkowo niedrogie (można je kupić nawet za 4-5 zł), a przydają się w kuchni bardzo często.
foremka jest pewnie głębsza niż kokilka…jak to potem przeliczyć na czas pieczenia żeby nie za bardzo wysuszyć jajek? bo to by się tak piekło nierównomiernie.. z jednej strony szybciej niż z drugiej itp.. Bardzo proszę o pomoc..
Jeśli nie będziesz wbijać jajka na jajko, to czas pieczenia raczej nie ulegnie zmianie. Zazwyczaj zajmuje 12-15 minut. Jajka są gotowe, gdy białko będzie ścięte. Wówczas danie można już wykładać (chyba, że wolisz jajka na twardo, wówczas należy piec jajka chwilkę dłużej. Nałóż do foremki 2-3 cm nadzienia, wbij na wierzch jajka i upiecz 🙂