Sałatka ziemniaczana z salami |
Jeśli szukacie smacznej zimowej sałatki, to śpieszę do Was z przepisem na sałatkę z ziemniaków i salami. Jest prosta w przygotowaniu, wyrazista w smaku i przede wszystkim fajnie sprawdza się jako drugie śniadanie w pracy. Ziemniaki, koperek i jajko to zawsze udane połączenie, tym bardziej gdy wzbogacimy je o dodatek musztardowego dressingu. Częstujcie się przepisem i dajcie koniecznie znać, czy sałatka przypadła Wam do gustu.
SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z SALAMI
Składniki (na 2-3 porcje):
- 600 g niedużych ziemniaków (waga po obraniu)
- kilka plastrów salami
- 1/4 czerwonej papryki
- 3 jajka
- pół czerwonej cebuli
- 2 ogórki konserwowe
- 2 łyżeczki posiekanego koperku
- dressing: 3 łyżki oliwy, 2 łyżki octu z czerwonego wina, 2 łyżeczki musztardy (polecam użyć pół na pół musztardy gładkiej i całymi ziarnami gorczycy), 1/4 łyżeczki wędzonej papryki w proszku, sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ziemniaki kroimy w ćwiartki, gotujemy na parze do miękkości. Salami kroimy w paseczki, paprykę w kostkę, obrane jajka w ćwiartki, cebulę w piórka, ogórki w plastry. Składniki dressingu łączymy łyżeczką. Ziemniaki umieszczamy w misce, dodajemy dressing i pozostałe składniki. Mieszamy potrząsając miską. Sałatkę przed podaniem warto schłodzić w lodówce przez 2-3 godziny.
Całkowity czas przygotowania: 30 minut.
9 komentarzy
Smacznie 🙂
Wyglada bardzo apetycznie, a nie dalej jak wczoraj zastanawialam sie co zrobic z ziemniaczkow salatkowych 😉
Wspaniale wygląda 🙂
Super pomysł na sałatkę: )
Będę musiała taką przygotować, wygląda pysznie! 🙂
Jest rewelacyjna 😀 więcej takich proszę. Pozdrawiam
A z kiszonymi też będzie dobra?
Jasne 🙂
Na pewno zrobię! Wygląda tak pysznie!