Sałatka ziemniaczana z salami

przez Malwina
 Sałatka ziemniaczana z salami
Sałatka ziemniaczana z salami
Jeśli szukacie smacznej zimowej sałatki, to śpieszę do Was z przepisem na sałatkę z ziemniaków i salami. Jest prosta w przygotowaniu, wyrazista w smaku i przede wszystkim fajnie sprawdza się jako drugie śniadanie w pracy. Ziemniaki, koperek i jajko to zawsze udane połączenie, tym bardziej gdy wzbogacimy je o dodatek musztardowego dressingu. Częstujcie się przepisem i dajcie koniecznie znać, czy sałatka przypadła Wam do gustu.

 Sałatka z ziemniaków i salami
SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z SALAMI


Składniki (na 2-3 porcje):

  • 600 g niedużych ziemniaków (waga po obraniu)
  • kilka plastrów salami
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 3 jajka
  • pół czerwonej cebuli
  • 2 ogórki konserwowe
  • 2 łyżeczki posiekanego koperku
  • dressing: 3 łyżki oliwy, 2 łyżki octu z czerwonego wina, 2 łyżeczki musztardy (polecam użyć pół na pół musztardy gładkiej i całymi ziarnami gorczycy), 1/4 łyżeczki wędzonej papryki w proszku, sól i pieprz do smaku
 
Przygotowanie:
Ziemniaki kroimy w ćwiartki, gotujemy na parze do miękkości. Salami kroimy w paseczki, paprykę w kostkę, obrane jajka w ćwiartki, cebulę w piórka, ogórki w plastry. Składniki dressingu łączymy łyżeczką. Ziemniaki umieszczamy w misce, dodajemy dressing i pozostałe składniki. Mieszamy potrząsając miską. Sałatkę przed podaniem warto schłodzić w lodówce przez 2-3 godziny.

Całkowity czas przygotowania: 30 minut.

9 komentarzy
0

Podobne posty:

9 komentarzy

Kinga 04/02/2016 - 12:04 pm

Smacznie 🙂

Odpowiedz
Martynosia 04/02/2016 - 1:08 pm

Wyglada bardzo apetycznie, a nie dalej jak wczoraj zastanawialam sie co zrobic z ziemniaczkow salatkowych 😉

Odpowiedz
*Nataleczka* 04/02/2016 - 3:03 pm

Wspaniale wygląda 🙂

Odpowiedz
Magdalena Cendrowska 05/02/2016 - 7:45 am

Super pomysł na sałatkę: )

Odpowiedz
gin 08/02/2016 - 5:20 pm

Będę musiała taką przygotować, wygląda pysznie! 🙂

Odpowiedz
Izabela Stachowska 01/03/2016 - 10:42 pm

Jest rewelacyjna 😀 więcej takich proszę. Pozdrawiam

Odpowiedz
Ania 02/09/2016 - 11:28 am

A z kiszonymi też będzie dobra?

Odpowiedz
Malwina 02/09/2016 - 11:29 am

Jasne 🙂

Odpowiedz
theCieniu nail art 05/09/2016 - 1:14 pm

Na pewno zrobię! Wygląda tak pysznie!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies