Sałatka z wołowiną i komosą

przez Malwina
 Sałatka z pieczoną wołowiną
Sałatka z wołowiną i komosą
Pamiętacie mój przepis na szarpaną wołowinę? Dziś mam dla Was pomysł, jak w smaczny sposób można ją wykorzystać. Przygotowałam prostą sałatkę z jej dodatkiem, której bazą jest dość popularna ostatnio komosa ryżowa. Dorzuciłam do niej sporo kolorowych warzyw, dzięki czemu sałatka nie tylko fajnie smakuje, ale i wygląda. Początkowo chciałam wykończyć ją jakimś lekkim dressingiem na bazie oliwy. Ostatecznie poszłam troszkę inną drogą i sos do sałatki przygotowałam na bazie majonezu, natki pietruszki i musztardy. Polecam wypróbować. 

 Sałatka z pieczoną wołowiną przepis

SAŁATKA Z WOŁOWINĄ I KOMOSĄ

Składniki (na 2 porcje):

  • pół szklanki komosy ryżowej
  • 1 szklanka długo pieczonej wołowiny 
  • pół czerwonej cebulki
  • pół szklanki czerwonej fasoli
  • 3 łyżki kukurydzy z puszki
  • pół dużego, dojrzałego awokado
  • 1 duży pomidor lub kilka koktajlowych
  • kawałek ogórka
  • dressing z majonezem: 3 czubate łyżki majonezu, 1 łyżeczka gładkiej musztardy, 2 łyżeczki octu z białego wina, 1-2 łyżeczki drobno posiekanej natki pietruszki, kilka łyżek mleka, świeżo zmielony pieprz do smaku, opcjonalnie sól


Przygotowanie:
Komosę podprażamy w rondelku przez 2-3 minuty, zalewamy szklanką gorącej wody, dodajemy sól, przykrywamy. Gotujemy na małym ogniu przez kilkanaście minut, aż komosa wchłonie płyn. Wyłączamy płomień pod garnkiem, komosę pozostawiamy pod przykryciem na 5-10 minut, a następnie spulchniamy ją widelcem.  
Do miski przekładamy przestudzoną komosę. Dodajemy szarpaną wołowinę. Cebulę siekamy w piórka, awokado obieramy, kroimy w kostkę. Ogórka i pomidora kroimy w kostkę (pomidorki koktajlowe na pół lub w ćwiartki). Do komosy dodajemy warzywa, odsączoną i opłukaną fasolę oraz kukurydzę. 
Przygotowujemy sos z majonezem: majonez łączymy z musztardą, octem z białego wina, natką. Dolewamy 1-2 łyżki mleka lub więcej do otrzymania niezbyt gęstego sosu. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Mieszamy. 
Sałatkę polewamy dressingiem, mieszamy i podajemy. 
 Sałatka z pieczoną wołowiną
Sałatka z wołowiną i komosą

Całkowity czas przygotowania: 30 minut.

3 komentarze
0

Podobne posty:

3 komentarze

Kinga 28/01/2016 - 8:30 pm

Smacznie 🙂

Odpowiedz
Avrea 29/01/2016 - 9:24 am

mmmm dziękuję za przepis 🙂

Odpowiedz
Moja smaczna kuchnia blog kulinarny 29/01/2016 - 9:01 pm

mniam!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies