Bezglutenowe kluski leniwe |
Kluski leniwe vel pierogi leniwe zna chyba każdy. Na blogu znajdziecie dwa przepisy na takie kluski. Pierwszy na słodko z dodatkiem cynamonu, drugi wytrawny, inspirowany kuchnią włoską. Tym razem mam coś dla osób, które zrezygnowały z glutenu lub ograniczają jego ilość w swojej diecie.
Bezglutenowe kluski leniwe są dość proste w przygotowaniu i mam wrażenie, że z takim ciastem pracuje się po prostu lepiej, aniżeli z tym na mące pszennej. Przy okazji nie trzeba dodawać do nich aż tak dużej ilości mąki. Moim sprawdzonym sposobem na kluski na bazie sera jest dodanie do nich ubitej piany z białek, dzięki czemu są delikatniejsze.
Możecie podać je na słodko lub wytrawnie. Dodatki dobierzcie wg własnych preferencji. Ja ostatnio serwowałam je z jogurtem naturalnym, owocami, erytrolem i listkami melisy, ale i z dodatkiem topionego masła, cukru i cynamonu będą pyszne.
Zajrzyjcie do Emilii z blogu Turcja od kuchni oraz Martynosi z blogu Codzienne gotowanie, i zobaczcie, jakie polskie kluseczki przygotowały.
KLUSKI LENIWE BEZ GLUTENU
Składniki (na 2 porcje):
- 400 g twarogu w kostce
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki z tapioki (20 g)
- około 3/4-1 szklanka mąki ryżowej plus mąka do podsypania
- do podania: masło, cynamon, płynny miód, ewentualnie cukier trzcinowy, erytrol, ksylitol, świeże owoce, śmietana lub jogurt
Przygotowanie:
Twaróg rozgniatamy dokładnie widelcem lub przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Białka jajek oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do sera dodajemy żółtka, mieszamy łyżką. Kolejno dodajemy pianę z białek, całość mieszamy do połączenia. Dodajemy mąkę z tapioki, a następnie dosypujemy stopniowo mąkę ryżową, mieszając masę łyżką. Pod koniec, gdy masa będzie już bardziej zwarta, można ją wyrabiać dłonią. Ciasto będzie delikatnie lepkie. Ilość dodanej mąki ryżowej będzie uzależniona od użytego twarogu.
Ciasto dzielimy na 3-4 części i przekładamy na omączony blat. Każdą część lekko oprószamy mąką, by ciasto nie kleiło się do dłoni i rolujemy dłońmi w podłużny wałeczek, jak na kopytka. Tniemy ostrym nożem na 3 cm kawałki.
W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę. Kluski wrzucamy na wrzątek. Gdy wypłyną, gotujemy je jeszcze przez około 30-60 sekund. Wyławiamy je łyżką cedzakową na talerz. Nie należy gotować zbyt dużo klusek na raz, ponieważ będą się sklejać. Gotowanie najlepiej rozłożyć na 2-3 tury.
Kluski leniwe podajemy z ulubionymi dodatkami na słodko lub wytrawnie.
Bezglutenowe kluski leniwe |
Całkowity czas przygotowania: 30 minut.
3 komentarze
Smacznie 🙂
czym można zastąpić mąke z tapioki ? 🙂
Skrobia kukurydziana (nie mąka) lub skrobia ziemniaczana.