Omlet z wędzonym łososiem i ricottą

przez Malwina
Omlet z łososiem i kiełkami
Omlet z wędzonym łososiem i ricottą
Lubicie śniadania z jajkami w roli głównej? Jeśli tak, to mam dla Was smaczną propozycję w postaci omletu z łososiem i ricottą. Słona ryba i kremowy serek fajnie skomponowały się z kiełkami i aromatycznym zatarem. Ja postawiłam na kiełki rzodkiewki, ale równie dobrze sprawdzi się miks pikantnych kiełków.

Przygotowanie takiego śniadania zajmie Wam dosłownie kilka chwil, dlatego tym bardziej zachęcam Was do wypróbowania przepisu.
Omlet z łososiem i kiełkami

 

OMLET Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM I RICOTTĄ
Śniadanie Mistrzów #297

Składniki (na 1 porcję):

  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • 30 g wędzonego łososia na zimno
  • 30 g sera ricotta
  • 2 łyżki ulubionych kiełków (polecam wybrać pikantne mieszanki kiełków lub kiełki rzodkiewki)
  • zatar do posypania
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Do podania: świeże pieczywo
 
Przygotowanie:
Jajka roztrzepujemy dokładnie z mlekiem, szczyptą soli i pieprzu. Na patelni rozgrzewamy klarowane masło, wylewamy masę jajeczną. Wierzch posypujemy porwanym łososiem i kiełkami. Smażymy do preferowanego ścięcia wierzchu omletu. Omlet z łososiem zsuwany na talerz, posypujemy pokruszoną i odsączoną z nadmiaru serwatki ricottą oraz zatarem. Podajmy z dodatkiem pieczywa.
Omlet z łososiem i kiełkami
Omlet z wędzonym łososiem i ricottą

Całkowity czas przygotowania: 10 minut.

3 komentarze
0

Podobne posty:

3 komentarze

Kinga 16/01/2016 - 11:01 am

Wygląda bardzo smacznie! 🙂

Odpowiedz
Roztrzepana Babeczka 16/01/2016 - 5:02 pm

Cudowny omlet, a te zdjęcia, piękne 🙂

Odpowiedz
Majana 17/01/2016 - 9:58 am

Wspaniałe śniadanie 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies