Omlet z wędzonym łososiem i ricottą |
Lubicie śniadania z jajkami w roli głównej? Jeśli tak, to mam dla Was smaczną propozycję w postaci omletu z łososiem i ricottą. Słona ryba i kremowy serek fajnie skomponowały się z kiełkami i aromatycznym zatarem. Ja postawiłam na kiełki rzodkiewki, ale równie dobrze sprawdzi się miks pikantnych kiełków.
Przygotowanie takiego śniadania zajmie Wam dosłownie kilka chwil, dlatego tym bardziej zachęcam Was do wypróbowania przepisu.
Przygotowanie takiego śniadania zajmie Wam dosłownie kilka chwil, dlatego tym bardziej zachęcam Was do wypróbowania przepisu.
OMLET Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM I RICOTTĄ
Śniadanie Mistrzów #297
Składniki (na 1 porcję):
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka
- 30 g wędzonego łososia na zimno
- 30 g sera ricotta
- 2 łyżki ulubionych kiełków (polecam wybrać pikantne mieszanki kiełków lub kiełki rzodkiewki)
- zatar do posypania
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Do podania: świeże pieczywo
Przygotowanie:
Jajka roztrzepujemy dokładnie z mlekiem, szczyptą soli i pieprzu. Na patelni rozgrzewamy klarowane masło, wylewamy masę jajeczną. Wierzch posypujemy porwanym łososiem i kiełkami. Smażymy do preferowanego ścięcia wierzchu omletu. Omlet z łososiem zsuwany na talerz, posypujemy pokruszoną i odsączoną z nadmiaru serwatki ricottą oraz zatarem. Podajmy z dodatkiem pieczywa.
Omlet z wędzonym łososiem i ricottą |
Całkowity czas przygotowania: 10 minut.
3 komentarze
Wygląda bardzo smacznie! 🙂
Cudowny omlet, a te zdjęcia, piękne 🙂
Wspaniałe śniadanie 🙂