Babka ziemniaczana z chorizo

przez Malwina
Babka ziemniaczana jak zrobić
Babka ziemniaczana z chorizo
Babka ziemniaczana to typowo polska potrawa, znana w wielu regionach Polski. Można przygotować ją z surowych ziemniaków lub z domieszką ziemniaków gotowanych. Ja najczęściej robię babkę na bazie tartych ziemniaków. W takiej wersji odkąd pamiętam piecze się babkę w moim rodzinnym domu. Masę ziemniaczaną wzbogacam najczęściej o dodatek mięsa w postaci kiełbasy, kawałków wieprzowiny lub żeberek. 

Tym razem wybrałam kiełbasę chorizo, którą miałam akurat w lodówce. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji próbować babki w takim wydaniu, to tym bardziej Wam polecam. Paprykowa, lekko pikantna kiełbasa nadała masie ziemniaczanej świetnego smaku. 
Babkę ziemniaczaną najlepiej podawać z dodatkiem kwaśnej śmietany. Dobrze sprawdza się również dodatek sosów, np. grzybowego, pieczarkowego. A co jest najsmaczniejsze w babcie ziemniaczanej? Oczywiście chrupiąca, przypieczona skórka. 
Zajrzyjcie do Mopsika i Sianko, by zobaczyć ich wersję babki ziemniaczanej. 
Babka ziemniaczana przepisy

BABKA ZIEMNIACZANA Z CHORIZO


Składniki (na 2 porcje):

  • 800 g ziemniaków (waga po obraniu)*
  • 2 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 100 g chorizo
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • niepełne pół łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • około 3/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • 1 jajko
  • 2-4 łyżki mąki pszennej, ewentualnie kaszy manny
  •  do podania: kwaśna śmietana 

    Babka ziemniaczana z chorizo

    Wersja odchudzona: pomiń w przepisie dodatek chorizo


    Przygotowanie:

    Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni (180 stopni z termoobiegiem). Przygotowujemy średniej wielkości naczynie do zapiekania. Może być to również podłużna forma na keks lub okrągła tortownica 20-22 cm. Formę smarujemy masłem (dno i boki). 
    Cebulę i czosnek drobno siekamy. Chorizo kroimy w kostkę. Kiełbasę wrzucamy na patelnię (nie ma potrzeby dodawania tłuszczu, ponieważ wytopi się on z chorizo), smażymy przez 3-4 minuty. Dodajemy cebulę, smażymy kolejne 2-3 minuty. 
    Ziemniaki ścieramy tak, jak na placki ziemniaczane.  Ja kroję je w ćwiartki, wrzucam do malaksera robota kuchennego lub rozdrabniacza blendera i miksuję przez kilka minut na gładką masę. Starte ziemniaki przekładamy do dużej miski, dodajemy usmażoną cebulę i chorizo, natkę, czosnek, sól, pieprz, majeranek i słodką paprykę, roztrzepane jajko. Mieszamy łyżką. Wsypujemy mąkę lub kaszę mannę, łyżka po łyżce, za każdym razem mieszając do połączenia. Masę ziemniaczaną przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego lub formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez około 1 godzinę. Upieczona babka będzie miała ładnie przyrumienioną skórkę. 
    Babkę ziemniaczaną z chorizo wyjmujemy na metalową kratkę. Po około 10 minutach dzielimy ją na porcje i nakładamy na talerze. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja jako dodatek do babki z ziemniaków proponuję prostą surówkę z kiszonej kapusty i marchewki oraz kwaśną śmietanę.

    Uwagi*:

    – Do przygotowania babki ziemniaczanej najlepiej wybrać ziemniaki typu C (np. odmiana Bryza, Aster), ewentualnie typu BC (np. Orlik).

    – Zamiast chorizo możecie użyć zwykłej kiełbasy (pamiętajcie dolać na patelnię odrobinę tłuszczu do smażenia)

    – Babkę można odgrzewać w piekarniku lub odsmażać na patelni (u mnie w domu najczęściej się ją odsmażało).

    Wypróbuj również przepis na babkę ziemniaczaną pieczoną w kokilkach:

    Babka ziemniaczana w kokilkach
    Babka ziemniaczana w kokilkach
    Babka ziemniaczana z surowych ziemniaków

    Babka ziemniaczana z chorizo

    Całkowity czas przygotowania: 1 godzina i 15 minut.
    8 komentarzy
    0

    Podobne posty:

    8 komentarzy

    violet lila 26/11/2015 - 6:47 pm

    Ależ cudowna inspiracja na jutrzejszy obiad 🙂 Zrobię w wersji wegańskiej z sosem grzybowym i surówką, którą proponujesz.

    Odpowiedz
    Lukas Palkovski 26/11/2015 - 6:58 pm

    Z pewnością jest pyszna? <3

    Odpowiedz
    Zuzanna Ploch 26/11/2015 - 8:45 pm

    Nigdy nie jadłam babki ziemniaczanej. Aż dziw, bo to takie fajne danie. Muszę spróbować 🙂

    Odpowiedz
    mopswkuchni 26/11/2015 - 10:19 pm

    Naprawdę ciekawa ta Twoja babka. Chorizo musiało nadać jej fajnego smaku. U mnie babka w całości z gotowanych ziemniaków. Dzięki za kolejne świetne wyzwanie do wspólnego gotowania.

    Odpowiedz
    Kinga 27/11/2015 - 5:24 am

    Smacznie wygląda 🙂

    Odpowiedz
    Magda C. 27/11/2015 - 7:23 am

    Mmm pycha, uwielbiam babkę ziemniaczaną <3

    Odpowiedz
    Martynosia 27/11/2015 - 7:44 am

    Nie znalam tego dania, mimo ze pochodze z Lodzi (wiec nie daleko) to u mnie czegos takiego nie przygotowywano;) Ale spodobala mi sie ta zapiekanka i chyab ja zrobie ktoregos dnia:) Tylko tutejsze ziemniaki, mimo ze wybor jest spory, sa fatalne ;/

    Odpowiedz
    gin 28/11/2015 - 5:29 pm

    U mnie w domu się takich nie robiło… Będę musiała na starość nadrobić kulinarne zaległości 😉

    Odpowiedz

    Skomentuj

    * Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

    Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies