Babka ziemniaczana z chorizo |
Składniki (na 2 porcje):
- 800 g ziemniaków (waga po obraniu)*
- 2 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 100 g chorizo
- pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- niepełne pół łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- około 3/4 łyżeczki soli
- 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- 1 jajko
- 2-4 łyżki mąki pszennej, ewentualnie kaszy manny
- do podania: kwaśna śmietana
Wersja odchudzona: pomiń w przepisie dodatek chorizo
Przygotowanie:
Uwagi*:
– Do przygotowania babki ziemniaczanej najlepiej wybrać ziemniaki typu C (np. odmiana Bryza, Aster), ewentualnie typu BC (np. Orlik).
– Zamiast chorizo możecie użyć zwykłej kiełbasy (pamiętajcie dolać na patelnię odrobinę tłuszczu do smażenia)
– Babkę można odgrzewać w piekarniku lub odsmażać na patelni (u mnie w domu najczęściej się ją odsmażało).
Babka ziemniaczana w kokilkach |
Babka ziemniaczana z chorizo |
8 komentarzy
Ależ cudowna inspiracja na jutrzejszy obiad 🙂 Zrobię w wersji wegańskiej z sosem grzybowym i surówką, którą proponujesz.
Z pewnością jest pyszna? <3
Nigdy nie jadłam babki ziemniaczanej. Aż dziw, bo to takie fajne danie. Muszę spróbować 🙂
Naprawdę ciekawa ta Twoja babka. Chorizo musiało nadać jej fajnego smaku. U mnie babka w całości z gotowanych ziemniaków. Dzięki za kolejne świetne wyzwanie do wspólnego gotowania.
Smacznie wygląda 🙂
Mmm pycha, uwielbiam babkę ziemniaczaną <3
Nie znalam tego dania, mimo ze pochodze z Lodzi (wiec nie daleko) to u mnie czegos takiego nie przygotowywano;) Ale spodobala mi sie ta zapiekanka i chyab ja zrobie ktoregos dnia:) Tylko tutejsze ziemniaki, mimo ze wybor jest spory, sa fatalne ;/
U mnie w domu się takich nie robiło… Będę musiała na starość nadrobić kulinarne zaległości 😉