Gulasz wołowy na piwie

przez Malwina
Gulasz wołowy na piwie jak zrobić
Gulasz wołowy na piwie
Na rozgrzanie w chłodny jesienny dzień podrzucam Wam przepis na gulasz wołowy z dodatkiem piwa. Pożywny, aromatyczny i niezwykle smaczny. Przygotowałam go na bazie ciemnego angielskiego portera i doprawiłam korzennymi przyprawami, przez co gulasz pachnie bardzo apetycznie. Zazwyczaj gulasze podaję z kaszą lub po prostu pieczywem. Tym razem postawiłam na pampuchy vel kluski na parze. Pierwszy raz podawałam parowańce z wytrawnymi dodatkami, ale na pewno nie ostatni.

Gulasz wołowy na piwie jak zrobić

 

GULASZ WOŁOWY NA PIWIE


Składniki (na 3-4 porcje):

  • 500 g wołowiny na gulasz (np. udźca, karku, łopatki)
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 300 ml piwa porter
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/3 łyżeczki mielonego imbiru
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

Do podania (do wyboru): kasza (np. pęczak, gryczana), ryż, pieczywo, kluski na parze

Wersja odchudzona: Wybierz chudsze mięso, np. udziec wołowy.
Przygotowanie:
Mięso kroimy w nieduże kawałki, oprószamy mąką. Na patelni rozgrzewamy olej lub smalec, obsmażamy mięso ze wszystkich stron. Najlepiej robić to w dwóch partiach, ponieważ mięsa będzie dość sporo. Mięso przekładamy do szerokiego rondla lub garnka. Na patelnię wrzucamy cebulę i czosnek (uprzednio dolewając w razie potrzeby oleju), smażymy przez 4-5 minut. Wlewamy piwo, zagotowujemy. Przy pomocy drewnianej łopatki zbieramy z patelni to, co przywarło w trakcie smażenia. Zawartość patelni przelewamy do mięsa. Do garnka wrzucamy listki laurowe, ziele angielskie, dolewamy wodę lub domowy wywar (np. warzywny lub lekki wywar mięsny). Gotujemy na małym ogniu przez około 45 minut.
Marchewki obieramy, kroimy w plasterki lub kostkę. Selera obieramy z włókien, kroimy w plasterki. Warzywa dokładamy do gulaszu. Dodajemy również miód, cynamon, kolendrę, imbir. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Gotujemy dalej do miękkości mięsa. Powinno zająć to Wam około 30-45 minut. Czas gotowania będzie uzależniony od użytego mięsa.
Gulasz wołowy na piwie podajemy z dodatkiem kaszy, ryżu, ziemniaków lub pyz drożdżowych na parze.Wypróbuj inne przepisy na gulasz wołowy:

 Tagine z wołowiną i ciecierzycą
Tagine z wołowiną i ciecierzycą
Bogracz przepis
Bogracz
Policzki wołowe przepisy
Policzki wołowe w sosie

 

Gulasz wołowy na piwie jak zrobić

 

Gulasz wołowy na piwie jak zrobić

 

Gulasz wołowy na piwie jak zrobić
Gulasz wołowy na piwie

 

Czas przygotowania: 1 godzina i 30 minut.

3 komentarze
0

Podobne posty:

3 komentarze

Magda C. 16/11/2015 - 5:12 pm

Fantastyczny gulasz, mniam!

Odpowiedz
Kinga 16/11/2015 - 7:11 pm

Wygląda smacznie! 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 21/11/2015 - 3:36 pm

To danie z pewnością spodobałoby się mojemu tacie.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies