Pilaw z pieczonymi burakami i kozim serem |
Jakiś czas temu wspominałam Wam, że buraki piekę zawsze w większych ilościach. Do piekarnika pakuję minimum kilogram, aby zaoszczędzić na czasie i dodatkowej energii. Mam później gotowy dodatek do wielu dań. Takie pieczone buraki przechowuję w pojemniku spożywczym w lodówce do około 5 dni.
Tym razem pieczone buraki wykorzystałam do przygotowania bardzo prostego pilawu. Wzbogaciłam go o dodatek miękkiego sera koziego, który fajnie komponuje się ze słodkim w smaku burakiem. Pilaw najlepiej podawać z dodatkiem gęstego jogurtu naturalnego. Możecie też dodatkowo wzbogacić go o dodatek pokrojonego mięsa drobiowego lub sadzonych jajek.
PILAW Z BURAKAMI I KOZIM SEREM
Składniki (na 3-4 porcje):
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka długoziarnistego ryżu
- 2 szklanki ciepłego domowego bulionu warzywnego lub drobiowego
- kilka gałązek świeżego tymianku (lub 1/2 łyżeczki suszonego tymianku)
- 3-4 upieczone buraki
- 70 g miękkiego koziego sera
- sól i pieprz do smaku
Do podania: gęsty jogurt naturalny
Przygotowanie:
Cebulę siekamy w kostkę. Czosnek drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy przez 3-4 minuty. Wsypujemy ryż, przesmażamy przez minutę. Wlewamy ciepły bulion, dodajemy posiekane listki tymianku (lub roztarty w palcach tymianek suszony). Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut, aż cały płyn zostanie wchłonięty. W trakcie gotowania nie mieszamy ryżu.
Buraki obieramy, kroimy w kostkę. Ser kruszymy w palcach. Wyłączamy płomień pod patelnią, zdejmujemy przykrywkę, dodajemy buraki i ser, mieszamy. Przykrywamy i zostawiamy na 3-4 minuty. Pilaw doprawiamy do smaku solą i pieprzem, nakładamy na talerze. Podajemy z dodatkiem jogurtu naturalnego.
Wypróbuj inne przepisy na pilaw:
Pilaw z dynią i jarmużem |
Pilaw z groszkiem i marchewką |
Pilaw z kurczakiem i morelami |
Pilaw z pieczonymi burakami i kozim serem |
Czas przygotowania: 30 minut.
3 komentarze
Piękny kolorek! Aż od razu się człowiek uśmiecha. Lubię takie połączenia.
Bardzo ciekawe połączenie, cudny kolor 🙂
Przepiękne zdjęcia i akcesoria.