Pilaw z pieczonymi burakami i kozim serem

przez Malwina
 PIlaw z burakami
Pilaw z pieczonymi burakami i kozim serem
Jakiś czas temu wspominałam Wam, że buraki piekę zawsze w większych ilościach. Do piekarnika pakuję minimum kilogram, aby zaoszczędzić na czasie i dodatkowej energii. Mam później gotowy dodatek do wielu dań. Takie pieczone buraki przechowuję w pojemniku spożywczym w lodówce do około 5 dni. 

Tym razem pieczone buraki wykorzystałam do przygotowania bardzo prostego pilawu. Wzbogaciłam go o dodatek miękkiego sera koziego, który fajnie komponuje się ze słodkim w smaku burakiem. Pilaw najlepiej podawać z dodatkiem gęstego jogurtu naturalnego. Możecie też dodatkowo wzbogacić go o dodatek pokrojonego mięsa drobiowego lub sadzonych jajek. 
Ryż z burakami przepis

PILAW Z BURAKAMI I KOZIM SEREM

Składniki (na 3-4 porcje):

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka długoziarnistego ryżu
  • 2 szklanki ciepłego domowego bulionu warzywnego lub drobiowego
  • kilka gałązek świeżego tymianku (lub 1/2 łyżeczki suszonego tymianku)
  • 3-4 upieczone buraki
  • 70 g miękkiego koziego sera
  • sól i pieprz do smaku


Do podania: gęsty jogurt naturalny

Przygotowanie: 
Cebulę siekamy w kostkę. Czosnek drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy przez 3-4 minuty. Wsypujemy ryż, przesmażamy przez minutę. Wlewamy ciepły bulion, dodajemy posiekane listki tymianku (lub roztarty w palcach tymianek suszony). Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut, aż cały płyn zostanie wchłonięty. W trakcie gotowania nie mieszamy ryżu. 
Buraki obieramy, kroimy w kostkę. Ser kruszymy w palcach. Wyłączamy płomień pod patelnią, zdejmujemy przykrywkę, dodajemy buraki i ser, mieszamy. Przykrywamy i zostawiamy na 3-4 minuty. Pilaw doprawiamy do smaku solą i pieprzem, nakładamy na talerze. Podajemy z dodatkiem jogurtu naturalnego.

Wypróbuj inne przepisy na pilaw:

Pilaw z dynią przepis
Pilaw z dynią i jarmużem
 Pilaw z ryżem i marchewką
Pilaw z groszkiem i marchewką
Pilaw z kurczakiem przepis
Pilaw z kurczakiem i morelami
Co zrobić z pieczonych buraków

 Pieczone buraki z ryżem

 Pieczone buraki i ryż
Pilaw z pieczonymi burakami i kozim serem

Czas przygotowania: 30 minut.

3 komentarze
0

Podobne posty:

3 komentarze

mopswkuchni 12/11/2015 - 5:47 pm

Piękny kolorek! Aż od razu się człowiek uśmiecha. Lubię takie połączenia.

Odpowiedz
Magda C. 16/11/2015 - 6:21 pm

Bardzo ciekawe połączenie, cudny kolor 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 21/11/2015 - 3:37 pm

Przepiękne zdjęcia i akcesoria.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies