Jabłka w cieście dyniowym

przez Malwina
Jabłka w cieście dyniowym
Jabłka w cieście dyniowym
Po dość długiej przerwie powracam do Was z cieszącym się dużą popularnością cyklem śniadaniowym. Dziś na mistrzowskie śniadanie chciałabym Wam zaproponować jabłka w cieście. Chciałam, aby danie to przybrało jesienny klimat, dlatego przygotowałam ciasto z dodatkiem puree z dyni oraz korzennych przypraw. Jabłka obtoczone w takim cieście smakują wyjątkowo dobrze. Wystarczy je tylko oprószyć cukrem pudrem i zajadać ze smakiem.

 

Jabłka w cieście dyniowym
 
JABŁKA W CIEŚCIE DYNIOWYM 
Śniadanie Mistrzów #286

Składniki

  • niepełna szklanka mąki owsianej (100 g)
  • pół szklanki gęstego puree z dyni (130 g), ja przygotowałam puree z dyni hokkaido
  • pół szklanki mleka (125 g)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • 1-1,5 łyżeczki przyprawy do dyni
  • 3-4 jabłka (polecam wybrać słodsze odmiany)
Przygotowanie:
W misce umieszczamy mąkę owsianą, puree dyniowe, mleko, jajko, cukier i przyprawę do dyni. Wszystkie składniki mieszamy przy pomocy trzepaczki lub miksera. Wykrawamy gniazdo nasienne z jabłek. Owoce obieramy i  kroimy w plastry o grubości około 1 cm.
Na patelni rozgrzewamy olej. Plastry jabłka zanurzamy w cieście i kładziemy na patelni. Smażymy z obu stron do zrumienienia ciasta. Usmażone plastry jabłka odkładamy na papierowy ręcznik. Jabłka nakładamy na talerz, posypujemy cukrem pudrem. Podajemy na ciepło lub na zimno.Uwagi:

– mąkę owsianą otrzymacie mieląc płatki owsiane w młynku

Wypróbuj inne przepisy na owoce w cieście:

Jabłka w cieście
Jabłka w cieście
 Plastry ananasa w cieście
Ananas w cieście
Racuchy z jabłkami
Racuchy z jabłkami

 

Jabłka w cieście dyniowym

 

Jabłka w cieście dyniowym

 

Jabłka w cieście dyniowym
Jabłka w cieście dyniowym

 

Jabłka w cieście dyniowym

Czas przygotowania: 20 minut.

12 komentarzy
0

Podobne posty:

12 komentarzy

Maja Wierzbicka 01/11/2015 - 8:51 am

jak pysznie 🙂
Zapraszam do mnie 🙂

Odpowiedz
Roztrzepana Babeczka 01/11/2015 - 9:00 am

Pysznie 🙂

Odpowiedz
Weronika B. 01/11/2015 - 10:44 am

Robiłam już w tym roku jabłka w cieście, ale o dyniowym nie pomyślałam. Swoją drogą to danie z dzieciństwa 🙂 Zdjęcia prezentują się niesamowicie!

Odpowiedz
Magda C. 01/11/2015 - 10:51 am

Super pomysł! Zapisuję przepis 🙂

Odpowiedz
Karmel-itka 01/11/2015 - 3:08 pm

no powiem, że nie wpadłabym na podobny przepis. Bardzo pyszne 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 01/11/2015 - 9:49 pm

I znowu mnie zaskoczyłaś i trafiłaś w moj gust 😉 kocham dynie, ostatni duzo jej w mojej kuchni ale jako dodatek do tego typu ciasta nie znałam,
Pozdrawiam
Marta

Odpowiedz
gin 02/11/2015 - 11:34 am

Mniam, coś pysznego 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 02/11/2015 - 6:40 pm

Drobne pytanko- mąkę owsianą można zastąpić pszenną? 🙂
Będę wdzięczna za odpowiedź 🙂

Odpowiedz
Malwina 02/11/2015 - 6:47 pm

Jasne 🙂

Odpowiedz
Cotakpachnie? 03/11/2015 - 3:01 pm

mmm uwielbiam jabłka w cieście a u Pani jeszcze w tak pysznym, jesiennym wydaniu! 🙂 Koniecznie musze spróbowac, prezentują się, jak zawsze zresztą, pięknie 🙂

PS Książka Pani? 🙂 Moja młodsza siostra szaleje za tymi dziennikami, zrobiła już zadania ze wszystkich 🙂

Odpowiedz
Malwina 06/11/2015 - 2:25 pm

Właśnie wklejałam naklejki do dziennika, gdy przypomniałam sobie, że nie odpisałam na Twój komentarz. Książka oczywiście moja. Uwielbiam ją 🙂 i proszę, tylko nie per pani. Mam na imię Malwina. Pozdrawiam serdecznie.

Odpowiedz
Cotakpachnie? 08/11/2015 - 11:03 am

w takim razie jestem bardzo ciekawa jak go wypełniłaś, szczególnie te strony typu "wypełnij te stronę jak tylko chcesz" 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies