Piernikowa konfitura ze śliwek

przez Malwina
Dżem ze śliwek najlepszy
Piernikowa konfitura ze śliwek
Piernikowa konfitura ze śliwek znajduje się na pierwszym miejscu wśród moich śliwkowych przetworów. Smakuje i pachnie cudownie, przywodząc na myśl święta Bożego Narodzenia. To pyszny dodatek do ciast, naleśników, tostów. Do mojej konfitury dodaję domową przyprawę do piernika, która urzeka swoimi korzennymi aromatami. Nie zawiera cukru i mąki, jak zdecydowana większość gotowych sklepowych mieszanek. Jeśli macie jeszcze wolne słoiczki, to tym bardziej zachęcam Was do przygotowania tej konfitury. Na pewno nie pożałujecie. 

Przetwory ze śliwek sprawdzone
 PIERNIKOWA KONFITURA ZE ŚLIWEK


Składniki:

Przygotowanie:
Pozbawiamy śliwki pestek, kroimy je w mniejsze kawałki i umieszczamy w garnku. Dodajemy cukier (zaczynamy od 100 g, później w razie potrzeby w trakcie gotowania dosypujemy więcej do smaku), mieszamy i odstawiamy na 1-2 godziny (lub całą noc). 
Do śliwek dodajemy przyprawę do piernika, mieszamy. Śliwki gotujemy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez kilka godzin do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ja gotowanie rozkładam najczęściej na dwa lub trzy dni. W pierwszej wersji śliwki gotujemy pierwszego dnia przez około 1,5 godziny, a drugiego do otrzymania preferowanej konsystencji. W drugiej gotowanie rozkładamy na 3 dni. Pierwszego i drugiego gotujemy śliwki po około 45-60 minut, a trzeciego do uzyskania preferowanej konsystencji. Wybierzcie wersję, która najbardziej Wam odpowiada. Pomiędzy jednym a drugim gotowaniem śliwki pozostawiam na kuchence i przykrywam pokrywką (po całkowitym wystudzeniu). 
Gdy konfitura piernikowa osiągnie odpowiednią konsystencję, wówczas bardzo gorącą konfiturę przekładamy do suchych (wcześniej umytych i wyparzonych) słoików i mocno zakręcamy. Pasteryzujemy przez około 10 minut od zagotowania wody. Słoiki wyjmujemy ostrożnie z wody, dokręcamy, stawiamy na ręczniku kuchennym dnem do góry i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Konfiturę piernikową przenosimy do spiżarki.
Uwagi:
– pod koniec gotowania do konfitury można dodać kilka łyżek gorzkiego kakao do wypieków
– konfiturę można zmiksować na gładką masę przy pomocy blendera (wcześniej trzeba ją ostudzić, aby się nie poparzyć!), następnie bardzo mocno zagotować i przełożyć do słoików
– odradzam dodawanie do tej konfitury gotowej sklepowej mieszanki do piernika. Zazwyczaj mają one dość kiepski skład i nierzadko zawierają dodatkowo mąkę pszenną i cukier.

Wypróbuj także inne przetwory ze śliwek:

 Jak zrobić konfiturę ze śliwek
Konfitura cynamonowa ze śliwek
 Jak zrobić konfiturę ze śliwek
Konfitura waniliowa ze śliwek
 Jak zrobić konfiturę ze śliwek
Czekośliwka
Węgierki przetwory
Piernikowa konfitura ze śliwek

Czas przygotowania: 4 godziny .
10 komentarzy
0

Podobne posty:

10 komentarzy

JustInka 29/09/2015 - 9:54 am

Wiesz, nie cierpię wprost połączenia cynamonu z jabłkami, ale ze śliwką to inna historia! Myślę, że taki dodatek przyprawy piernikowej do konfitury super się sprawdzi. Idealne do przełożenia piernika Bożonarodzeniowego!

Odpowiedz
Malwina 29/09/2015 - 11:51 am

Piernikowa byłaby zbyt przytłaczająca. Do piernika staropolskiego zdecydowanie polecam konfiturę śliwkową z prawdziwą wanilią.

Odpowiedz
gin 29/09/2015 - 10:26 am

Robiłam kiedyś cynamonową, piernikowa musi być równie pyszna 🙂

Odpowiedz
Magda C. 29/09/2015 - 11:45 am

Mmm dla mnie bajka! Musi pachniec i smakować obłędnie 🙂

Odpowiedz
Meis Ideis 29/09/2015 - 11:49 am

Ależ musi to smakować i pachnieć, obłęd:), z pewnością skorzystam z przepisu
pozdrawiam

Odpowiedz
Anonimowy 29/09/2015 - 3:25 pm

Śliwki czekają do jutra zasypane cukrem 😉 Trzymaj kciuki, bo to moje pierwsze w życiu przetwory!

Odpowiedz
Malwina 29/09/2015 - 5:15 pm

Oczywiście będę mocno trzymać 🙂 Uda się na pewno!

Odpowiedz
Anonimowy 03/10/2015 - 6:46 am

Wyszły! Są przepyszne 😉 Część została zjedzona jeszcze przed zapakowaniem do słoiczków. Dziękuję za ten przepis!

Odpowiedz
Książkowe_korale 29/09/2015 - 5:40 pm

Pachnie i smakuje obłędnie jak napisał ktoś powyżej 🙂 Dzięki uprzejmości Malwiny zrobiłam te powidła w miniony weekend z 6 kg śliwek i są niezwykle smakowite i aromatyczne! Nie mają sobie równych 🙂

Odpowiedz
NotTheTree 02/10/2015 - 3:38 pm

Zrobiłam. Niebo w gębie! Muszę szybko zakręcić słoiki i schować bo niedługo nie będę miała co do nich włożyć 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies