Sałatka z zielonych pomidorów i ogórków |
Przetwory na bazie zielonych pomidorów to doskonały przykład kobiecej zaradności. Zamiast pozwolić zmarnować się twardemu i niedojrzałemu warzywu (a właściwie owocowi), można dać mu drugą szansę i przygotować na jego bazie smaczną sałatkę do obiadu.
Gdy w minioną sobotę z Połówkiem natrafiliśmy na niedojrzałe pomidory, od razu zakupiliśmy kilka kilogramów, właśnie z myślą o przetworach na zimę. Zrobiliśmy dwie sałatki – klasyczną z zielonych pomidorów i cebuli oraz kolorową z dodatkiem innych warzyw. Dziś prezentujemy Wam przepis na tę drugą.
Jak smakują zielone pomidory? Mnie ich smak kojarzy się z niedojrzałymi śliwkami. Nie oczekujcie po nich nawet odrobiny smaku znanego Wam z jedzenia skąpanych w słońcu pomidorów. Plasterki pomidorów przejmują smak zalewy, choć nie tak intensywnie, jak pozostałe warzywa znajdujące się w tej sałatce. Są lekko kwaśne, z kolei reszta warzyw słodko-kwaśna.
SAŁATKA Z ZIELONYCH POMIDORÓW I OGÓRKÓW
Składniki (na 5-6 słoiczków po 300 ml):
- 1 kg pomidorów zielonych
- 250 g ogórków gruntowych*
- 1 duża cebula (200 g)
- 1 czerwona papryka
- 1 marchewka (200 g)
- 1 pęczek koperku (opcjonalnie)
- 1,5 łyżki soli
- zalewa: 2 szklanki wody, 1/2 szklanki octu, pół szklanki cukru (jeśli chcecie otrzymać słodszą zalewę, to zwiększcie ilość cukru do 2/3 szklanki), 3 łyżki oleju
- do każdego słoika: gorczyca biała, ziele angielskie w ziarnach, pieprz kolorowy w ziarnach, listki laurowe
Przygotowanie:
Pomidory myjemy, osuszmy, wycinamy szypułkę, a warzywo kroimy w plastry (ja kroję pomidory zawsze w poprzek, bo mają wtedy ładniejszy przekrój, plastry nie powinny być zbyt grube, najlepiej około 3-5 mm). Umieszczamy je w misce, zasypujemy łyżką soli, mieszamy dokładnie. Miskę z pomidorami odstawiamy na 12-16 godzin.
Na 3 godziny przed planowanym nakładaniem sałatki do słoików przygotowujemy pozostałe warzywa. Umyte ogórki kroimy w cienkie plasterki, cebulę obieramy, siekamy w piórka, paprykę kroimy w nieduże słupki, marchewkę obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Warzywa umieszczamy w drugiej misce, zasypujemy pół łyżki soli, mieszamy i odstawiamy na 3 godziny.
Przygotowujemy suche, wcześniej umyte i wyparzone słoiki i zakrętki. Pomidory przekładamy na durszlak (sok puszczony przez pomidory wylewamy) i umieszczamy z powrotem w misce. Warzywa z drugiej miski również odcedzamy na durszlaku i dodajemy do pomidorów. Koperek drobno siekamy, dorzucamy do warzyw, całość mieszamy.
Do każdego słoika wsypujemy niecałe pół łyżeczki nasion gorczycy, 1 ziele angielskie, 2-3 ziarenka pieprzu, kawałek listka laurowego. Sałatkę układamy dość ciasno w słoikach. W garnku przygotowujemy zalewę: wlewamy wodę, ocet, olej, dodajemy cukier. Zalewę zagotowujemy (cukier musi się dobrze rozpuścić), stopniowo nalewamy ją do słoików i zakręcamy. Pasteryzujemy przez 15 minut od zagotowania wody. Słoiki z sałatką wyjmujemy z wody, mocno dokręcamy, odstawiamy do górny dnem na ręczniku i przykrywamy drugim ręcznikiem. Pozostawiamy tak do całkowitego ostygnięcia, a następnie przenosimy do spiżarki. Sałatkę z zielonych pomidorów podajemy jako dodatek do dań obiadowych. Jest gotowa do spożycia po około miesiącu od przygotowania, kiedy pomidory lekko zmiękną.
Uwagi:
– jeśli przygotowujesz tę sałatkę poza sezonem na ogórki gruntowe, to zamiast nich dodaj do sałatki plasterki cukinii (dla ładnego efektu kolorystycznego można dodać zarówno tę zieloną, jak i żółtą)
– sałatkę można wzbogacić o dodatek innych warzyw, np. startej na grubych oczkach rzepy lub rzodkwi
Wypróbuj także przepis na sałatkę z zielonych pomidorów i cebuli
Sałatka z zielonych pomidorów i cebuli |
Zielone pomidory |
Sałatka z zielonych pomidorów i ogórków |
Czas przygotowania (bez czasu odstawienia warzyw): 1 godzina i 10 minut.
6 komentarzy
Super sałatka 🙂
Wspaniały przepis 🙂 w sam raz na moje 5kg zielonych pomidorów :))) wspaniała strona wiele ciekawych inspiracji od kilku dni nie mogę przestać Cię odwiedzać 🙂 pozdrawiam ciepło
Czy miskę z pomidorami trzeba trzymać przez te kilkanaście godzin w lodówce?
Na zewnątrz. Przykryj ją tylko czymś, by nie zaciekawiła muszek owocówek.
dodalem jeszcze startej na tarce czerwonej kalarepy.
Sałatka ciekawa , zrobiłem tylko zmieniłem proporcje poniewaz dałem co mi na ogrodzie urosło a więc :
pomidor zielony
ogórek duży sałatkowy
marcheweczki małe takie słabo wyrośnięte ( wczesniej podgotowałem je 5 min )
fasola szparagowa zielona i żółta ( podgotowana )
cebula
papryka zielona , czerwona i żółta .
przyprawy jak w przepisie bez kopru .
korciło mnie jeszcze żeby dać trochę kapusty ale w końcu zrezygnowałem .
Wyszło dobrze . Polecam Tomasz .