Sałatka z zielonych pomidorów i ogórków

przez Malwina
Sałatka z zielonych pomidorów i ogórków
Przetwory na bazie zielonych pomidorów to doskonały przykład kobiecej zaradności. Zamiast pozwolić zmarnować się twardemu i niedojrzałemu warzywu (a właściwie owocowi), można dać mu drugą szansę i przygotować na jego bazie smaczną sałatkę do obiadu

Gdy w minioną sobotę z Połówkiem natrafiliśmy na niedojrzałe pomidory, od razu zakupiliśmy kilka kilogramów, właśnie z myślą o przetworach na zimę. Zrobiliśmy dwie sałatki – klasyczną z zielonych pomidorów i cebuli oraz kolorową z dodatkiem innych warzyw. Dziś prezentujemy Wam przepis na tę drugą. 
Jak smakują zielone pomidory? Mnie ich smak kojarzy się z niedojrzałymi śliwkami. Nie oczekujcie po nich nawet odrobiny smaku znanego Wam z jedzenia skąpanych w słońcu pomidorów. Plasterki pomidorów przejmują smak zalewy, choć nie tak intensywnie, jak pozostałe warzywa znajdujące się w tej sałatce. Są lekko kwaśne, z kolei reszta warzyw słodko-kwaśna. 


SAŁATKA Z ZIELONYCH POMIDORÓW I OGÓRKÓW


Składniki (na 5-6 słoiczków po 300 ml):

  • 1 kg pomidorów zielonych
  • 250 g ogórków gruntowych*
  • 1 duża cebula (200 g)
  • 1 czerwona papryka
  • 1 marchewka (200 g)
  • 1 pęczek koperku (opcjonalnie)
  • 1,5 łyżki soli
  • zalewa: 2 szklanki wody, 1/2 szklanki octu, pół szklanki cukru (jeśli chcecie otrzymać słodszą zalewę, to zwiększcie ilość cukru do 2/3 szklanki), 3 łyżki oleju 
  • do każdego słoika: gorczyca biała, ziele angielskie w ziarnach, pieprz kolorowy w ziarnach, listki laurowe 
Przygotowanie:
Pomidory myjemy, osuszmy, wycinamy szypułkę, a warzywo kroimy w plastry (ja kroję pomidory zawsze w poprzek, bo mają wtedy ładniejszy przekrój, plastry nie powinny być zbyt grube, najlepiej około 3-5 mm). Umieszczamy je w misce, zasypujemy łyżką soli, mieszamy dokładnie. Miskę z pomidorami odstawiamy na 12-16 godzin. 
Na 3 godziny przed planowanym nakładaniem sałatki do słoików przygotowujemy pozostałe warzywa. Umyte ogórki kroimy w cienkie plasterki, cebulę obieramy, siekamy w piórka, paprykę kroimy w nieduże słupki, marchewkę obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Warzywa umieszczamy w drugiej misce, zasypujemy pół łyżki soli, mieszamy i odstawiamy na 3 godziny. 
Przygotowujemy suche, wcześniej umyte i wyparzone słoiki i zakrętki. Pomidory przekładamy na durszlak (sok puszczony przez pomidory wylewamy) i umieszczamy z powrotem w misce. Warzywa z drugiej miski również odcedzamy na durszlaku i dodajemy do pomidorów. Koperek drobno siekamy, dorzucamy do warzyw, całość mieszamy. 
Do każdego słoika wsypujemy niecałe pół łyżeczki nasion gorczycy, 1 ziele angielskie, 2-3 ziarenka pieprzu, kawałek listka laurowego. Sałatkę układamy dość ciasno w słoikach. W garnku przygotowujemy zalewę: wlewamy wodę, ocet, olej, dodajemy cukier. Zalewę zagotowujemy (cukier musi się dobrze rozpuścić), stopniowo nalewamy ją do słoików i zakręcamy. Pasteryzujemy przez 15 minut od zagotowania wody. Słoiki z sałatką wyjmujemy z wody, mocno dokręcamy, odstawiamy do górny dnem na ręczniku i przykrywamy drugim ręcznikiem. Pozostawiamy tak do całkowitego ostygnięcia, a następnie przenosimy do spiżarki. Sałatkę z zielonych pomidorów podajemy jako dodatek do dań obiadowych. Jest gotowa do spożycia po około miesiącu od przygotowania, kiedy pomidory lekko zmiękną.

Uwagi:

– jeśli przygotowujesz tę sałatkę poza sezonem na ogórki gruntowe, to zamiast nich dodaj do sałatki plasterki cukinii (dla ładnego efektu kolorystycznego można dodać zarówno tę zieloną, jak i żółtą)

– sałatkę można wzbogacić o dodatek innych warzyw, np. startej na grubych oczkach rzepy lub rzodkwi

Wypróbuj także przepis na sałatkę z zielonych pomidorów i cebuli
 Sałatka z zielonymi pomidorami jak zrobić
Sałatka z zielonych pomidorów
i cebuli

Zielone pomidory

Sałatka z zielonych pomidorów i ogórków

Czas przygotowania (bez czasu odstawienia warzyw): 1 godzina i 10 minut.

6 komentarzy
1

Podobne posty:

6 komentarzy

Magda C. 16/09/2015 - 7:30 pm

Super sałatka 🙂

Odpowiedz
gotuj się 02/10/2015 - 6:54 am

Wspaniały przepis 🙂 w sam raz na moje 5kg zielonych pomidorów :))) wspaniała strona wiele ciekawych inspiracji od kilku dni nie mogę przestać Cię odwiedzać 🙂 pozdrawiam ciepło

Odpowiedz
Agnieszka 25/09/2016 - 10:24 am

Czy miskę z pomidorami trzeba trzymać przez te kilkanaście godzin w lodówce?

Odpowiedz
Malwina 25/09/2016 - 4:08 pm

Na zewnątrz. Przykryj ją tylko czymś, by nie zaciekawiła muszek owocówek.

Odpowiedz
Anonimowy 14/07/2017 - 7:24 am

dodalem jeszcze startej na tarce czerwonej kalarepy.

Odpowiedz
Anonimowy 13/08/2017 - 4:23 pm

Sałatka ciekawa , zrobiłem tylko zmieniłem proporcje poniewaz dałem co mi na ogrodzie urosło a więc :
pomidor zielony
ogórek duży sałatkowy
marcheweczki małe takie słabo wyrośnięte ( wczesniej podgotowałem je 5 min )
fasola szparagowa zielona i żółta ( podgotowana )
cebula
papryka zielona , czerwona i żółta .
przyprawy jak w przepisie bez kopru .
korciło mnie jeszcze żeby dać trochę kapusty ale w końcu zrezygnowałem .
Wyszło dobrze . Polecam Tomasz .

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies