Make bento, not war! #101

przez Malwina
Bento
Witajcie w kolejnym podsumowaniu tygodnia z posiłkami w pudełku. Tym razem nad zawartością bento boxów czuwał Połówek. Ja do zabawy w pakowanie posiłków powrócę dopiero za jakiś czas, gdy wyzdrowieję. Póki co, zmuszona jestem trzymać się z dala od kuchni i szczerze mówiąc, po prawie 2- tygodniowej przerwie tęsknię za gotowaniem jak nigdy. 

Przy okazji w zestawieniu wylądował nowy pojemnik, który dostałam w prezencie od Połówka z okazji setnej odsłony cyklu „Make bento, not war!”. Na razie sprawdza się świetnie. Już wkrótce postaram się napisać Wam o nim troszkę więcej. 
Make bento, not war!

PONIEDZIAŁEK

W moim pojemniku proste bento składające się z makaronu crudaiola (z papryką, pomidorkami, czosnkiem, oregano i kaparami) oraz pomidor malinowy z dymką. 

WTOREK

W zestawie u Połówka kasza gryczana z pieczarkami i sosem sojowym. Taką kaszę robimy na mnóstwo sposobów, zawsze smakuje super i zarówno ja, jak i Połówek, lubimy ją jeść na zimno. Tu akurat wymieszana została kasza gryczana palona i niepalona. Dodatkowo dietetyczne mielone z kurczaka oraz warzywa: marynowane buraki, pomidory, cukinia chili i ogórek gruntowy. 

Bento, które z powodzeniem wystarczyło mi aż na trzy posiłki. W pojemniku „twarożek” na bazie naturalnego tofu, z dodatkiem rzodkiewki, dymki wraz ze szczypiorkiem i czarnuszki. Dodatkowo warzywa: pomidor bawole serce, ogórek, rzodkiewka w plastrach i pieczywo. Na drugim pięterku pyszny makaron z suszonymi pomidorami i oliwkami. Makaron wyszedł Połówkowi wyjątkowo smacznie. Koniecznie do powtórzenia i to jeszcze nie jeden raz. 

ŚRODA

W zestawie u Połówka dietetyczne burgery z marchewką w wersji mini, dodatkowo cukinia w zalewie musztardowej, pomidorki oraz pilaw z cukinią i groszkiem (bez szpinaku, bo tego akurat zabrakło).

W moim bento pasta vel dip z fasoli z pieczoną papryką (posypany płatkami ostrej tureckiej papryki w płatkach i czarnuszką). Obowiązkowo w zestawie pojawiły się warzywa: ogórek, pomidor, pieczona papryka oraz oliwki. Jako dodatek do śniadania pieczywo.

CZWARTEK

Połówek zabrał ze pilaw z kurczakiem, pomidorami i papryką. Jako przegryzka ogórek gruntowy i marynowane pomidory koktajlowe

W moim bento ponownie „twarożek” na bazie tofu. Jak nie przepadam za tym kostkowanym tofu, to w takim wydaniu posmakował mi wyjątkowo. W drugiej przegródce warzywa. Dodatkowo pieczywo. 
7 komentarzy
0

Podobne posty:

7 komentarzy

jeff 07/09/2015 - 12:53 pm

jak zwykle pudełka wyglądają wyjątkowo apetycznie 🙂 aż sama coraz poważniej zastanawiam się nad kupnem lunchboxa 🙂

Odpowiedz
Kinga 07/09/2015 - 1:25 pm

Smacznie 🙂

Odpowiedz
Jadwiga M 07/09/2015 - 2:49 pm

Te pudełka są niesamowite! Najbardziej podobają mi się takie z wieloma przegródkami. Jakoś wcześniej zawsze się zastanawiałam w sumie po co tyle przegródek. Ale po przeczytaniu kilka Twoich postów z bento, zainspirowałam się i chyba poszperam w internecie w poszukiwaniu jakiegoś fajnego pudełka 😉

w-spodnicy.blogspot.com

Odpowiedz
Anonimowy 07/09/2015 - 3:52 pm

KOCHAM TEN CYKL!!! <3333

Odpowiedz
Magda C. 07/09/2015 - 4:46 pm

Same smakołyki, Wtorek najlepszy 😉

Odpowiedz
AniBarPioMar 08/09/2015 - 1:39 pm

mniam 🙂 aż głodna się zrobiłam

Odpowiedz
Anonimowy 11/09/2015 - 9:50 am

UWIELBIAM !!!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies