Make bento, not war! #100

przez Malwina
Lunchbox
Wybaczcie dłuższą przerwę we wpisach śniadaniowych, jednak jak na złość mieliśmy kilka problemów technicznych. Dziś setna odsłona Waszego ulubionego cyklu. Mam dla Was kilkanaście pudełeczek pełnych pysznego jedzenia. Myślę, że większość z Was znajdzie w tym podsumowaniu coś dla siebie. Planuję kilka zmian związanych z poniedziałkowymi wpisami, ale o tym dopiero za jakiś czas. Pozwólcie mi się jeszcze troszkę polenić i wykorzystać czas wolny od pracy. 

PS. W Biedronkach dostępne są właśnie silikonowe pojemniki na lunch, o których pisałam Wam w ubiegłym roku (i które dość często widujecie w podsumowaniach). Zachęcam do zapoznania się z recenzją.

Make bento, not war!

PONIEDZIAŁEK

Zestaw w 100 % turecki, bo w pojemniku wylądowały drobiowe kofty z ziołami, pomidor, groszek cukrowy. Do tego sałatka ziemniaczana z jajkiem, oliwkami i ostrą papryką w płatkach.

WTOREK

W pojemniku u Połówka sałatka ziemniaczana z zieleniną. Dodatkowo w pojemniku wylądował kurczak i indyk gotowane na parze, a także pomidory, szczypior oraz zielone oliwki.

ŚRODA

Pierwszy posiłek to frittata białkowa z fasolą flażoletką, koperkiem, cebulką i piersią z kurczaka. Dodatkowo świeże warzywa: pomidory, groszek cukrowy i ogórki.

Drugi posiłek to spanakorizo, czyli pilaw ze szpinakiem. Dodatkowo cytryna do doprawienia ryżu oraz pomidory i groszek.

CZWARTEK

W lunchboxie pasta z makreli i ogórka oaz pomidor z czarnuszką. W drugiej części pojemnika kasza gryczana z piersią z kurczaka, selerem, papryką i groszkiem. Dodatkowo ogórki konserwowe.

PIĄTEK

Tym razem Połówek zabrał ze sobą turecką sałatkę ziemniaczaną, filety z indyka (przyprawione zaatarem), ogórki, pomidory ze szczypiorkiem oraz pokrojone w plastry kotlety mielone z kurczaka.

PONIEDZIAŁEK

W lunchboxie bardzo lubiana przez Połówka ostatnio kasza gryczana z warzywami (groszek, papryka, pieczarki, cebula). Jako dodatek do niej sporej wielkości pierś z kurczaka (w domowej przyprawie do grilla), sałatka z patisona i papryki, jajko ugotowane na twardo i groszek cukrowy.

WTOREK

Na śniadanie omlet z pieczarkami i szczypiorkiem. Dodatkowo pół pomidora malinowego.

Drugi posiłek to pilaw z groszkiem i marchewką oraz pierś z kurczaka smażona na patelni.

ŚRODA

W pojemniku u Połówka wylądowały krakowskie małdrzyki oraz dwie soczyste gruszki.

CZWARTEK

W lunchboxie śniadanie na słodko w postaci puddingu ryżowego słodzonego erytrolem. Jako dodatek do puddingu gruszka oraz borówki.

Jako drugi posiłek sałatka makaronowa z tuńczykiem oraz pierś z kurczaka przygotowana na parze. Do pojemnika dołożyłam ogórki gruntowe i łyżkę sałatki z patisona i papryki.

3 komentarze
0

Podobne posty:

3 komentarze

Kinga 31/08/2015 - 10:56 am

Wygląda apatycznie 🙂

Odpowiedz
Magda C. 31/08/2015 - 3:56 pm

Różnorodnie, zdrowo – pysznie 🙂

Odpowiedz
Roztrzepana Babeczka 31/08/2015 - 6:02 pm

Pychotka. Każdy zestaw jest inny, a wszystkie wspaniałe 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies