Okoń morski pieczony z ziemniakami

przez Malwina
Okoń morski pieczony z ziemniakami

Banalnie prosty obiad, który robi się praktycznie sam. Kto takich obiadów nie lubi, szczególnie w zabieganym tygodniu wypełnionym po brzegi pracą? Pieczony okoń z ziemniakami to z pewnością danie z gatunku tych, które robią się same. Nasz wkład ogranicza się do przyprawienia ryby i ułożenia składników w naczyniu. Resztę załatwi już za nas piekarnik, a kiedy nasz obiad będzie się piekł, możemy się zająć innymi rzeczami.

Chrupiące młode ziemniaki, pachnąca cytryną i koperkiem ryba i soczyste pomidorki. Do szczęścia wystarczy już tylko jakiś lekki jogurtowy dip. Częstujcie się przepisem 🙂 Przepis bierze udział w akcji Warzywa psiankowate.

OKOŃ MORSKI PIECZONY Z ZIEMNIAKAMI 

Składniki (na 2 porcje):

  • 2 małe okonie morskie (labraksy), wypatroszone, każdy po około 250 g
  • 500 g niedużych młodych ziemniaków
  • dwie gałązki pomidorków koktajlowych
  • sól morska i kolorowy pieprz w młynku
  • 1 cytryna
  • kilka gałązek koperku
  • kilka czarnych oliwek
  • olej lub oliwa
  • dodatkowo: wykałaczki
Przygotowanie:
Koperek drobno siekamy. Ocieramy skórkę z połowy cytryny i wyciskamy z niej sok. Drugą połówkę kroimy w plastry. Rybę oprószamy w środku i z zewnątrz świeżo zmieloną solą i pieprzem. Do środka wkładamy skórkę otartą z cytryny, koperek, plasterki cytryny. Okonie polewamy w środku i na zewnątrz sokiem z cytryny. Rozcięcie spinamy wykałaczkami. Ryby odstawiamy do lodówki. 
Ziemniaki myjemy, osuszamy (ja młode ziemniaczki pozostawiam w skórkach), kroimy na pół lub w ćwiartki. Przekładamy je do dwóch średnich lub 1 dużego naczynia do zapiekania (ziemniaki powinny być w jednej warstwie, aby piekły się równomiernie). Polewamy 2 łyżeczkami oleju, oprószamy świeżo zmieloną solą morską, mieszamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy przez około 30-40 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Następnie na ziemniakach układamy ryby, dokładamy pomidorki na gałązkach. Pieczemy dalej przez około 17-20 minut. Jeśli zawartość naczynia zacznie się zbytnio przypiekać, przykrywamy je folią aluminiową. Na 3 minuty przed końcem pieczenia dorzucamy do ziemniaków oliwki. Naczynie wyjmujemy z piekarnika, okonia i warzywa przekładamy na talerze i podajemy. Warto do ziemniaków przygotować lekki sos na bazie jogurtu naturalnego.

Polecam Ci również przepis na labraksa z sosem tahini

Okoń morski pieczony z ziemniakami

Czas przygotowania: 50 minut.

7 komentarzy
0

7 komentarzy

Kinga 25/08/2015 - 9:53 am

Pychotka 🙂

Odpowiedz
Magda C. 25/08/2015 - 5:19 pm

Smakowicie wygląda 🙂

Odpowiedz
gin 25/08/2015 - 8:00 pm

Mnie zawsze w takich rybach odstraszają ości 😉

Odpowiedz
Majana 25/08/2015 - 8:41 pm

Pysznie wygląda, tak pięknie podany! Cudowne zdjęcia.
Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
Gosia 25/08/2015 - 9:24 pm

Jest w końcu i ta rybka 😀 Jak patrzę na to zdjęcie, to chciałabym się przenieść gdzieś na południe Europy i jeść właśnie taką rybkę 😀

Odpowiedz
Roztrzepana Babeczka 26/08/2015 - 7:56 am

Uwielbiam ryby! Zwłaszcza, gdy wyglądają tak apetycznie 🙂

Odpowiedz
mopswkuchni 10/09/2015 - 5:21 pm

Cudowny zestaw. Cieszę się, że coraz częściej pojawia się u Ciebie ryba 😉

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies