Tureckie kofty z kurczaka |
Do końca sierpnia, czyli jeszcze przez kilka dni, będę Was w dalszym ciągu częstować przepisami rodem z kuchni tureckiej. Tym razem mam coś dla amatorów mięsa, czyli kofty. Kofty w Turcji przygotowuje się najczęściej na bazie wołowiny, baraniny, jagnięciny lub mięsa drobiowego. Oczywiście użycie mięsa wieprzowego nie wchodzi w rachubę ze względów religijnych. Mogą mieć kształt podłużnych kiełbasek, klopsików lub okrągłych kotlecików. Moje kofty przygotowałam w kształcie tych ostatnich. Są lekko pikantne za sprawą dodatku czosnku i ostrej papryki. Podałam je z chlebkiem bazlama, dipem z cukinią, sałatką pasterską oraz ayranem. Przepis na kofty z kurczaka przygotowałam w ramach trwającej właśnie akcji Turcja od kuchni.
KOFTY Z KURCZAKA
(TURCJA)
Składniki (na 2-3 porcje):
- 350 g piersi z kurczaka
- pół pęczka natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1 cebula
- 1 większy ząbek czosnku lub 2 średnie
- 1 białko jajka
- 1/3 ostrej papryki w proszku
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Mięso mielimy w maszynce. Natkę i koperek drobno siekamy. Cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę. Do mięsa dodajemy zieleninę, cebulę, czosnek, białko, ostrą paprykę. Doprawiamy solą i pieprzem. Masę mięsną dokładnie wyrabiamy dłonią. Dłonie zwilżamy zimną wodą i formujemy kotlety. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy kotlety z obu stron, aż ładnie się zrumienią i przestaną być surowe w środki. Kofty podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja serwowałam je z chlebkami bazlama, taratorem z cukinii, sałatką pasterksą oraz ayranem.
Tureckie kofty z kurczaka |
Czas przygotowania: 30 minut.
8 komentarzy
Świetne danie. Już na samą myśl głodnieję
http://nackany-zeszycik.blogspot.com/
pierwszy raz w życiu słyszę o koftach. Wyglądają pysznie
Smacznie 😉
Nazwa nieznana ale smak tak 🙂
Mmm, bardzo apetycznie wyglądają 🙂
Super pomysł na inne smaki obiadowe 🙂
Bardzo smakowicie wyglądają, a ponadto można je zrobić z ogólnie dostępnych składników:)
Mnie względy religijne nie obejmują więc chętnie zrobię z wieprzowiny.