Tureckie kofty z kurczaka

przez Malwina
Kofty z zieleniną
Tureckie kofty z kurczaka
Do końca sierpnia, czyli jeszcze przez kilka dni, będę Was w dalszym ciągu częstować przepisami rodem z kuchni tureckiej. Tym razem mam coś dla amatorów mięsa, czyli kofty. Kofty w Turcji przygotowuje się najczęściej na bazie wołowiny, baraniny, jagnięciny lub mięsa drobiowego. Oczywiście użycie mięsa wieprzowego nie wchodzi w rachubę ze względów religijnych. Mogą mieć kształt podłużnych kiełbasek, klopsików lub okrągłych kotlecików. Moje kofty przygotowałam w kształcie tych ostatnich. Są lekko pikantne za sprawą dodatku czosnku i ostrej papryki. Podałam je z chlebkiem bazlama, dipem z cukinią, sałatką pasterską oraz ayranem. Przepis na kofty z kurczaka przygotowałam w ramach trwającej właśnie akcji Turcja od kuchni

Kofty z kurczaka z natką
KOFTY Z KURCZAKA
(TURCJA)


Składniki (na 2-3 porcje):

  • 350 g piersi z kurczaka
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 cebula
  • 1 większy ząbek czosnku lub 2 średnie
  • 1 białko jajka
  • 1/3 ostrej papryki w proszku 
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Mięso mielimy w maszynce. Natkę i koperek drobno siekamy. Cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę. Do mięsa dodajemy zieleninę, cebulę, czosnek, białko, ostrą paprykę. Doprawiamy solą i pieprzem. Masę mięsną dokładnie wyrabiamy dłonią. Dłonie zwilżamy zimną wodą i formujemy kotlety. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy kotlety z obu stron, aż ładnie się zrumienią i przestaną być surowe w środki. Kofty podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja serwowałam je z chlebkami bazlama, taratorem z cukiniisałatką pasterksą oraz ayranem. 
Kofty drobiowe
Kotlety z  kurczaka z natką
Tureckie kofty z kurczaka

Czas przygotowania: 30 minut.

8 komentarzy
0

Podobne posty:

8 komentarzy

Roztrzepana Babeczka 24/08/2015 - 7:09 am

Świetne danie. Już na samą myśl głodnieję
http://nackany-zeszycik.blogspot.com/

Odpowiedz
Natalia Pałac 24/08/2015 - 7:44 am

pierwszy raz w życiu słyszę o koftach. Wyglądają pysznie

Odpowiedz
Kinga 24/08/2015 - 8:08 am

Smacznie 😉

Odpowiedz
Kasia 24/08/2015 - 11:43 am

Nazwa nieznana ale smak tak 🙂

Odpowiedz
gin 24/08/2015 - 11:56 am

Mmm, bardzo apetycznie wyglądają 🙂

Odpowiedz
Magda C. 24/08/2015 - 6:11 pm

Super pomysł na inne smaki obiadowe 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 26/08/2015 - 7:15 am

Bardzo smakowicie wyglądają, a ponadto można je zrobić z ogólnie dostępnych składników:)

Odpowiedz
Anonimowy 25/07/2016 - 12:24 am

Mnie względy religijne nie obejmują więc chętnie zrobię z wieprzowiny.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies