Dip z cukinii |
O tureckim taratorze wspomniałam Wam już przy okazji przepisu na tarator z marchewki i tarator ze szpinaku. To rodzaj przystawki w formie gęstego dipu. Można go określić też mianem sałatki, choć zapewne dla większości z Was warzywa podane w takiej formie z sałatką nie mają nic wspólnego. Za to niektórym taki tarator skojarzy się być może z popularnym sosem tzatziki.
Cukinię do taratora dodaje się nie w formie surowej, a przesmaża ją na patelni. Sam sos na bazie jogurtu doprawia czosnkiem, czasem także ziołami. Ja do taratora dodaję najczęściej świeży koperek, który wyjątkowo dobrze komponuje się z tym zielonym warzywem. Ponieważ jogurty dostępne w Polsce nie są tak kwaskowate w smaku, jak te tureckie, dip wzbogacam również o niewielką ilość soku z cytryny.
Z czym podawać dip z cukinii? To fajny dodatek do grillowanych mięs i warzyw, a także pieczywa. Świetnie sprawdza się w ciepłe letnie dni. Przepis przygotowałam wspólnie z Emilią w ramach jej akcji Turcja od kuchni.
DIP Z CUKINII
(TURCJA)
Składniki:
- 2 szklanki startej na dużych oczkach cukinii (dwie małe cukinie)
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki soku z cytryny lub 1 łyżeczka octu winnego
- 1-2 łyżki posiekanego koperku (opcjonalnie)
- około 1 szklanka gęstego greckiego jogurtu naturalnego
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cukinię, smażymy przez około 5-7 minut, aż lekko się zrumieni. Studzimy. Czosnek ucieramy w moździerzu lub drobno siekamy i rozcieramy bokiem noża ze szczyptą soli. Do jogurtu dodajemy sok z cytryny, koperek (jeśli używamy), przestudzoną cukinię, czosnek. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, mieszamy. Przed podaniem chłodzimy w lodówce, a wierzch kropimy oliwą.
Dip z cukinii |
Czas przygotowania: 15 minut.
7 komentarzy
uwielbiam takie sosy, ale zazwyczaj jem je do pieczonej dyni 🙂
O, muszę to wypróbować 😀
Juz mi sie podoba 🙂 Lubie cukinie wiec zapisze sobie do wyprobowania.
Zapisuję przepis 😉 świetny pomysł 😉
Na pewno wypróbuję, bo uwielbiam cukinię 😀
Rewelacja! Podałam jako dodatek do smażonego tofu, a mięsożercom do pieczonego schabu. Zdecydowanie za mała porcja dla 4 osób, zniknął za szybko 🙂
Mama cieszy się z fajnego pomysłu na wykorzystanie cukinii, bo na działce powolutku dojrzewają już nasze cukinie 🙂 Wiem już, jaki dip będzie królował na naszym stole tego lata 🙂
Super dip! Podałam z kurczakiem w tempurze – pychota. Położyłam sos na sałacie i ta sałata też super smakowała z tym sosem 😀 Polecam