Dip z cukinii

przez Malwina
Dip z cukinią
Dip z cukinii

O tureckim taratorze wspomniałam Wam już przy okazji przepisu na tarator z marchewki i tarator ze szpinaku. To rodzaj przystawki w formie gęstego dipu. Można go określić też mianem sałatki, choć zapewne dla większości z Was warzywa podane w takiej formie z sałatką nie mają nic wspólnego. Za to niektórym taki tarator skojarzy się być może z popularnym sosem tzatziki. 

Cukinię do taratora dodaje się nie w formie surowej, a przesmaża ją na patelni. Sam sos na bazie jogurtu doprawia czosnkiem, czasem także ziołami. Ja do taratora dodaję najczęściej świeży koperek, który wyjątkowo dobrze komponuje się z tym zielonym warzywem. Ponieważ jogurty dostępne w Polsce nie są tak kwaskowate w smaku, jak te tureckie, dip wzbogacam również o niewielką ilość soku z cytryny. 
Z czym podawać dip z cukinii? To fajny dodatek do grillowanych mięs i warzyw, a także pieczywa. Świetnie sprawdza się w ciepłe letnie dni. Przepis przygotowałam wspólnie z Emilią w ramach jej akcji Turcja od kuchni

Dip cukiniowy

DIP Z CUKINII
(TURCJA)

Składniki:

  • 2 szklanki startej na dużych oczkach cukinii (dwie małe cukinie)
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki soku z cytryny lub 1 łyżeczka octu winnego
  • 1-2 łyżki posiekanego koperku (opcjonalnie)
  • około 1 szklanka gęstego greckiego jogurtu naturalnego
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cukinię, smażymy przez około 5-7 minut, aż lekko się zrumieni. Studzimy. Czosnek ucieramy w moździerzu lub drobno siekamy i rozcieramy bokiem noża ze szczyptą soli. Do jogurtu dodajemy sok z cytryny, koperek (jeśli używamy), przestudzoną cukinię, czosnek. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, mieszamy. Przed podaniem chłodzimy w lodówce, a wierzch kropimy oliwą.

Sos z cukinii
Sos cukiniowy
Dip z cukinii

Czas przygotowania: 15 minut.

7 komentarzy
0

Podobne posty:

7 komentarzy

Magdalena Kuchaja 12/08/2015 - 9:00 am

uwielbiam takie sosy, ale zazwyczaj jem je do pieczonej dyni 🙂

Odpowiedz
PożeraczeCzasu.pl 13/08/2015 - 12:07 pm

O, muszę to wypróbować 😀

Odpowiedz
majka 12/08/2015 - 11:37 am

Juz mi sie podoba 🙂 Lubie cukinie wiec zapisze sobie do wyprobowania.

Odpowiedz
Aleksandra Fic 12/08/2015 - 2:27 pm

Zapisuję przepis 😉 świetny pomysł 😉

Odpowiedz
PożeraczeCzasu.pl 13/08/2015 - 12:07 pm

Na pewno wypróbuję, bo uwielbiam cukinię 😀

Odpowiedz
Anonimowy 21/06/2016 - 10:38 am

Rewelacja! Podałam jako dodatek do smażonego tofu, a mięsożercom do pieczonego schabu. Zdecydowanie za mała porcja dla 4 osób, zniknął za szybko 🙂
Mama cieszy się z fajnego pomysłu na wykorzystanie cukinii, bo na działce powolutku dojrzewają już nasze cukinie 🙂 Wiem już, jaki dip będzie królował na naszym stole tego lata 🙂

Odpowiedz
martyna6984 18/07/2016 - 8:58 pm

Super dip! Podałam z kurczakiem w tempurze – pychota. Położyłam sos na sałacie i ta sałata też super smakowała z tym sosem 😀 Polecam

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies