Warsztaty Tefal i KONKURS

przez Malwina

Jakiś czas temu miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach organizowanych przez firmę Tefal, które miały miejsce w Food Lab Studio w Warszawie. Spotkanie odbyło się w ramach promocji nowego sprzętu Tefal – Cuisine Companion. Czym dokładnie jest Cuisine Complanion opiszę Wam w dalszej części mojej relacji. Ponieważ była to moja pierwsza wizyta w Food Lab Studio, pozwolę sobie napisać kilka słów na temat tego miejsca.


Food Lab Studio to miejsce z duszą i charakterem. Świetnie zaprojektowane i urządzone, pełne serdecznych osób, które wręcz zarażają swoją miłością do gotowania. Profesjonalny sprzęt, świeże produkty najwyższej jakości i ogromna wiedza na temat gotowania – to właśnie znajdziecie w Food Lab Studio. 
Dla mnie dużym plusem tego miejsca była jego lokalizacja. Okazało się, że aby dotrzeć na miejsce, musiałam w przeciągu ciągnącej się na ponad 200 km drogi z Częstochowy skręcić tylko 4 razy. I to już w samej Warszawie.
Zanim rozpoczęły się warsztaty mogliśmy na spokojnie rozgościć się w studiu i porozmawiać choć przez chwilkę z innymi uczestnikami. Mój wzrok przykuł w szczególności ogromny regał pełen książek kucharskich i okołokulinarnych. Myślę, że niejeden amator gotowania chciałby mieć choć część z tych pozycji w swojej kolekcji. 

A oto bohater naszych warsztatów, czyli nowy sprzęt firmy Tefal Cuisine Companion. Czym jest Cuisine Companion? Pierwszy raz o tym sprzęcie usłyszałam na kilka dni przed planowanymi warsztatami. Obejrzałam kilka filmików w sieci z tym produktem w roli głównej, który jak słusznie już na początku wywnioskowałam, łączy w sobie funkcje wielu niezbędnych w kuchni sprzętów. Z pomocą tego cudeńka można przygotować setki różnorodnych potraw, od przystawek, przez zupy, sosy, dania główne, po pieczywo i desery. Gdy byłam już na miejscu, spodziewałam się więc, że ujrzę ogromną maszynę zajmującą pół blatu kuchennego. Nic bardziej mylnego, bo Cuisine Complanion okazał się na żywo sprzętem zgrabnym i w żadnym wypadku nie o monstrualnych rozmiarach. Sama w mojej kuchni posiadam co najmniej pięć kuchennych sprzętów o wiele większych gabarytach.

Prowadzącym warsztaty był właściciel Food Lab Studio – Grzegorz Łapanowski. Człowiek niezwykle serdeczny i mam wrażenie, że wiecznie uśmiechnięty i zarażający swoim optymizmem. 
Zanim przystąpiliśmy do gotowania, Grzegorz wraz ze swoją ekipą przygotował dla nas krótki pokaz w trakcie którego mogliśmy dowiedzieć się więcej o nowym produkcie Tefal, zobaczyć go w akcji i przy okazji zadać kilka pytań. Cuisine Companion miesza, ubija, smaży, wyrabia, gotuje na wolnym ogniu lub na parze itp. Jak się okazało, z pomocą tego sprzętu można przygotowywać sosy, zupy, kremy do ciast,  gotować na parze, wyrabiać ciasto na chleb i wiele wiele innych. Wystarczy do środka zapakować odpowiednie składniki i zaprogramować urządzenie. Nie trzeba zaglądać do środka, wystarczy wybrać odpowiedni program, ustawić temperaturę i czas, a za kilka chwil na talerzu ląduje gotowe danie. Prościej już chyba być nie może. Mnie szczególnie zainteresowały dwie funkcje tego urządzenia, a mianowicie wolne gotowanie i możliwość przygotowania dań metodą stir-fry. 

W trakcie swojej prezentacji Grzegorz przygotował polędwicę z dorsza gotowaną na parze z chipsem z długo dojrzewającej szynki i młodymi warzywami. Przygotowanie kompletnej potrawy zajęło mu mniej niż 15 minut.

A tu menu z potrawami, które mieliśmy przygotować w trakcie warsztatów. 

Zanim przystąpiliśmy do pracy, podzieliliśmy się na trzy zespoły. Jedna grupa gotowała z Grześkiem Łapanowskim, druga z Jurkiem Sobieniakiem a trzecia z Adrianną Jaworską. Ja wybrałam grupę zajmującą się deserami, którą prowadziła Adrianna. 

Na naszej sekcji mieliśmy do dyspozycji świeże owoce, jadalne kwiaty i mnóstwo aromatycznych ziół oraz dodatków. Mnie absolutnie zachwycił zapach werbeny cytrynowej.

Naszym zadaniem było przygotować dwa desery. Pierwszym był zapewne znany większości z Was lemon curd, czyli krem cytrynowy. Jak przygotowuje się ten krem w warunkach domowych? W kąpieli wodnej miesza się rózgą miksturę złożoną z żółtek (lub całych jajek), soku z cytryny, cukru oraz masła. Trwa to dobrych kilkanaście minut, aż do otrzymania odpowiedniej konsystencji. W Cuisine Companion wystarczyło umieścić odpowiednie składniki w środku (oczywiście w odpowiedniej kolejności), ustawić temperaturę, tryb pracy i czas i po około 12 minutach mieliśmy gotowy krem. Wystarczyło go już tylko przełożyć do szklaneczek i schłodzić w lodówce. 

Lemon curd Adrianny był o wiele mniej kaloryczną wersją od tej, którą zapewne większość z Was zna. Zamiast masła, użyto bowiem mleka, dzięki czemu z prawdziwej bomby kalorycznej otrzymaliśmy o wiele lżejszy i delikatniejszy deser. Jakby nie patrzeć, to był to cytrynowy crème patissière. Przepis na pewno w najbliższym czasie odtworzę sama w domu. 
Drugim deserem, który przygotowaliśmy był owocowy sorbet z dodatkiem werbeny cytrynowej i kremu z mascarpone. Tu znów Adriana zaskoczyła nas swoim pomysłem na odrobinę lżejszy krem. Zazwyczaj przygotowuje się go z dodatkiem kremówki. Tu zamiast tłustej śmietanki został użyty mniej kaloryczny jogurt grecki. 

W przerwach pomiędzy przygotowaniem poszczególnych potraw miała miejsce degustacja dań. Poniżej kilka z potraw, które udało mi się sfotografować. 

#cuisinecompanion #zyjzpomyslem

Shot z ekologicznego jogurtu i nowalijek z kawiorem z łososia 
i świeżymi kiełkami. 

Risotto vel kaszotto z pęczakiem i młodymi warzywami. 
Świeże liście z winegretem malinowym i grillowanym serem kozim.

Pierś z kaczki z pâté, owocami i chałką

Focaccia przygotowana przez Jurka, podana z wołowiną.

Wołowina z grzybami, parowanym pok choi i szparagami

Sorbet z werbeną i mascarpone

Krem cytrynowy z miętą i bitą śmietaną 
Bardzo dziękuje firmie Tefal za zaproszenie na warsztaty. Było to dla mnie bardzo miłe doświadczenie i jednocześnie możliwość pogłębienia swojej wiedzy kulinarnej. Przy okazji mogłam poznać wiele niezwykle sympatycznych osób.


KONKURS 

W związku z promocją sprzętu Cuisine Companion, wspólnie z firmą Tefal przygotowaliśmy dla Was konkurs, w którym do wygrania jest niezbędny w każdej kuchni sprzęt, czyli rozbudowany blender ręczny Tefal Infiny Force HB866.

Zadanie konkursowe

Zadaniem konkursowym jest opracowanie autorskiego przepisu na dowolne danie, które można przygotować z pomocą Cuisine Companion (z wykluczeniem innych dodatkowych sprzętów, tj np. patelnia czy garnek- zachęcam do obejrzenia załączonego filmiku, abyście zobaczyli, jakie możliwości daje Cuisine Companion). Nie może być to przepis na potrawę pieczoną lub smażoną na głębokim tłuszczu. Dla przypomnienia, przy pomocy Cuisine Companion można dusić, wykorzystywać funkcję wolnego gotowania, gotować na parze, mieszać, siekać, ubijać i wiele innych.
Zdjęcie potrawy wraz z opisem kroków przygotowania metodą klasyczną, czasem i poziomem trudności wysyłajcie na mój adres mailowy [email protected]. Jedna osoba może przesłać tylko jedno zgłoszenie. Jeśli będziecie mieć jakiekolwiek dodatkowe pytania, to chętnie na nie odpowiem.
Nagroda

Tefal Infiny Force to wyjątkowo wydajny blender ręczny o dużej mocy 700 W i z 4 ostrzami działającymi w rewolucyjnej technologii ActiFlow, która gwarantuje idealnie gładką konsystencję blendowanych składników. 20-stopniowa płynna regulacja pozwala dostosować prędkość do przygotowania różnych dań.

Blender wyposażony jest w metalową końcówkę blendującą, metalową trzepaczkę, mini rozdrabniacz o pojemności 500 ml oraz pojemnik z miarką o pojemności 800 ml. Dodatkowo blender posiada innowacyjną końcówkę do przygotowania pysznych sosów i perfekcyjnego majonezu zaledwie w 10 sekund.

Czas trwania konkursu 
i ogłoszenie wyników

Konkurs trwa od 8 do 12 VIII 2015 roku. Wyniki zostaną ogłoszone w oddzielnym poście na blogu, nie później niż do dnia 19 VIII 2015 roku. Zwycięski przepis przygotuję przy pomocy sprzętu Cuisine Companion i opublikuję na blogu we wpisie, w którym zostaną ogłoszone wyniki konkursu.

Ale to nie wszystko!

Zwycięski przepis weźmie udział w drugim etapie konkursu, w którym do wygrania będzie bohater dzisiejszego wpisu, czyli fenomenalny Cuisine Companion. Dołożę wszelkich starań, aby wybrany przeze mnie przepis przygotować i sfotografować jak najlepiej tylko potrafię. Więcej szczegółów o drugim etapie dowiecie się w kolejnym wpisie.

Zachęcam do obejrzenia filmiku promującego Cuisine Companion, 
na którym zobaczycie sprzęt w akcji. 

Regulamin konkursu

1. Organizatorem konkursu jest firma Tefal i blog Filozofia Smaku
2. Konkurs trwa od 8 sierpnia do 12 sierpnia 2015 do godziny 23:59.
3. Zadaniem konkursowym jest opracowanie autorskiego przepisu na dowolne danie, które można przygotować z pomocą Cuisine Companion (z wykluczeniem innych dodatkowych sprzętów, tj np. patelnia czy garnek). Nie może być to przepis na potrawę pieczoną lub smażoną na głębokim tłuszczu. Zdjęcie potrawy wraz z opisem kroków przygotowania metodą klasyczną, czasem i poziomem trudności wysyłajcie na mój adres mailowy [email protected]. Jedna osoba może przesłać tylko jedno zgłoszenie. Prawidłowo przesłane zgłoszenie powinno zawierać:
a. zdjęcie potrawy
b. przepis wraz z krokami przygotowania, czasem wykonania i poziomem trudności
c. imię i nazwisko autora zgłoszenia
d. tytuł wiadomości „Konkurs Tefal”
4. Nagrodą w konkursie jest Tefal Infiny Force  HB866 oraz udział w drugim etapie konkursu z możliwością wygrania nowego sprzętu marki Tefal – Cuisine Companion. Fundatorem nagrody jest firma Tefal.
5. Wysyłając zgłoszenie uczestnik akceptuje jednocześnie regulamin i oświadcza, że jest autorem przesłanych treści i zdjęć
5. Wyboru zwycięskiego przepisu dokona autorka bloga Filozofia Smaku. 
6. Wyniki konkursu zostaną opublikowane na blogu Filozofia Smaku w oddzielnym poście nie później niż do dnia 19 sierpnia 2015 roku.
7. Zwycięzca konkursu jest zobowiązany do przesłania swoich danych do wysyłki nagrody na adres mailowy [email protected]
8. Wysyłka nagrody będzie miała miejsce na terenie kraju.

9 komentarzy
0

Podobne posty:

9 komentarzy

Magda C. 08/08/2015 - 9:45 am

Świetne warsztaty i super konkurs 🙂

Odpowiedz
Anna Laskowska Dietetycznie Siostro 08/08/2015 - 2:41 pm

Żałuję, że dopiero po warsztatach blogerzy są świadomi obok kogo się znajdowali :((( Mam nadzieję, że uda nam się spotkać jeszcze oraz porozmawiać! A warsztaty były super 🙂
Pozdrawiam!

Odpowiedz
Malwina 08/08/2015 - 6:59 pm

Aniu, kochana zwariowana kobietko 🙂 też mam taką nadzieję i wierzę, że nastąpi to już wkrótce 🙂

Odpowiedz
KREJZOLCIA90 08/08/2015 - 4:42 pm

Bardzo ciekawy blog

Zainteresował mnie 🙂

Będę częściej zaglądać 🙂

A w wolnej chwili zapraszam do siebie 😉 😀

http://blogowszystkimevi.bloog.pl

Odpowiedz
FitHealthyLife 09/08/2015 - 6:24 pm

Świetny ten konkurs 🙂

Odpowiedz
FitHealthyLife 11/08/2015 - 6:02 pm

Czy zdjęcie potrawy jest opcją konieczną?

Odpowiedz
Malwina 11/08/2015 - 6:12 pm

Zgodnie z regulaminem – tak. Jakość zdjęcia jest nieistotna, bo liczy się sam przepis.

Odpowiedz
Małgorzata Lewicka-Jaśkiewicz 11/08/2015 - 6:09 pm

Fajny konkurs i super blog. Cieszę się, że tu zawitałam. Zagoszczę na dłużej 🙂 Pozdrawiam serdecznie

Odpowiedz
Anonimowy 14/08/2015 - 7:29 pm

Bardzo fajny konkurs, oczywiście spróbowałam swoich sił. Zobaczymy zawsze warto próbować. Super fotorelacja z warsztatów 🙂 )))

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies