Szaszłyki z melona i szynki parmeńskiej

przez Malwina
Melon w szynce przepis
Szaszłyki z melona i szynki parmeńskiej
Kawałki melona zawinięte w plaster szynki dojrzewającej to przystawka zapewne większości z Was doskonale znana. Świetnie sprawdza się szczególnie w cieplejsze dni. A jeśli do słodkiego melona i wyrazistej słonej szynki dorzucimy jeszcze kemowy ser mozzarella i słodko-kwaśną glassę balsamiczną, to otrzymamy przekąskę nie tylko bardzo smaczną, ale i niezwykle elegancką i ładnie prezentującą się na stole. Takie szaszłyki to fajny pomysł na jedną z przystawek podczas spotkania z przyjaciółmi. Pomysł na te fajne szaszłyki znalazłam na blogu The Comfort od Cooking

Melon z szynką przepis
SZASZŁYKI Z MELONA I SZYNKI PARMEŃSKIEJ


Składniki:

  • melon kantalupa
  • szynka parmeńska (lub inna z gatunku długodojrzewających, np. serrano)
  • mini kulki mozzarelli
  • glassa balsamiczna
  • dłuższe ozdobne wykałaczki
Przygotowanie:
Melona obieramy ze skórki, wykrawamy gniazdo nasienne, miąższ kroimy w grubszą kostkę (możecie też wycinać kulki łyżeczką do melona, mój owoc był stosunkowo mały, dlatego wygodniej było mi pokroić go w kostkę). Na wykałaczki nadziewamy plaster długodojrzewającej szynki, kolejno kulkę mozzarelli i kawałek melona. Szaszłyki układamy na talerzu, serwujemy z dodatkiem glassy balsamicznej.

Melon w szynce parmeńskiej
Szaszłyki z melona i szynki parmeńskiej
Melon kantalupa jak wygląda
Melon kantalupa 
Melon w szynce przystawka

Czas przygotowania: 10 minut.

1 komentarz
0

Podobne posty:

1 komentarz

Kinga 03/08/2015 - 4:07 pm

Smacznie 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies