Szaszłyki z melona i szynki parmeńskiej |
Kawałki melona zawinięte w plaster szynki dojrzewającej to przystawka zapewne większości z Was doskonale znana. Świetnie sprawdza się szczególnie w cieplejsze dni. A jeśli do słodkiego melona i wyrazistej słonej szynki dorzucimy jeszcze kemowy ser mozzarella i słodko-kwaśną glassę balsamiczną, to otrzymamy przekąskę nie tylko bardzo smaczną, ale i niezwykle elegancką i ładnie prezentującą się na stole. Takie szaszłyki to fajny pomysł na jedną z przystawek podczas spotkania z przyjaciółmi. Pomysł na te fajne szaszłyki znalazłam na blogu The Comfort od Cooking.
SZASZŁYKI Z MELONA I SZYNKI PARMEŃSKIEJ
Składniki:
- melon kantalupa
- szynka parmeńska (lub inna z gatunku długodojrzewających, np. serrano)
- mini kulki mozzarelli
- glassa balsamiczna
- dłuższe ozdobne wykałaczki
Przygotowanie:
Melona obieramy ze skórki, wykrawamy gniazdo nasienne, miąższ kroimy w grubszą kostkę (możecie też wycinać kulki łyżeczką do melona, mój owoc był stosunkowo mały, dlatego wygodniej było mi pokroić go w kostkę). Na wykałaczki nadziewamy plaster długodojrzewającej szynki, kolejno kulkę mozzarelli i kawałek melona. Szaszłyki układamy na talerzu, serwujemy z dodatkiem glassy balsamicznej.
Szaszłyki z melona i szynki parmeńskiej |
Melon kantalupa |
Czas przygotowania: 10 minut.
1 komentarz
Smacznie 🙂