Domowa przyprawa do szaszłyków |
Dość długo nie robiłam nowych domowych mieszanek przypraw. Korzystając z letniego sezonu, szybko to nadrabiam. A co dość często wrzuca się na ruszt latem? Oczywiście szaszłyki. Śpieszę więc do Was z moim przepisem na domową mieszankę, która fajnie skomponuje się z drobiem, wieprzowiną i warzywami przygotowanymi na grillu. Jest lekko pikantna, aromatyczna, nie zawiera zbędnych polepszaczy smaku. Na pewno będzie miłą odmianą dla miksów przyprawowych, których używacie na co dzień.
DOMOWA PRZYPRAWA DO SZASZŁYKÓW
Składniki:
- 2 łyżki papryki słodkiej w proszku
- 2 łyżeczki papryki ostrej w proszku
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- pół łyżeczki mielonego pieprzu
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 3-4 kulki ziela angielskiego
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 3/4 łyżeczki mielonej kurkumy
- pół łyżeczki rozmarynu
Przygotowanie:
Ziele angielskie rozcieramy w moździerzu na proszek. Rozmaryn także lekko ucieramy (jednak nie na proszek). Wszystkie składniki dokładnie łączymy. Przechowujemy w zamkniętym pojemniku. Przyprawę wykorzystujemy jako dodatek do szaszłyków drobiowych lub wieprzowych. Dobrze sprawdzi się także przy doprawianiu warzyw, np. pieczarek i cebuli.
Uwaga: Podany przepis nie zawiera w składzie soli, należy pamiętać o tym, aby posolić mięso i warzywa przed smażeniem/wrzuceniem na ruszt
Polecam Ci także inne przepisy na domowe mieszanki przypraw:
Domowa przyprawa do szaszłyków |
Czas przygotowania: 10 minut.
2 komentarze
Nigdy nie robiłam takiej przyprawy 🙂
super przyprawa, dziękuję:)proste i łatwo dostępne składniki