Ziemniaki Hasselback

przez Malwina
Ziemniaki Hasselback
Ziemniaki Hasselback
Ziemniaki Hasselback to rodzaj potrawy wywodzącej się z kuchni szwedzkiej. Podobnej wielkości ziemniaki nacina się w niewielkich odstępach, a później zapieka w piekarniku z dodatkiem masła i bułki tartej. Wariacji na temat tej potrawy jest mnóstwo. Sama spotkałam się z przepisami z dodatkiem sera, mielonych orzechów, różnej maści ziół. Można dowolnie kombinować, dobierając ulubione składniki.

Ziemniaki Hasselback nie tylko wyglądają niezwykle ciekawie na talerzu, ale i świetnie smakują. Na zewnątrz mają przypieczoną skórkę, a w środku pyszny mięciutki miąższ. Można je podawać jako samodzielne danie, np. z dodatkiem ulubionego sosu i surówki, lub jako dodatek do innych potraw. Ja podałam je w zestawieniu z dwiema innymi szwedzkimi potrawami, surówką z kapusty i papryki oraz kotletami Biff à la Lindström. O tych drugich napiszę Wam więcej już wkrótce. Oczywiście wszystkie te potrawy zostały przygotowane w ramach trwającej właśnie akcji Skandynawskie Lato. 
Ziemniaki Hasselback przepis

ZIEMNIAKI HASSELBACK
(SZWECJA)

Składniki (na 2-3 porcje):

  • 1 kg niedużych ziemniakówo podobnej wielkości*
  • 2 łyżki masła
  • sól morska w młynku
  • bułka tarta 
  • kilka gałązek tymianku

Przygotowanie:
Ziemniaki myjemy (pozostawiamy je w łupinkach), osuszamy papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem nacinamy je w odstępach około 2-3 mm (nie do końca, nie wolno przeciąć ziemniaka). Zerknijcie sobie na ten filmik (od 0:23), autorka pokazuje tam fajny patent na łatwe krojenie ziemniaków. Zamiast pałeczek, jak w filmie, możecie wykorzystać grubsze patyczki do szaszłyków. Ale i nacinanie ziemniaków bez tego typu pomocników jest bardzo proste. Ziemniaki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia („grzebieniem” do góry), pomiędzy paski ziemniaków wciskamy gałązkę tymianku. Ja piekłam je na żeliwnej patelni, dlatego niczym już jej nie wykładałam. Topimy łyżkę masła, polewamy nim ziemniaki, oprószamy je solą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Ziemniaki pieczemy przez około 40-50 minut, aż będą miękkie. Jeśli zaczną się zbytnio przypiekać, wówczas przykryjcie blachę przykrywką lub folią aluminiową. Podany czas jest oczywiście orientacyjny, wszystko bowiem zależy od użytych ziemniaków, ich wielkości, odmiany, jak i samego piekarnika. 
Gdy ziemniaki będą już upieczone, wówczas posypujemy je bułką tartą, polewamy łyżką stopionego masła. Pieczemy dalej przez około 15 minut, aż bułka ładnie się zrumieni. Ziemniaki Hasselback podajemy jako samodzielne danie, np. z dodatkiem ulubionego sosu lub dodatek do innych potraw. 
Uwagi (*):
– do tego przepisu najlepiej użyć skrobiowych odmian ziemniaków, są one moim zdaniem najsmaczniejsze po upieczeniu i o wiele szybciej miękną (odmiany takie jak np. Bryza, Aster – typ ziemniaków C). Sprawdzą się również ziemniaki typ B i BC. Ja do tego przepisu wykorzystałam młode ziemniaki Orlik (odmiana ogólnoużytkowa B).
-jeśli macie do dyspozycji patelnię żeliwną lub blachę żeliwną do pieczenia, użyjcie jej. Ziemniaki przygotowanie na niej smakują o wiele lepiej. 
Ziemniaki pieczone w całości

Ponacinane ziemniaki z piekarnika
Ziemniaki Hasselback

Jak zrobić ziemniaki hasselback

Ziemniaki hasselback przepis
Ziemniaki Hasselback

Czas przygotowania: 1 godzina i 10 minut.

6 komentarzy
0

Podobne posty:

6 komentarzy

FitHealthyLife 21/07/2015 - 9:42 am

Uwielbiam pieczone ziemniaki, więc te z pewnością by mi smakowały 🙂

Odpowiedz
Magda C. 22/07/2015 - 6:57 am

Pyszne ziemniaki! Muszę w końcu takie zrobić 🙂

Odpowiedz
Toczka 23/07/2015 - 8:18 pm

Tymianek i ziemniaki, jestem w niebie 😀 Uwielbiam pieczone ziemniaki w skórce. Dotąd robiłam je sposobem ekspresowym, czyli wykroić mały kawałek ze środka, wetknąć tam masło, posypać tymiankiem i do piekarnika. Ale taka wersja poszatkowana na cieniutkie plastereczki brzmi wyjątkowo smakowicie :3 Ciekawe czy kiedykolwiek znajdę jeszcze czas na robienie takich przysmaków…

Odpowiedz
Anonimowy 11/10/2015 - 11:41 am

A co z tym czasem ? Przygotowanie to max 10min.

Odpowiedz
mopswkuchni 31/07/2015 - 2:38 pm

Dawno ich nie robiłam. A są takie proste, a przy tym tak efektowne.

Odpowiedz
Ilb.com.pl 28/08/2016 - 12:37 pm

Wyglądają pięknie, jutro przygotuje na obiad 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies