Domowy kisiel z malin i jagód

przez Malwina
Kisiel z jagód przepis
Domowy kisiel z malin i jagód
W Finlandii oraz krajach skandynawskich sporą popularnością cieszą się desery tak chętnie jadane także w naszym kraju. Jednym z nich jest manna z owocami, na którą przepis podawałam Wam ostatnio. Innym wspólnym deserem jest kisiel. Szczególne miejsce z kuchni duńskiej zajmuje rødgrød, czyli kisiel z czerwonych owoców. Można przygotować go z truskawek, malin, porzeczek czy jagód. Ja postawiłam na połączenie malin i leśnej jagody. 

Kisiel w krajach skandynawskich często podaje się z dodatkiem lekko ubitej słodkiej śmietanki. Oczywiście i bez niej ten prosty deser jest smaczny. W wersji odchudzonej możecie serwować go z gęstym jogurtem naturalnym wymieszanym z odrobiną miodu.
Kisiel z czerwonych owoców przygotowałam wspólnie z Gin, Mirabelką oraz Siankoo w ramach trwającej właśnie akcji Skandynawskie Lato
KISIEL Z MALIN I JAGÓD

Składniki (na 2 porcje):

  • 150 g malin
  • 100 g jagód
  • 3-4 łyżki cukru lub zamiennika (ja użyłam erytrolu)
  • około 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej (lub więcej, jeśli wolicie bardziej gęsty kisiel)
Przygotowanie:
W garnku umieszczamy maliny i jagody, dodajemy cukier, szklankę wody (250 ml). Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez 1-2 minuty. Mąkę ziemniaczaną mieszamy dokładnie w 1/4 szklanki wody i wlewamy do kisielu. Podgrzewamy mieszając, aż kisiel zgęstnieje. Jeśli będzie dla Was zbyt rzadki, ponownie rozmieszajcie niewielką ilość mąki w wodzie (najlepiej dodawać po 1 łyżeczce) i dodajcie do owocowego soku. Jeśli kisiel będzie zbyt gęsty, wystarczy dodać do niego wodę, zamieszać i ponownie zagotować. 
Kisiel z malin i jagód podajemy na ciepło lub na zimno. Możecie serwować go z dodatkiem bitej śmietany lub w wersji odchudzonej z gęstym jogurtem naturalnym wymieszanym z odrobiną płynnego miodu. 
Kisiel z owoców leśnych
Domowy kisiel z malin i jagód
Kisiel malinowy
Kisiel z jagód
Domowy kisiel z malin i jagód

Czas przygotowania: 10 minut.

8 komentarzy
0

Podobne posty:

8 komentarzy

Anonimowy 19/07/2015 - 6:15 pm

no to jutro kupuję maliny i gotuję kisiel 🙂 Wygląda boooosko 🙂

Odpowiedz
Magda C. 19/07/2015 - 6:58 pm

Smakowity kisiel, mniam 🙂

Odpowiedz
Kinga 20/07/2015 - 4:28 am

Wygląda bardzo apetycznie 🙂

Odpowiedz
Kamila 20/07/2015 - 7:09 am

Ulubiony 🙂

Odpowiedz
gin 20/07/2015 - 9:32 am

Piękny ma kolor 🙂

Odpowiedz
FitHealthyLife 21/07/2015 - 9:45 am

Piękny kolor 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 21/07/2015 - 11:34 am

Piękne te Wasze kisiele .. i na pewno pyszne:)

Odpowiedz
mopswkuchni 31/07/2015 - 2:40 pm

Te zdjęcia są po prostu przepiękne. Daleka droga jeszcze przede mną. No ale mam się od kogo uczyć 😉 Co do kisielu, to widzę, że podobne owoce wybrałyśmy. Ja dałam jeszcze czerwone porzeczki. Muszę poczytać o tym "cukrze" jakiego użyłaś w deserze.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies