Owoce zapiekane pod kruszonką

przez Malwina
Owoce pieczone pod kruszonką
Owoce lata zapiekane pod kruszonką 
Smulpaj to prosty szwedzki deser składający się z owoców przykrytych warstwą kruszonki. Do jego przygotowania można wykorzystać ulubione sezonowe owoce. Ja postawiłam na jagody, maliny i wiśnie.  Kruszonkę często wzbogaca się o dodatek płatków owsianych. Ja tego nie robiłam, ponieważ swoją kruszonkę w całości oparłam na zmielonych na mąkę płatkach. 

Smulpaj, podobnie jak popularne crumble, najlepiej smakuje podawany na ciepło w towarzystwie gałki ulubionych lodów. W wersji odchudzonej możecie go serwować z gęstym naturalnym jogurtem. To deser wyjątkowo smaczny, który urzeka łatwością wykonania. 
Przepis na owoce zapiekane pod kruszonką przygotowałam z myślą o akcji Skandynawskie LatoW wiśniowym sadzie. Zajrzyjcie także do Gin, Mirabelki oraz Mopsika, które również rozsmakowały się dziś w deserach z dodatkiem wiśni. 
Owoce pod kruszonką przepis
OWOCE ZAPIEKANE POD KRUSZONKĄ
(SZWECJA)

Składniki (na 2 porcje):

  • 350 g owoców lata: wydrylowanych wiśni, jagód i malin (lub inne zestawienie ulubionych owoców)
  • 1 łyżka cukru
  • owsiana kruszonka: 80 g mąki owsianej (płatki owsiane zmielone w młynku do kawy na mąkę). 40 g drobnego cukru, 40 g zimnego masła, pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • do podania: bita śmietana, ulubione lody, w wersji odchudzonej gęsty jogurt naturalny 

Przygotowanie: 

Zaczynamy od przygotowania owsianej kruszonki. Do mąki dodajemy cukier, posiekane zimne masło i ekstrakt. Wyrabiamy pomiędzy palcami do powstania kruszonki. W dużym naczyniu lub dwóch mniejszych umieszczamy owoce. Zasypujemy je cukrem, mieszamy. Owoce posypujemy kruszonką owsianą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 30 minut, aż kruszonka ładnie się zrumieni. Podajemy na ciepło lub na zimno. W wersji na ciepło obowiązkowo z kulką ulubionych lodów. 
Owoce pod kruszonką z ciasta

Owsiana kruszonka przepis
Owoce lata zapiekane pod kruszonką 

Owoce pieczone pod kruszonką

Zapiekane wooce pod ciastem


Owoce pod kruszonką przepis
Owoce lata zapiekane pod kruszonką 

Czas przygotowania: 40 minut.

13 komentarzy
0

Podobne posty:

13 komentarzy

Kinga 16/07/2015 - 5:21 pm

Wygląda smacznie 🙂

Odpowiedz
gin 16/07/2015 - 5:27 pm

Mmm, pyszny deser 🙂 Prosty, a nie można się od niego oderwać… 🙂

Odpowiedz
Kiki 16/07/2015 - 7:27 pm

Rewelacyjny deser, gdy wpadają niezapowiedziani goście. 🙂 Zwłaszcza, jeśli poda się go z lodami. 😉

Odpowiedz
Virginia 16/07/2015 - 7:46 pm

Nie wiem, czy trafiłam na odpowiedniego bloga, w Twoim profilu trochę tego jest… szukałam czegoś z mopsem, ale nie wiem, gdzie jestem 🙂

Odpowiedz
Malwina 17/07/2015 - 4:00 am

Virginia, u mnie mopsów nie znajdziesz, ale zapraszam za to na blog koleżanki o jej mopsie Pumbie

Odpowiedz
pirelka 16/07/2015 - 9:36 pm

Wygląda pysznie, muszę spróbować.

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 17/07/2015 - 3:16 pm

Malwi cudowna kruszonka, uwielbiam ten deser – jest taki letni:)

Odpowiedz
Anonimowy 18/07/2015 - 10:48 am

Spróbowaliśmy i zostaje z nami na zawsze 🙂
Lody z bitą śmietaną mogą się schować ze wstydem!
A jeśli do tego posiadasz jogurt własnej produkcji – zachwyt podniebienia podwójny!
Dziękujemy za inspirację i wspaniały przepis.
Eli&Luke

Odpowiedz
Magda C. 19/07/2015 - 6:52 am

Najszybszy i najpyszniejszy deser 🙂

Odpowiedz
FitHealthyLife 21/07/2015 - 9:44 am

Jak ja dawno nie zapiekałam owoców pod kruszonką 🙂

Odpowiedz
mopswkuchni 31/07/2015 - 2:44 pm

Ano widzisz, w książce Cichowicz-Porady są takie "paje" właśnie. Teraz wiem, że naprawdę istnieją w Skandynawii.

Odpowiedz
Pola 13/07/2016 - 7:50 pm

czym można byloby zastąpić masło, żeby ciasto było bardziej FIT ? 🙂

Odpowiedz
Malwina 13/07/2016 - 8:00 pm

Każdym innym tłuszczem, ale nie zmieni to wówczas znacznie wartości kalorycznej. Możesz ewentualnie zredukować ilość masła do 20-25 g i dodać do ciasta troszkę jogurtu lub kwaśnej śmietany.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies