Dip z rzodkiewki |
Dip z rzodkiewki to miła odmiana dla popularnego sosu czosnkowego lub sosu tzatziki. Przygotowując go, wzorowałam się własnie na tym drugim. Ten lekko pikantny sos fajnie sprawdzi się jako dodatek do dań z grilla, tj. szaszłyki, kofty drobiowe czy grillowane warzywa. Najlepiej podawać go od razu po przygotowaniu, aby za sprawą wody zawartej w rzodkiewce nie zrobił się zbyt płynny.
DIP Z RZODKIEWKI
Składniki:
- 200 g gęstego jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 1 drobno posiekana dymka (mała cebulka plus szczypior)
- mały pęczek pikantnych w smaku rzodkiewek
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
- oliwa do skropienia
Przygotowanie:
W miseczce umieszczamy jogurt, dodajemy sok z cytryny. Czosnek rozgniatamy w moździerzu na pastę, dodajemy do jogurtu. Umyte i oczyszczone rzodkiewki ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do jogurtu. Do dipu dorzucamy drobno posiekaną dymkę. Doprawiamy go do smaku solą oraz pieprzem, mieszamy, wierzch kropimy oliwą i podajemy.
Dip z rzodkiewki |
Dip z rzodkiewki |
Czas przygotowania: 10 minut.
6 komentarzy
Extra:-) Ja robię z surowego kalafiora, ale następny spróbuję z rzodkiewki:-)
Ale to musi być pyszne 🙂 Ja łączyłam dużo startej rzodkiewki z serkiem wiejskim i też wychodziło bardzo smacznie.
Bardzo fajny dip, super pomysł 🙂
Świetnie prezentuje się ten Twój dip 🙂
Bardzo smaczny wyszedł. Zjadałam cały na raz jako dodatek do placuszków z cukinii i marchewki
Przypuszczałam, że będzie wyśmienity i nie pomyliłam się, nawet mój syn, który nie lubi rzodkiewki ani dymki (taki wiek 🙄) był nim zachwycony!