Dip z rzodkiewki

przez Malwina
Sos z rzodkiewką
Dip z rzodkiewki 
Dip z rzodkiewki to miła odmiana dla popularnego sosu czosnkowego lub sosu tzatziki. Przygotowując go, wzorowałam się własnie na tym drugim. Ten lekko pikantny sos fajnie sprawdzi się jako dodatek do dań z grilla, tj. szaszłyki, kofty drobiowe czy grillowane warzywa. Najlepiej podawać go od razu po przygotowaniu, aby za sprawą wody zawartej w rzodkiewce nie zrobił się zbyt płynny. 

Dip z rzodkiewką przepis

Sos z rzodkiewką

DIP Z RZODKIEWKI


Składniki:

  • 200 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 drobno posiekana dymka (mała cebulka plus szczypior)
  • mały pęczek pikantnych w smaku rzodkiewek
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • oliwa do skropienia 
Przygotowanie:
W miseczce umieszczamy jogurt, dodajemy sok z cytryny. Czosnek rozgniatamy w moździerzu na pastę, dodajemy do jogurtu. Umyte i oczyszczone rzodkiewki ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do jogurtu. Do dipu dorzucamy drobno posiekaną dymkę. Doprawiamy go do smaku solą oraz pieprzem, mieszamy, wierzch kropimy oliwą i podajemy. 

Dip z rzodkiewki
Dip z rzodkiewki 
Dip rzodkiewkowy
Dip z rzodkiewki 

Czas przygotowania: 10 minut.

6 komentarzy
0

Podobne posty:

6 komentarzy

Marzena 16/07/2015 - 6:49 am

Extra:-) Ja robię z surowego kalafiora, ale następny spróbuję z rzodkiewki:-)

Odpowiedz
Zuzanna Ploch 16/07/2015 - 1:01 pm

Ale to musi być pyszne 🙂 Ja łączyłam dużo startej rzodkiewki z serkiem wiejskim i też wychodziło bardzo smacznie.

Odpowiedz
Magda C. 19/07/2015 - 6:52 am

Bardzo fajny dip, super pomysł 🙂

Odpowiedz
FitHealthyLife 21/07/2015 - 9:43 am

Świetnie prezentuje się ten Twój dip 🙂

Odpowiedz
Barbara Karwowska 26/10/2016 - 6:12 pm

Bardzo smaczny wyszedł. Zjadałam cały na raz jako dodatek do placuszków z cukinii i marchewki

Odpowiedz
Aga 07/08/2021 - 4:03 pm

Przypuszczałam, że będzie wyśmienity i nie pomyliłam się, nawet mój syn, który nie lubi rzodkiewki ani dymki (taki wiek 🙄) był nim zachwycony!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies