Mus czekoladowy z awokado i bananem

przez Malwina
Pudding z bananem i awokado
Mus czekoladowy z awokado i bananem 
Domowe desery mogą być nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Taki z pewnością jest mus z awokado i bananem, na którego przepis prezentuję Wam dzisiaj. Robi się go dosłownie w kilka chwil, wystarczy bowiem zmiksować trzy bazowe składniki et voilà! Mamy gotowy kremowy i delikatny w konsystencji deser. 

Taki mus najlepiej serwować w szklanych pucharkach i przed podaniem ozdobić sezonowymi owocami. Szczególnie dobrze skomponują się tu owoce o czerwonej barwie, np. truskawki, maliny, poziomki. Mus czekoladowy możecie potraktować także jako słodkie smarowidło do pieczywa lub naleśników. 
Deser z awokado i kakao
MUS CZEKOLADOWY Z AWOKADO I BANANEM 


Składniki (na 2 porcje):

  • 2 dojrzałe banany
  • 2 dojrzałe awokado
  • 1-2 łyżki kakao (lub karobu w wersji dla alergików)
  • drobny cukier/syrop z agawy lub inne słodzidło do smaku (użyłam zmielonego na puder erytrolu)
Przygotowanie:
W pojemniku umieszczamy obrane banany i awokado. Dodajemy kakao, miksujemy ręcznym blenderem na gładki mus. Kosztujemy i dodajemy w razie potrzeby wybraną substancję słodzącą do smaku. Ja dodałam łyżkę zmielonego na puder erytrolu. Jeśli mus jest dla Was zbyt gęsty, dodajcie do niego 1-2 łyżki mleka roślinnego. Szczególnie dobrze sprawdzi się tu mleko kokosowe. Mus czekoladowy z awokado i bananem przekładamy do dwóch pucharków, ozdabiamy sezonowymi owocami i podajemy. Można go używać jako smarowidło do pieczywa, nadzienie do naleśników. 

Uwagi:

– Jest to przepis podstawowy, który możecie dowolnie urozmaicać, np. dodając do musu zmielone orzechy laskowe, ulubiony ekstrakt, np. waniliowy

Mus czekoladowy z bananem i awokado
Mus czekoladowy z awokado i bananem 

Mus z kakao i awokado
Mus czekoladowy z awokado i bananem 

Czas przygotowania: 10 minut.

15 komentarzy
0

Podobne posty:

15 komentarzy

gin 14/07/2015 - 1:37 pm

Bardzo taki krem lubię, jest zaskakująco pyszny 🙂

Odpowiedz
Karmel-itka. 14/07/2015 - 2:00 pm

podobny mus wykorzystuję do chleba, zamiast nutelli 🙂

Odpowiedz
Magda C. 14/07/2015 - 6:42 pm

Pyszny mus 🙂

Odpowiedz
Clauditte W. 15/07/2015 - 7:03 am

Nieeeeeeeeeeeeeeeeebo to jest niebo !!!

Odpowiedz
Kiki 15/07/2015 - 1:36 pm

Ech, ten mus mnie zawsze kusi, ale jakoś nie mogę się przekonać do awokado.. Szkoda, bo u Ciebie wygląda cudownie ten deser. 😉

Odpowiedz
Toczka 20/07/2015 - 7:34 pm

O rety, jak ja nie lubię awokado :/ A to jest taka bomba witaminowa i zdrowe i świetne dla ciała itd. itp. a mnie nie smakuje, pfff 😛 Może w takim musie będzie lepsze? To coś w stylu zdrowej nutelli, bardzo fajne. Ja robiłam z daktyli, orzechów i kakao, też bardzo pyszne 😀

Odpowiedz
Anonimowy 05/11/2015 - 5:35 pm

Zaskakująco dobre 🙂 Od niedawna przestawiam się na zdrowe żywienie i to jest niezły substytut nutelli.

Odpowiedz
TortPuławy 24/01/2017 - 7:05 pm

Planuję zrobić krem do tortu na bazie tego przepisu. Czy smak awokado jest mocno wyczuwalny? I jeśli dodam agar to powinno mi lekko zżelowac ten krem?

Odpowiedz
Malwina 24/01/2017 - 7:13 pm

ja nie wyczuwam w nim smaku awokado. Co do agaru, to nie pomogę, bo nie wiem, jak zachowa się ten krem w trakcie gotowania, a żeby agar zżelował, trzeba to pogotować kilkadziesiąt sekund. Może lepiej żelatyna, jeśli oczywiście wchodzi w rachubę?

Odpowiedz
TortPuławy 24/01/2017 - 8:18 pm

Właśnie nie może być żelatyna… i wymyśliłam że pogotuję agar w małej ilości wody a jak będzie tężał to zmiksuję z Twoim kremem. Nie wiem co z tego wyjedzie, ale powinno być ok.

Odpowiedz
Malwina 24/01/2017 - 8:21 pm

Powinno wyjść jak należy, tylko potem napowietrz masę mikserem. Zamiast wody użyłabym napoju migdałowego lub kokosowego.

Odpowiedz
TortPuławy 24/01/2017 - 8:25 pm

Właśnie nie może być żelatyna… i wymyśliłam że pogotuję agar w małej ilości wody a jak będzie tężał to zmiksuję z Twoim kremem. Nie wiem co z tego wyjedzie, ale powinno być ok.

Odpowiedz
wedelka 15/02/2017 - 8:56 am

Nie przepadam za awokado, ale w takiej wersji mi smakowało 🙂 Dzięki za przepis 🙂 Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 12/03/2017 - 3:57 pm

S m a k o w i t y deser dziekuje

Odpowiedz
Ela xyz 04/04/2017 - 8:53 pm

Pyszny :)))

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies