Mus czekoladowy z awokado i bananem |
Domowe desery mogą być nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Taki z pewnością jest mus z awokado i bananem, na którego przepis prezentuję Wam dzisiaj. Robi się go dosłownie w kilka chwil, wystarczy bowiem zmiksować trzy bazowe składniki et voilà! Mamy gotowy kremowy i delikatny w konsystencji deser.
Taki mus najlepiej serwować w szklanych pucharkach i przed podaniem ozdobić sezonowymi owocami. Szczególnie dobrze skomponują się tu owoce o czerwonej barwie, np. truskawki, maliny, poziomki. Mus czekoladowy możecie potraktować także jako słodkie smarowidło do pieczywa lub naleśników.
MUS CZEKOLADOWY Z AWOKADO I BANANEM
Składniki (na 2 porcje):
- 2 dojrzałe banany
- 2 dojrzałe awokado
- 1-2 łyżki kakao (lub karobu w wersji dla alergików)
- drobny cukier/syrop z agawy lub inne słodzidło do smaku (użyłam zmielonego na puder erytrolu)
Przygotowanie:
W pojemniku umieszczamy obrane banany i awokado. Dodajemy kakao, miksujemy ręcznym blenderem na gładki mus. Kosztujemy i dodajemy w razie potrzeby wybraną substancję słodzącą do smaku. Ja dodałam łyżkę zmielonego na puder erytrolu. Jeśli mus jest dla Was zbyt gęsty, dodajcie do niego 1-2 łyżki mleka roślinnego. Szczególnie dobrze sprawdzi się tu mleko kokosowe. Mus czekoladowy z awokado i bananem przekładamy do dwóch pucharków, ozdabiamy sezonowymi owocami i podajemy. Można go używać jako smarowidło do pieczywa, nadzienie do naleśników.
Uwagi:
– Jest to przepis podstawowy, który możecie dowolnie urozmaicać, np. dodając do musu zmielone orzechy laskowe, ulubiony ekstrakt, np. waniliowy
Mus czekoladowy z awokado i bananem |
Mus czekoladowy z awokado i bananem |
Czas przygotowania: 10 minut.
15 komentarzy
Bardzo taki krem lubię, jest zaskakująco pyszny 🙂
podobny mus wykorzystuję do chleba, zamiast nutelli 🙂
Pyszny mus 🙂
Nieeeeeeeeeeeeeeeeebo to jest niebo !!!
Ech, ten mus mnie zawsze kusi, ale jakoś nie mogę się przekonać do awokado.. Szkoda, bo u Ciebie wygląda cudownie ten deser. 😉
O rety, jak ja nie lubię awokado :/ A to jest taka bomba witaminowa i zdrowe i świetne dla ciała itd. itp. a mnie nie smakuje, pfff 😛 Może w takim musie będzie lepsze? To coś w stylu zdrowej nutelli, bardzo fajne. Ja robiłam z daktyli, orzechów i kakao, też bardzo pyszne 😀
Zaskakująco dobre 🙂 Od niedawna przestawiam się na zdrowe żywienie i to jest niezły substytut nutelli.
Planuję zrobić krem do tortu na bazie tego przepisu. Czy smak awokado jest mocno wyczuwalny? I jeśli dodam agar to powinno mi lekko zżelowac ten krem?
ja nie wyczuwam w nim smaku awokado. Co do agaru, to nie pomogę, bo nie wiem, jak zachowa się ten krem w trakcie gotowania, a żeby agar zżelował, trzeba to pogotować kilkadziesiąt sekund. Może lepiej żelatyna, jeśli oczywiście wchodzi w rachubę?
Właśnie nie może być żelatyna… i wymyśliłam że pogotuję agar w małej ilości wody a jak będzie tężał to zmiksuję z Twoim kremem. Nie wiem co z tego wyjedzie, ale powinno być ok.
Powinno wyjść jak należy, tylko potem napowietrz masę mikserem. Zamiast wody użyłabym napoju migdałowego lub kokosowego.
Właśnie nie może być żelatyna… i wymyśliłam że pogotuję agar w małej ilości wody a jak będzie tężał to zmiksuję z Twoim kremem. Nie wiem co z tego wyjedzie, ale powinno być ok.
Nie przepadam za awokado, ale w takiej wersji mi smakowało 🙂 Dzięki za przepis 🙂 Pozdrawiam 🙂
S m a k o w i t y deser dziekuje
Pyszny :)))