Marynowany dorsz po marokańsku |
Marynowany dorsz w stylu marokańskim to pyszna przystawka, idealna na upalne dni. Przygotowanie takiej ryby to dosłownie kilka chwil. Myślę, że jeśli dobrze zorganizujecie swoją pracę, to w 15 minut danie będzie gotowe. Pamiętajcie jednak o tym, aby przygotować je wcześniej, w końcu taka rybka najlepiej smakuje, gdy postoi chwilkę w chłodzie. Przepis na tę potrawę znalazłam w książce „Kuchnia śródziemnomorska” autorstwa Claudii Roden.
MARYNOWANY DORSZ PO MAROKAŃSKU
Składniki (na 3-4 porcje):
- 500 g filetów z dorsza, bez skóry i ości (u mnie świeży dorsz)
- sól
- 4 łyżki mąki pszennej (do obtoczenia ryby)
- 1/2-1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
Marynata:
- sok z połowy cytryny
- 3-4 łyżki oliwy ev
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- pół łagodnej cebulki, drobno posiekanej (u mnie większa cebulka dymka bez szczypioru)
- pół papryczki chili, pozbawionej pestek i posiekanej
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- sól
Przygotowanie:
Filety dorsza kroimy w kawałki o boku około 2,5 cm. Delikatnie oprószamy je solą. Mąkę mieszamy z kuminem, obtaczamy w niej kawałki ryby. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy partiami dorsza po kilka minut z każdej strony i odkładamy na papierowy ręcznik.
Przygotowujemy marynatę: do miseczki wyciskamy sok z cytryny, dodajemy oliwę, natkę, cebulkę, chili, czosnek i szczyptę soli. Rybę układamy na półmisku, polewamy marynatą. Półmisek przykrywamy i odstawiamy na około godzinę do lodówki.
Marynowanego dorsza podajemy jako przystawkę z dodatkiem pieczywa.
Uwagi:
– jeśli używasz mrożonej ryby, należy ją wcześniej rozmrozić, umyć i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem
– do tego przepisu można wykorzystać inne gatunki ryb o białym zwartym mięsie, np. halibuta
Marynowany dorsz po marokańsku |
Marynata do dorsza |
Marynowany dorsz po marokańsku |
Marynowany dorsz po marokańsku |
Czas przygotowania: 15 minut.
8 komentarzy
Pyszności! 🙂
Wygląda apetycznie 😉
Fantastyczny dorsz 🙂
Bardzo ciekawa propozycja przepisu na rybę. Często wiele osób mówi, że nie jada ryb, gdyż nie wie, jak je przyrządzić. To propozycja dla każdego. Warto spróbować. Postaram się przyrządzić tego dorsza w weekend.
Bardzo, ale to bardzo lubię ryby 🙂
Lubię ten przepis, sprawdzone przez mnie i mogę polecić.
Czy można tą przekąskę przygotować dzień wcześniej. Pozdrawiam
Myślę, że tak.