Marynowany dorsz po marokańsku

przez Malwina
Przystawka z dorsza
Marynowany dorsz po marokańsku
Marynowany dorsz w stylu marokańskim to pyszna przystawka, idealna na upalne dni. Przygotowanie takiej ryby to dosłownie kilka chwil. Myślę, że jeśli dobrze zorganizujecie swoją pracę, to w 15 minut danie będzie gotowe. Pamiętajcie jednak o tym, aby przygotować je wcześniej, w końcu taka rybka najlepiej smakuje, gdy postoi chwilkę w chłodzie. Przepis na tę potrawę znalazłam w książce „Kuchnia śródziemnomorska” autorstwa Claudii Roden. 

Dorsz po marokańsku

MARYNOWANY DORSZ PO MAROKAŃSKU


Składniki (na 3-4 porcje):

  • 500 g filetów z dorsza, bez skóry i ości (u mnie świeży dorsz)
  • sól
  • 4 łyżki mąki pszennej (do obtoczenia ryby)
  • 1/2-1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
Marynata:
  • sok z połowy cytryny
  • 3-4 łyżki oliwy ev
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • pół łagodnej cebulki, drobno posiekanej (u mnie większa cebulka dymka bez szczypioru)
  • pół papryczki chili, pozbawionej pestek i posiekanej
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • sól 

Przygotowanie:
Filety dorsza kroimy w kawałki o boku około 2,5 cm. Delikatnie oprószamy je solą. Mąkę mieszamy z kuminem, obtaczamy w niej kawałki ryby. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy partiami dorsza po kilka minut z każdej strony i odkładamy na papierowy ręcznik.
Przygotowujemy marynatę: do miseczki wyciskamy sok z cytryny, dodajemy oliwę, natkę, cebulkę, chili, czosnek i szczyptę soli. Rybę układamy na półmisku, polewamy marynatą. Półmisek przykrywamy i odstawiamy na około godzinę do lodówki. 
Marynowanego dorsza podajemy jako przystawkę z dodatkiem pieczywa. 
Uwagi:
– jeśli używasz mrożonej ryby, należy ją wcześniej rozmrozić, umyć i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem

– do tego przepisu można wykorzystać inne gatunki ryb o białym zwartym mięsie, np. halibuta

Marynowany dorsz
Marynowany dorsz po marokańsku
Ryba w marynacie
Marynata do dorsza
Ryba po arabsku
Marynowany dorsz po marokańsku
Marynowana ryba na zimno
Marynowany dorsz po marokańsku

Czas przygotowania: 15 minut.

8 komentarzy
0

Podobne posty:

8 komentarzy

Piotr Pałasz 23/06/2015 - 5:04 pm

Pyszności! 🙂

Odpowiedz
Kinga 23/06/2015 - 7:09 pm

Wygląda apetycznie 😉

Odpowiedz
Magda C. 24/06/2015 - 7:26 am

Fantastyczny dorsz 🙂

Odpowiedz
Ania_dietmap 25/06/2015 - 2:28 pm

Bardzo ciekawa propozycja przepisu na rybę. Często wiele osób mówi, że nie jada ryb, gdyż nie wie, jak je przyrządzić. To propozycja dla każdego. Warto spróbować. Postaram się przyrządzić tego dorsza w weekend.

Odpowiedz
FitHealthyLife 01/07/2015 - 10:12 am

Bardzo, ale to bardzo lubię ryby 🙂

Odpowiedz
Audante 24/11/2017 - 10:46 am

Lubię ten przepis, sprawdzone przez mnie i mogę polecić.

Odpowiedz
DANKAO 20/01/2022 - 4:26 pm

Czy można tą przekąskę przygotować dzień wcześniej. Pozdrawiam

Odpowiedz
Malwina 21/01/2022 - 9:09 am

Myślę, że tak.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies