Make bento, not war! #92

przez Malwina
Charaben

W minionym tygodniu byłam dość zapracowana (a i ten nie zapowiada się lepiej), dlatego też nie udało mi się sfotografować wszystkich zestawów. Miałam za to chwilkę na zrobienie charaben, które myślę, że jak na moje początki z zabawą w turlanie zwierzątek z ryżu, wyszło całkiem nieźle. Szczegółowy opis tego bento znajdziecie w dalszej części tekstu. Zapraszam do lektury i życzę udanego tygodnia i dużo słońca. W końcu mamy już kalendarzowe lato 🙂


Make bento, not war!

PONIEDZIAŁEK
Tydzień rozpoczęty na słodko od totalnego klasyku (dość niefotogenicznego, jak widzicie), czyli makaronu z białym serem (ser wymieszany z cukrem i jogurtem naturalnym), do tego zmiksowane truskawki plus truskawki w cząstkach. Jak się dobrze przypatrzycie, to zauważycie, jaki fajny kształt i kolory ma makaron. Zdecydowanie lepiej będzie się jednak prezentował w jakiejś sałatce. 

Ciąg dalszy słodkiego poniedziałku to omlet czekoladowy z mąką owsianą oraz owocami (truskawki oraz borówki). Ostatnio robię go przynajmniej raz w tygodniu. Jest sycący, smaczny, robi się go bardzo prosto i dość szybko, a owoce można dowolnie wymieniać. Do tego bardzo ładnie prezentuje się w pojemniku.

WTOREK
Pamiętajcie konkurs na wiosenne bento? Tak się złożyło, że sama Wam nie pokazałam wiosennego bento w moim wydaniu. I oto one. Dość dawno nie robione przeze mnie charaben. A w pudełku znalazły się misie z ryżu do sushi (post o przygotowaniu ryżu i pierwsze wpisy o formowaniu zwierzątek z ryżu pojawią się na blogu już w lipcu). Uszka i pyszczek to plasterki parówek (bez obaw, dobrej jakości i niestety w horrendalnej cenie). Oczka i nosek to rzecz jasna płaty nori wycięte nożyczkami. W pudełku dodatkowo trawka z sałaty karbowanej, kwiatki z papryki i rzodkiewki, wisienki z pomidorków, młody groszek, ogórki oraz małe kotleciki z polędwiczki z indyka z przyprawą 5 smaków i sezamem.

ŚRODA

Tym razem Połówek zabrał ze sobą placuszki z cukinią i kukurydzą, lekki dip jogurtowy z oregano oraz sałatkę z pomidorów i cebuli. 

2 komentarze
0

Podobne posty:

2 komentarze

Kinga 22/06/2015 - 2:33 pm

Pysznie ♥

Odpowiedz
Magda C. 22/06/2015 - 6:04 pm

Same pyszności 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies